Néhány óra, és rajtunk ütnek a viharok

Hétfőn délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, illetve Csongrád-Csanád kivételével az összes megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hevesebb zivatarok kialakulásának kockázata miatt, majd később elsőfokú riasztást is kiadtak hazánk jelentős területére.

Jönnek a zivatarok!

Mint írják, a késő délelőtti óráktól főként északon, északkeleten alakulhat ki zivatar, néhol heves zivatar. Délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, környezetében egyre többfelé várható zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 km/h, néhol 100 km/h körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 mm), nagyobb méretű jég (>2cm) társulhat. irja a 24.hu

Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély. A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja hazánkat, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar.

Orvosmeteorológia

Hétfőn hidegfront éri el térségünket. Az északnyugati országrészben erős szél és frissülés várható, míg keletebbre még a front előtti fülledtség, hőség és zivatarok terhelik a szervezetet. A növekvő légköri feszültség ingerültséget, a sírási hajlam fokozódását válthatja ki, türelmetlenebbek lehetünk, a precizitást igénylő feledatokat rossz hatásfokkal oldjuk meg. Szív- és érrendszeri betegeknél a tünetek fokozódása, nehézlégzés, vérnyomáskiugrás, szívelégtelenség tünetei előfordulhatnak. Továbbra is erős UV-sugárzással számoljanak a déli, kora délutáni időszakban! Este, éjjel a tünetek enyhülse valószínű.

Kedden frontmentes, napos, kellemes hőmérsékletű idő lesz országszerte. Az elvonuló front mögötti frissebb, de már nyugodt időnek köszönhetően a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik. Amennyiben nem tapasztalható javulás a tünetekben, azok hátterében nem a légköri változások valószínűsíthetőek, így mihamarabb ajánlott orvoshoz fordulni. A déli, kora délutáni órákban nagyon erős UV-sugárzással kell számolni. Ilyenkor a kevésbé érzékeny bőrűeknek is ajánlott már a védekezés, illetve a szemünket is fontos védeni a káros sugaraktól. Légúti allergiás panaszokat leginkább a pázsitfűfélék, a csalánfélék virágpora és az allergén gombák spórái okoznak.

Mi időben szóltunk!

zivatarok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük