Fejfájást, migrént, erősödő görcsöket, 36 fokot, extrém UV-sugárzást és zivatarokat ígér hétfőre a meteorológus

Túl az első igazi nyári hétvégén lássuk, mi vár ránk az előttünk álló héten! Az előrejelzések szerint lesz minden: forróság, zápor, zivatar, szél, szélcsend, szóval nem fogunk unatkozni!

Hétfő hajnalban

az ország nagy részén kiderül az ég és megszűnik a csapadék, de északkeleten maradhatnak felhősebb körzetek, és ott további záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban az északnyugati határ közelében már megnövekedhet a felhőzet, és reggel már ott is lehet zápor, esetleg zivatar. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, de zivatarok környezetében szélerősödés lehet. Hajnalra többnyire 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet – ígéri a met.hu.

Reggel, délelőtt általában kevés felhő lesz az égen,

majd erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és kora délutántól északnyugat felől átmenetileg megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. A déli órákig inkább csak helyenként, majd délután már egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetik. A délnyugati, déli szél megélénkül, majd a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 36 fok között valószínű, 30 fok alatti csúcsértékekre az Északnyugat-Dunántúlon számíthatunk, de délutántól már egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet.

Humánmeteorológia

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen terheli szervezetünket hideg fronthatás. Legáltalánosabb panaszként

fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés

jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy

egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

… és a továbbiak?

Kedden és szerdán napközben a napsütésé lesz a főszerep. Gyengébb gomolyképződés valószínű, és nem vagy csak elvétve alakul ki helyi zápor, kisebb zivatargóc. Szerda este, éjjel ismét nő az esélye zivatarok előfordulásának.

Csütörtök fülledt, meleg, változóan napos-gomolyfelhős, délután, este ismét záporokkal, heves zivatargócokkal tarkított időt ígér. Éjjel érheti el térségünket egy hidegfront viharos széllel és további zivatarokkal.

Pénteken az átvonuló hidegfront alakítja időjárásunkat. Nyomában zivatarokra, majd elgyengülő esőkre és szélerősödésre van kilátás. Mögötte szaladozhat a felhőzet.

Szombatra – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – változóan napos-gomolyfelhős, meleg idő ígérkezik délután elszórtan kialakuló frissítő záporokkal, egy-egy zivatargóccal.

cikk vége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük