Nincs baj a migránsokkal… sőt! 2 – Megérkeztek az orosz guruló dollárok, de nem hozzánk

A háború miatt Putyin Oroszországából menekülő emberek és vagyonok -ahogy azt már megírtuk (lásd mellékelt cikkünk)- felpörgetik a szomszédos országok gazdaságát. A tudás és a pénz együtt csodákra képes ellentétben a xenofóbiával.

Nem semmi

Hivatalosan több mint 110 ezer oroszról beszélnek, akik Grúziában kerestek menedéket, és csatlakoznak az ottani több mint 50 ezer ukrán menekülthöz.  Csak októberben 728 millió dollárt utaltak át Oroszországból Grúziába, ami 600 százalékos növekedés az előző év azonos hónapjához képest. A pénz elsősorban a fogyasztásba áramlik, és így hajtja Grúzia gazdaságát, amely mindössze 19 milliárd euró – írja cikkében a Die Presse.

Nemcsak Grúzia

Hasonló a helyzet a migránsokkal a többi szomszédos állam esetében is, amelyek szintén profitálnak abból, hogy az uniós országok hajlamosak megtagadni az orosz háborús menekültek beléptetését. Hasonló tömegek áramlottak be -orosz fiatalok és pénzek- például Örményországba is és az idei évben akár 13 százalékkal is növelik a gazdasági kibocsátást – magyarázta nemrég Martin Galstjan, a jegybank elnöke.

„Az informatikai szférában 25 százalékos humántőke-növekedést látunk”

– mondta Galstjan. A legfőbb menekülő útvonal persze Törökország, ami Grúziával és Örményországgal együtt a háború kezdete óta a menekülő oroszok fő menedékhelye és mivel nem vesz részt a nyugati szankciókban, egyébként is jelentős háborús haszonlesőnek számít.

De ez még mind semmi, hova mennek az igazi vagyonok?

Mi a helyzet azokkal az oroszokkal, akiknek milliárdjai vannak, méghozzá dollárban és/vagy euróban? A kis szomszédos államok nem tudnak lépést tartani az ilyen volumenű befektetők megnyeréséért folyó versenyben. Andrej Movchan, a londoni Movchan’s Group befektetési társaság orosz származású vezetője szerint minden szankció ellenére az EU még mindig orrhossznyival előrébb tart, mert elég ha a full-gazdag orosznak van például tartózkodási engedélye Cipruson, így onnan is kihozhatja a pénzét. Izrael is új lendületet kapott a honosításásal, akárcsak a kilencvenes években.

És természetesen minden eddiginél jobban jönnek fel az Egyesült Arab Emírségek (EAE). Movchan szerint több százezer orosz – sok gazdag ukránnal együtt – rendelkezik ott tartózkodási engedéllyel. Több tízmilliárd dollárt utalnak át oda is.

“Az európai politikusokkal ellentétben a sejkek nagyon ügyesek abban, hogy vonzó feltételeket teremtenek”

 -mondja Kogan bankár.

Kapcsolódó