Novák Katalin esete a Fidesz új “csodafegyverével”

A Fidesz családpolitikusának mondják, ő a párt alelnöke, az emberminisztérium államtitkára, Novák Katalin. A fideszes politikus igencsak kampányízű, a valóságot enyhén szólva nem mindig tisztelő interjút adott a 888.hu-nak. A családpolitikáért felelős kormánytag természetesen dicsérte a saját lovát, tette ezt igencsak kritikátlanul.

Valószínűleg elfelejtette, hogy 2010-óta a Fidesz van hatalmon,

gyakorlatilag azt csinál Orbán, amit akar, ahogy úrinak mondott kedve éppen diktálja. Novák még mindig az előző szocialista -liberális kormányokra mutogatott vissza, mintha ahhoz, ami az elmúlt közel kilenc évben történt, a pártjának semmi köze sem lenne.

Szemléltetésül csak két, szerintünk jellemző részt idézünk olvasóink számára.

“A magyar családokat szerintem is támogatniuk kellene, de engem egyáltalán nem lepett meg az, amit most láthatunk. Alapvető világnézeti különbség van közöttünk: a kormány a gyermekes családokban, a magyar és az európai baloldal a bevándorlásban látja Európa jövőjét. Sajnos az elmúlt időszak ellenzéki produkciói, kiegészülve az egykori kormányzásuk drámai következményeivel, és legutóbb pedig a szélsőjobbal való összeborulásukkal mind azt vetítették előre, hogy nem lehet tőlük érdemi reakcióra számítani. Az értelmes kritikának mindig van létjogosultsága, sőt, szükség is van rá. Az ellenzék azonban ebben ismét teljes kudarcot vallott.”

Kicsit sem igaz, de nekünk jó lesz?

A közelgő uniós választásra készülve, Novák olyasmivel vádolja a magyar ellenzéket, ami nem igaz, tételesen cáfolható. Egyetlen olyan mondatot sem tudna idézni, amely alátámaszthatná, amit a menekültügyben állít. Hűséges pártkatonaként szajkózza a pártja bevált üzeneteit, különösebben nem zavarja, hogy amit mond, az köszönő viszonyban sincs a valósággal. Felmondta a kötelező leckét, piros pont a kormányzó őfőméltóságától.

A másik idézet is ezer sebtől vérzik:

“Ezenfelül pedig hiteltelenek is, hiszen amikor kormányon voltak, már bebizonyították, hogy nekik egyáltalán nem fontosak a magyar családok, hogy csak elvenni képesek az emberektől. Megszüntették a szocpolt, az otthonteremtési programot teljesen szétverték, eltörölték a családi adókedvezményt elvették a gyes harmadik évét és elvettek egy havi nyugdíjat, meg akarták adóztatni a családi pótlékot. Tehát számtalan drámai következménnyel járó családellenes intézkedést hoztak. Az ellenzék a családpolitikában is sokszorosan leszerepelt, csak abban kreatívak, hogy mit lehet elvenni, hogyan lehet megszorítani, ami sajnos azt jelenti a gyakorlatban, hogy akadályozták, lehetőség esetén pedig ismét akadályoznák a gyermekvállalási kedv növekedését.”

Novák sok mindenről “elfeledkezett”

Nem beszélt arról, hogy a családi pótlék összege 2008 -óta változatlan, ugyancsak több mint egy évtizede nem nőtt a minimálnyugdíj összege sem. “Elfelejtette”, hogy az egykulcsos adóval a minimálbért is megadóztatják. Ezzel a gazdagoknak adtak, míg a szegények rosszabbul jártak, hiszen 2010-előtt a minimálbér adómentes volt. Sokadszorra mondja – mint az imamalom – fideszes politikus, hogy a baloldali kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat. De arról mindegyik fideszes potentát mélyen hallgat, ha már olyan jól teljesít az ország, akkor miért nem adják vissza a plusz egyhavi nyugdíjat.

A beígért 14. havi nyugdíj

Talán vannak, akik még emlékeznek, hogy Orbán Viktor a 2006-os választási kampányban még 14. havi nyugdíjat is ígért. Most ők vannak hatalmon, mi akadályozza meg őket, – ha igaz, amit állítanak a dübörgő gazdaságról –  hogy a nyugdíjasoknak kedvező döntéseket hozzanak.

Ha már annyira a szívén viseli a Fidesz a nyugdíjasok helyzetét, miért nem tér vissza az úgynevezett svájci indexáláshoz, amelynek alkalmazásával az átlagos bérnövekedést is figyelembe véve kerülne az éves nyugdíjemelés megállapításra. Amennyiben ezt alkalmazná a kormány, 2019-ben a ténylegesen emeltnek a duplája járna a nyugdíjasoknak. De erről sem beszélt Novák. Arról sem szólt egy szót sem, hogy a “csodafegyver” amit Orbán bejelentett a tehetősek számára jelent újabb kedvezményt, a többség nem tud élni a bejelentett “kedvezményekkel”.

Az államtitkár „memória zavarban lehetett” hisz’ nem beszélt arról, hogy már az előző parlamenti ciklusban bejelentették a bölcsődei férőhelyek 18 ezerre bővítését és azt, hogy 2016-ra nem lesz Magyarországon olyan település, ahol nincs bölcsőde. Ebből a 18 ezerből ezer férőhelyet hoztak létre. Most pedig még magasabbra emelték a tétet. Persze szegény ember, aki már ígérni sem tud.

A teljes interjú elolvasását csak erős idegzetű és mazochista hajlamú olvasóink számára javasoljuk a sok csúsztatás, mellébeszélés miatt.

Forrás

Még egy “novákiáda”

Novák Katalin saját dugájában – számon kérte a francia riportert, miért nem tud magyarul!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük