Orbán Haider nyomdokában – a bunkó parasztnak röpülni kell

“Amit Haider nem ért el antiliberális politikával, azt elérte az egyik emblematikus vezető durva megtámadásával.” Orbánnak üzent a hvg.hu Vélemény rovatában Eörsi Mátyás, aki évtizedekig a hazai és nemzetközi liberális közélet aktív szereplője volt. Eörsi roppant tanulságos történetet idézett fel.

Haiderék a családban

Kevesen emlékeznek már, hogy a Fidesz az SZDSZ-szel együtt a Liberális Internacionálé (LI)tagjaként kezdte nemzetközi pályafutását. Arra pedig még kevesebben figyeltek fel, hogy a liberális pártcsalád befogadta a szélsőjobbról éppen középre kacsintgató Jörg Haider Szabadságpártját (ÖFP). Eörsi Mátyás akkoriban szabaddemokrata politikusként közelről figyelhette a liberálisok belső küzdelmét a kétes osztrák társaság botrányos szereplésével kapcsolatban. A történetet “Miként zárnak ki egy pártot a nemzetközi pártcsaládjából? Kérdezzék Orbánt!”  címmel írta meg.

Ismétlődő hibák

Az LI politikusai azokban a nehéz hónapokban pontosan úgy viselkedtek, mint manapság az Európai Néppárt vezetői Orbánnal kapcsolatban. Haiderék látványosan taposták sárba a liberalizmus minden értékét, ahogyan manapság Orbánék is teszik a liberális demokrácia európai rendszerével. Haider, akárcsak Orbán, a migráció kérdésében vetette el a sulykot. Mindezt egyre idegesebben látták a tekintélyes liberális vezetők, de a politikai érdek, a politikai haszon erősebb érv volt: nem bírták rászánni magukat a szakításra.

Haider ostobasága kellett a töréshez

Jörg Haider az LI tehetetlenségét látva egyre jobban elszemtelenedett, és végül arra vetemedett, hogy Európa legnagyobb liberális politikai tekintélyét, Otto Graf Lambsdorffot otromba, bunkó stílusban megtámadja.

És ezzel pofára is esett…

“Vannak olyan emberek, vannak olyan vezetők, akik tabunak számítanak, akinek nem megyünk neki, és ha mégis bírálatra szánjuk el magunkat, ami liberális körökben amúgy természetes, akkor ezt udvariasan és tisztelettel tesszük. Nem így Jörg Haider. Ő durván gyalogolt bele Lambsdorffba, aminek következtében a Liberális Internacionálé valamelyik soron következő ülésén csendben ki is zárta a Szabadságpártot sorai közül. Amit Haider nem ért el antiliberális politikával, azt elérte az egyik emblematikus vezető durva megtámadásával” — emlékeztetett Eörsi Mátyás.

Pikáns részlet: Orbán, a koronatanú

“Nincsenek már sokan, akik erre a történetre emlékeznek, illetve akik még emlékezhetnek, többségükben már nem aktív politikusok. Van azonban egy kivétel. Egy valaki, aki a Liberális Internacionálé alelnökeként igen közelről figyelhette az eseményeket. Ennek az illetőnek Otto Graf Lambsdorff az atyai mentora volt, és az illetőből Otto Graf Lambsdorff csinált a Liberális Internacionáléban alelnököt is. Az illető ma is aktív politikus, de még mennyire az! Orbán Viktornak hívják” – olvashatjuk az Eörsi-cikkben.

Orbán biztosan emlékszik, milyen könnyű a kukába kerülni

“Vajon Manfred Webernek és mindazoknak, akik a helyére pályáznak, eszükbe jutott, hogy ma Juncker, holnap ők? Hogy a csodába ne jutott volna eszükbe. Ezzel az Orbán által sem feledett emlékkel járulok hozzá ahhoz az elmélkedéshez, vajon mi történik manapság az EPP-ben!”

— zárja cikkét Eörsi Mátyás.

Eörsi Mátyás:
Miként zárnak ki egy pártot a nemzetközi pártcsaládjából? Kérdezzék Orbánt! 

A Kurír lapzsemléjében erről a témáról így írtunk:

Orbánék most tökön szúrták magukat

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük