Nyílt levél a Mindenki Magyarországa Mozgalom Debrecen városi szervezőjének

Újabb nyílt levelet hozott a “posta”. A Város Kurír jó szokásához híven teret és lehetőséget ad minden vitára alkalmas kezdeményezésnek és ebben a levélben van bőséggel ilyen!

A maradandóság városa

Tegnap egy kis esszét írtam “A maradandóság városa” címmel, arról, hogy a debreceni ellenzék úgy látszik, nem tud – nem akar?- megegyezni az őszi önkormányzati választásokon való közös indulásban. Úgy fogalmaztam:

“Üzengetések, egymás címkézése helyett nem kellene-e mégis újra leülni egy aszal mellé, s előítéletektől mentesen végiggondolni, hogyan is lehetne együttműködni, van-e olyan együttműködési forma – biztos vagyok abban, van -, amelyben mindenki saját önállóságát megőrizve tud részt venni a közös cél érdekében.”…..

“Higgyék el az érintett szervezetek vezetői, hogy nélkülünk nem fog menni, s nem elégszünk meg azzal, hogy októberben ismét a szavazatunkat akarják.”

Az írástól teljesen függetlenül – hiszen jómagam hangsúlyoztam nem kívánok egyetlen párt, civil szervezet felelősségéről sem beszélni – az egyik városi szervezet – úgy tudom a Momentum- egyik tagja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi szervezője, aki a városi Kossuth kör egyik prominense, az Együtt volt tagja, a Mi vagyunk Debrecen közösségi oldalon létrejött csoport formális/? / vezetője, – ha valamit kihagytam az biztos a korral járó betegség-  igen durván és minősíthetetlen módon megtámadta – az én olvasatom szerint – a DK-t és az MSZP-t, alpári stílusban, valamilyen felsőbbségi tudat birtokában küldte el a két szervezetet – és tagjait, köztük engem is – melegebb éghajlatra. Egyet – még/?/ nem írt oda, meddig akartok még élni, csak rontjátok a levegőt.

Nem gondolom, hogy nekem kellene akár a Demokratikus Koalíciót, akár a szocialista pártot megvédeni

Ők gondolom – ha szükségesnek látják – kellő időben megvédik magukat.

Meglepőnek és mulatságosnak tartom, hogy a felsorolt szervezetek egy meghatározónak látszó figurája így gondolkodik. Eddig azt hittem – legalábbis Márki-Zay Pétertől ezt hallottam-, az a cél, hogy az ellenzék pártjai olyan együttműködési formát alakítsanak ki, amely képes lehet a Fidesz hatalmának a megtörésére. Nem olvastam arról, hogy ez a történet a kiszorítósdiról, egyes ellenzéki pártok címkézéséről szólna.

Magyar hazafiként, baloldali emberként, demokrataként kikérem magamnak ezt az útszéli, a legutolsó falu kocsmájában is elítélendő stílust, viselkedést. Egy ilyen vitát a felek a kisfalumban a kocsmaudvaron szoktak lerendezni, bár két pofon is elég lenne a kijózanodáshoz.

Értem én, hogy papsajt, meg minden. A mai magyar ellenzék gyámoltalansága -sok más mellett- az ilyen nagyképű kinyilatkozásoknak tudható be. Én ott voltam a fenti tisztségeket betöltő titánjelölt március 15-ére meghirdetett rendezvényén, a Kossuth téren. Szervezőkkel és a rendőrökkel együtt nem voltunk harmincan. Mire is ez a felvágott farokkal történő észosztás?

Csak a Fidesz malmára hajtja a vizet

Engedtessék meg nekem, hogy megfogalmazzam azt a véleményem, hogy az, aki olyan blődségeket fogalmaz meg mint R.T, az árt az ellenzéknek, árt azoknak a szervezeteknek amelyeket a nevére vett, csak a Fidesz malmára hajtja a vizet. Szerényen azt javaslom a Momentum és a többi szervezet vezetőinek, hogy határolódjanak el a leírtaktól, vonják meg a bizalmat R.T.-től, mert a személye akadálya annak, hogy a felek újra asztalhoz üljenek egymással.

Kedves fiatal barátom! Tudod a kor az egy állapot, attól még senki sem okosabb, netán bölcsebb, mert később született. Nulla teljesítménnyel a hátad mögött -ha jól emlékszem arra nem voltál képes, hogy tavaly összegyűjtsd a képviselő jelöltséghez szükséges támogató aláírásokat-, egy kicsivel, egy parányival kisebb arcra, alázatra, szerénységre lenne szükséged. Tudom erről nem szól a diplomád, ez vagy van, vagy nincs. Az ámokfutásodat látva, úgy vélem, hogy az utóbbi. De ez tudod tanulható, pár évtized múlva talán még politikusnak is alkalmas leszel. Most nem vagy az!

Mi “öregek” eddig is tettük amit a hitünk, emberségünk diktál

Szívesen látunk minden hónap utolsó vasárnapján Debrecenben, a Petőfi téren az ételosztásainkon, vagy jövő hét csütörtök délután a “Jog asztalánál”, ahol az Utca jogásza szolgáltatást indítják el a nincsteleneknek ezek az általad kiseprűzésre ítélt “vénségek”.

Még fiatal ember vagy, így nem emlékszel arra, hogy Magyarországon egy olyan történelmi helyzet volt 1989-ben, amikor egy akkori fiatalember egy csapásra országos hírnevet szerzett magának. Kitalálod, biztos kire gondolok. Ez az egykori demokrata mára despotaként uralja az országot, felszámolta a jogállamiságot, hazánk ebek harmincadjára jutott. Intézményesített a közpénz ellopása, a demokrácia intézményei igen korlátozottan működnek. A Momentum szimpatikus arcai – ezek közé Te nem tartozol- előtt szép jövő állhat, ha nem szállnak el maguktól. Tudod, a hatalom édes mámora megrészegít, s könnyen csábít a rosszra, önmagunk fényezésére. A mi vagyunk a legszebbek, a legokosabbak bizony könnyen kialakítja a tévedhetetlenség mítoszát. Onnan már csak egy lépés a budai Vár.

Hogy ne essetek a mai nemzetvezető bűnébe, ajánlom Neked és barátaid figyelmébe Orbán Ottó: A dán királyi főszámvevő jelentése a Fortinbras & Fortinbras cég átvilágításáról című versét. Ebből idézek:

“a fiatalság mindig a menny küldötte
kivéve azt amikor nem
kivéve azt amikor az ördög megvakítja
hogy ne lásson mást a folyó vizében
csak önnön tükörképét mint a magába szerelmes Narcissus”

Dr. Budácsik Lajos

aki még nem érzi, hogy a pokolban lenne a helye

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük