Nyugdíjasok Pártja 50+: azonnali alapnyugdíj bevezetés és a nyugdíjminimum felemelése a megoldás

A nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is – írta közleményében a Nyugdíjasok Pártja 50+. Ha hiszi, ha nem ezzel gondolják elérhetőnek, hogy ne legyen 90.000.- forint alatti nyugdíj. Szégyen, hogy 2020-ban ez elérendő, szinte irreális cél!

Miközben röpködnek a teljesen feleslegesen elköltött forint közmilliárdok, időseink nyomorognak.

“…a nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is…”

A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is.

Ha a fenntarthatóság és a megfelelőség között konfliktus van, akkor a megfelelőség mellett kell letenni a garast.

A nyugdíjrendszer már ma nem megfelelő, mert nagyon sok embernek ad méltatlanul alacsony ellátást és nagyon kevés embernek méltatlanul sokat.
A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a megfelelőség pontosan kifejezi a morális követelményt:

megfelelő a nyugdíjrendszer, ha felszámolja az időskori szegénységet, biztosítja a méltó időskor feltételeit.

Az azonnali kezelés egyik eszköze az alapnyugdíj bevezetése és a nyugdíjminimum felemelése

Az alapnyugdíj mértéke pld. 40.000-Ft/hó, forrása az állami költségvetés. 65 év felett járna annak, aki magyar állampolgár és legalább negyven évi magyarországi lakhellyel rendelkezik, továbbá járna a rokkant nyugdíjasoknak is. 2,25 millió jogosulttal számolva ez mintegy 1.100 milliárd forint évente, az idei lecsökkent GDP kb. 2,3%-a.

Erre épülne rá a “munkanyugdíj”,

amelyet változatlanul a befizetett járulékok és szolgálati idő alapján állapítanának meg, forrása tehát a járulékbefizetés. Itt is szükséges azonban a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum felemelése, 28.500-Ft-ról legalább 50.000-Ft-ra.

E két intézkedés együttes eredőjeként, nem lenne olyan 65 évesnél idősebb ember, akinek a járandósága 90.000 Ft alatt lenne.

Forrás

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.10.21 - 15:56
  Közvetlen hivatkozás

  A nyugdíjhoz az államot kellene rendbe tenni:a bejelentés /járulékfizetés/nélküli foglalkoztatást teljesen fel kellene számolni/még erőszakkal is azok esetében akik nem képesek a jövöre gondolni/,keményen büntetni az ilyen foglalkoztatókat is!Amúgy sok vállalkozó is van aki mindíg letagadta a jövedelmét és az állam így “támogatta” őket.

  Válasz
 • Avatar
  2020.10.21 - 17:07
  Közvetlen hivatkozás

  gáz, csatorna díjra ( vagy a még sok helyen most is méreg drága) távfűtésre költi. , szemétszállítási díjra..Akinek hitele van, az kinlódik, sok nyugdíjas bedőlt devizahiteles….és sorolhatjuk. Élelmiszer árakat, gyógyszerek árait és az elmúlt hónapok félelmetes áremeléseit figyelve 90 ezer forintból is igen nehezen tud megélni egy ember is…Ha még gyógykezelésekre is járnia kell – esetleg nem közlekedhet tömegközlekedési eszközön!!!- ha minimális tisztálkodási és higiénés termékekre költ, de frizura, pedikür és manikür is szükséges, ha egy-egy baráti,- családi ünnepségre is sor kaerülne, ha temetői sírokat kell fenntartania, megújítania, gyomláltatni stb… ha segítségre van szüksége, és a szociális gondozói hálózat nem tud rendelkezésre állnia, ha kerti segéderő kell időközönként stb.. Akkor minimum 200 ezer forint kell egy ember megélhetésére, hogy emberhez méltóan élhessen, esetleg cicája, vagy kutyája legyen, aki lelki társa, tv- telefon számla— vagy éppen internet elérhetőség… utazás? szép ünnepek? Hajaj… én krumplit és piritóst nagyon szeretem, de ilyen kenyér és burgonya árak mellett sok étel luxusnak tünhet….És mi van a foglalkoztatással? Aki még munkaképes, szeretne ( és kellene) dolgoznia, tanárok, köztisztviselők, közalkalmazottak, szociális munkások, orvosok, bírók és jogászok ésatöbbi… állami szférában már “persona non gráta”-nak minősülünk…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük