Soha nem látott forgalomra és tömegre számítanak a hazai gyógyszertárakban az év utolsó napjaiban, miután kiderült, egyre több készítmény tartós hiánycikk lesz. Önnek is a listán van a gyógyszere? Gyógyszerhiány, ugyan már,  mutatjuk a megoldást.
[mnky_ads id=”3427″]

Pánik jöhet a gyógyszerpiacon

Alig pár napja, hogy a Népszava „benyomta a pánikgombot” a fokozódó gyógyszerhiányról szóló cikkével, a patikákban máris érezhető a hatása. Egyre többen kezdtek sosem tapasztalt felhalmozásba. A Városi Kurír által megkérdezett gyógyszertárakban azt mondták, van olyan háziorvos, aki a szokásos adag háromszorosát írja fel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján csak az idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt, köztük több életmentő (agyhártyagyulladás elleni, vagy a tetanusz).

A jelenség régi, de az intenzitása szokatlan. Egy-egy orvosság átmeneti vagy tartós eltűnésének hátterében elsősorban gyártási problémák (nincs alapanyag), másodsorban kereskedelemmel kapcsolatos gondok állnak.
[mnky_ads id=”4666″]
Mindezek közös gyökere a virágzó feketepiac, ahol eddig jellemzően pszichiátriai orvosságokat és potencianövelőket szereztek be, ám ezek „sikere” más készítményeket is magával húzott. Az aggasztóvá váló hiány oka, hogy a magyar gyógyszereket viszik illegálisan határon túlra.

A fa gyogyszerhiány és így a fekete export főként a népszerű nyugtatókra, fájdalomcsillapítókra és a keringési betegségekre ható szerekre irányul.

A Pharmaonline korábbi írása szerint az üzlet nagykereskedők között is zajlik. Ez történhet például egy olyan „láncban” is, amikor egy hazai nagykereskedőtől az árut megveszi egy másik hazai nagykereskedő, s az adja tovább egy külföldi nagykereskedőnek.

Önsegítő megoldás

Hiánylistán szerepel a gyógyszere? Kevesen tudják, pedig van “orvosság” a gyógyszerhiány ellen A patikákban nem mindig árulják el a „titkot”, általában azt javasolják a krónikus betegeknek, hogy várjanak, vagy vigyenek mást. Olyan helyettesítő készítményt kínálnak, amelynek ugyan csaknem (!) azonos a hatóanyaga, de egyrészt nem várt mellékhatásokat, állapotromlást okozhatnak, másrészt jóval drágábbak.

Ha sokat kell fizetni, legalább a bevált orvosságot érdemes egyedileg beszerezni. Az ehhez szükséges nyomtatványok és információk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján találhatók.

Arra is van lehetőség, hogy gyógyszerfutárral hozassuk be a fontos és sürgős készítményeket. Ehhez azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (volt OEP) engedélye szükséges.

Azt, hogy ez a megoldás mennyire nem ismert a lakosság körében, jól mutatja, hogy tavaly mindössze néhány ezer hozzájárulást adott ki a hatóság.

Az interneten rendelt kétes eredetű gyógyszerek forgalmáról nincsenek pontos adatok.

Hasonló:  Most érkezett a hír, amire férfiak milliói vártak – Elszabadul a Viagra

mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét