Óra átállítás – Legyen türelmes a gyerekével, neki sem könnyű

Nem  csak a kicsik egészsége sínyli meg az óraátállítást, csak egyszerűen nem lehet elvárni tőlük, hogy vasárnap egy órával később keljenek fel. Egy hét türelmet javasol a családnak a gyermekorvos. 

Kell az az egy hét

Általában egy hét kell, amíg a kisgyermekek hozzászoknak az óraátállítás okozta eltérő időszámításhoz – mondta az InfoRádiónak Póta György gyermekgyógyász, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Arra figyelmeztetett, hogy a gyermek szervezete nem foglalkozik az óraátállítással, hanem tartja saját biológiai óráját.
Nem a gyermek szervezetét viseli meg az átállás, hanem a család életét.
“A gyerek nem fog egy órával tovább aludni, hanem abban az időben akar felkelni, lefeküdni, enni, amikor szokott” – tette hozzá. Náluk nem működik az, hogy az átállítás után azonnal alkalmazkodnak. A kisiskolás gyermek szervezete nem áll át parancsszóra. csak szépen fokozatosan, viszont semmiféle extra zavart nem okoz a szervezetében.

“Jó néhány nap, mire átállnak, de nincsen erre szabály. Egy hét alatt lemegy, de annyi kell is hozzá”
– mondta Póta György, aki szerint az őszi óraátállítás ugyanúgy nem kedvező, mint a tavaszi, nincs különbség csupán amiatt, mert ősszel egy órával többet alhatunk. Irja az Infostart

Dióhéjban:

Az energiatakarékosság mellett az óraátállításnak számos egyéb előnye is létezik. Az egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban és egyéb fedett helyeken kénytelenek tölteni. Ők a munkaidő letelte után még lehetőséget kapnak arra, hogy a szabadtéri programok szervezhessenek maguknak. Előnynek nevezhető az is, hogy a szabadban végzett munkák ideje meghosszabbítható. Az USA-ban pedig sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen negatív hatással van az óraátállítás. Nem egyformán tudunk ugyanis alkalmazkodni az új helyzethez.

Téli időszámítás kezdete: 2019. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

 

Egy hozzászólás itt: “Óra átállítás – Legyen türelmes a gyerekével, neki sem könnyű

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük