Orbán hírszerzési központja nem hallgathat le senkit – Kérdés: akkor mire kell?

Hírszerzési központként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök azt a szervezeti egységet, amelyet a Miniszterelnöki Kormányirodán belül állít majd fel.

Nem gyűjthet adatokat – egyelőre

A személyesen Orbán Viktor által irányított új tárca, a Miniszterelnöki Kabinetiroda lesz a „házigazdája” a nemzetbiztonsági államtitkárságnak. A tervezett egység működéséről egyelőre nem sokat tudni, ám a nemzetbiztonsági törvény módosítását még nem kezdeményezte a kormány, tehát titkosszolgálati eszközöket ez a szerv nem használhat, azaz nem gyűjthet adatokat és nem hallgathat le senkit – írja e heti számában a HVG.

Orbánék régi vágya teljesül?

A kérdés persze az, mire használja majd Orbán a kormányiroda nemzetbiztonsági államtitkárságát. Lehet ez olyan kézi vezérelt szervezet, amely a miniszterelnök éppen aktuális érdeklődésének megfelelően, megrendeléseket ad a nemzetbiztonsági szolgálatoknak – akár hírszerzői, akár elhárítói vonalon. De lehet, hogy a miniszterelnök mellett most áll fel az az elemző központ, amelyet már régóta szerettek volna megvalósítani a szolgálatok és politikusok egyaránt. További részletek a lapban.

Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük