Van szülő, aki ezt nem tekinti vészhelyzetnek?

A Népszava munkatársa, Marnitz István közbevetette, hogy a “vészhelyzet” kifejezés Áder János szerint csak a lángokban álló Ausztráliára használható. Lukács András erre így felelt:

“ Döntés kérdése, mit tekintünk vészhelyzetnek. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2018-as, a légszennyezés miatti, idő előtti halálozások arányát mutató listáján Magyarország helyezése az EU-n belül Bulgária után a második legrosszabb. Az elmúlt 16 évben 2,5-szörösére nőtt az asztmás gyerekek száma. Az a szülő, aki ezt nem tekinti vészhelyzetnek, nem tudom, miért vállal gyereket.”

Már megint Brüsszeleznek

A Népszava újságírója arról is kérdezte a civil szakértő véleményét, hogy a kormány a klímaváltozással kapcsolatban is alkalmat talált az EU-val szembeni hangulatkeltésre.

- Hirdetés -

“Brüsszel ne a szegényekkel — értsd: velünk — fizettesse meg az átállás árát, és emiatt ne nőjenek az energia- és élelmiszerárak”

— mondják.

“ A tényleges kár megtérítése, például az autózás árának emeléséből származó bevétel, nem maradna az államnál, azt vissza kell juttatni az emberekhez”

— fejtette ki Lukács András.

 ”Ha az állam nem fizetteti meg a költségeket, akkor a környezetszennyezést és a gazdagokat támogatja, hiszen a módosak szinte mindenből többet fogyasztanak, mint a szegények.”

“Ezért tartjuk elhibázottnak a rezsicsökkentést is.”

“Az embereknek ismerniük kell az energia tényleges árát. A rászorulókat pedig külön kell támogatni. Félreértés, hogy az éghajlatvédelmi intézkedések nekünk rosszak. Hogy ez csak egy brüsszeli kötelezvény. Nekünk is megéri, ha nem halunk meg, egészségesebben, kényelmesebben élhetünk, a magyar gazdaság versenyképessége pedig nő. Most zajlik a tagállamok közötti alku az uniós támogatások eloszlásáért. Magyarországon sok a pénz, csak korrupciós csatornákon, túlárazott látványberuházásokra, környezetpusztításra folyik el. Kész csoda, hogy a gazdag tagállamok társadalmi morgolódása dacára az EU még utal nekünk.”

Mit keresnek Orbánék a klímaharcban?

A február 27-én megjelent HVG címlapsztorija, “Üzlet a palackban” címmel a jellegzetesen fideszes vonásokat mutató orbáni “klímaharcot” bírálja.

“Orbánból újonnan előbújt a klímavédő, bár ha a kormánypárt meg akar valamit védeni, nem árt ellenőrizni, hogy megvan-e még a pénztárcánk vagy mondjuk Fejér megye”

— írta erről Jakus Ibolya, a hetilap vezető szerkesztője. Szabó Yvette “Haszonkulacs” című cikke a betétdíj-csatáról szól.

“Nagyjából 30-40 forinttal dobja meg az ásványvíz vagy éppen a sör árát, ha bevezetik a betétdíjat a műanyag és üvegpalackokra, valamint a fémdobozokra. A visszaváltásból viszont egy állami felügyelet alá került cég is hasznot húzhat.”

“Mint klímának a csók”

Ezzel a címmel a zürichi székhelyű MyClimate Alapítvány kalkulátorának néhány fontos adatát ismertette a HVG friss száma a legszennyezőbb fogyasztói szokásaink hatásairól.
Könnyebben tilt, aki támogat”; “Berobbanó e-motor”; “A drágább e-autó árelőnye megtérül”; “Állami beavatkozás nélkül is veszik” címmel a hetilap nagy összeállítást készített az e-autók fejlesztéséről, az állami támogatásokról.

Fiatalon elhunyt férfiak

Szervesen a klímakatasztrófa-összeállításhoz kapcsolódik a HVG-ténytár legfrissebb európai összehasonlítása, “Félmillió elveszett esztendő: sokan halnak meg 70 éves koruk előtt Magyarországon” címmel. A lista élén a legkevesebb évet vesztő olasz, svéd és holland férfiak állnak. Mi, magyarok az alsó harmadba kerültünk a lengyelekkel és észtekkel együtt. Nálunk is sokkal rosszabb a helyzet a 70 évesnél fiatalabb bolgár, román, lett és litván férfiak körében.

Kétes hitel

A hazai egészségügy jatasztrófájáról szól ugyanebben a HVG-számban Gáti Júlia cikke “Halmozódó adósságok — Egészségügyi átalakítás;Örökzöld kérdések;Ágyra járók” címmel.

“Az egészségügy reformja körüli lobbiharcokban az ellátás lezüllesztése ütközött a legkisebb ellenállásba. Az Orbán-kormány most megint nekiveselkedik, de az első előterjesztés máris bukásra áll.”

A környezetrombolás, illetve klímavédelem egyik hadszínteréről tudósít a “Zavarosban bogarásznak — Klímavédelem;Árterek és méhek;Willi gazda” című összeállítás. “A kormánypolitika kedvezményezettjeinek érdekeit hatékonyabban szolgálják a klímavédelmi akcióterv agrárintézkedései, mint a növény- és állatvilágét. Holott az élelmiszer-ellátás a tét” — írja a legfrissebb HVG-ben Szabó Yvette. Jakus Ibolya, a HVG vezető szerkesztője így summáz:

“Magyarországon az egészségügyi kormányzat a helyén van — sugalmazza minden megnyilvánulásával Kásler Miklós az egyre közelebbről fenyegető fertőzésveszélyről, ám ennek hitelességét beárnyékolja a HVG két, valamelyest idevágó cikke: az egyik a békeidőben is pocsékul teljesítő egészségügyről, a másik a 70 éves koruk előtt elhunyt magyarok félmillió elveszett életévéről szól.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét