Orbán Viktor: „veszélyes dolgok” vannak készülőben!

Jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának – jelentette ki a magyar miniszterelnök.
[mnky_ads id=”10551″]

„Nem akarunk bevándorlóországgá lenni.”

Orbán Viktor a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek találkozóján, pénteken Budapesten emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, felvázolta, mit kell tennie Európának. Azt mondta, csatornákat kell nyitni a bevándorlásnak.

2015-ben jött a dilemma, hogy akarunk-e arra az útra lépni, mint a nyugat-európai országok, amelyek megfogadták Kofi Annan tanácsát – mutatott rá.
[mnky_ads id=”10552″]
Felidézte: a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog, és a világszervezet szerepet vállal egy megállapodás kidolgozásában, hogy világszerte szétoszthatók legyenek a migránsok.

A kormányfő hangsúlyozta: „mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni.”

Mint mondta, fontos, hogy a visegrádi partnerek elmondják, miként gondolkodik az országuk, mert jól látszik, hogy „nem vagyunk egyedül”, és a Magyarország által képviselt gondolkodás nem kivételes, hanem normális, a józan ész által vezérelt.

Orbán Viktor szerint az ENSZ-ben „veszélyes dolgok” vannak készülőben

A tervezett világ-megállapodásban benne van például, hogy enyhíteni kell az illegális határátlépés büntetését, az NGO-knak kiemelt szerepet kell adni a bevándorlás kezelésében, és minden országnak be kell fogadni migránsokat.

Mindezt „mi nem támogatjuk” – jelentette ki.

Közölte: a keresztény kultúra védelméről van szó, ez nem vallási kérdés, mert ebben a nem hívők is benne vannak, benne van a keresztény életforma, a vallásszabadság, a családmodell, a férfi-nő kapcsolat, az, hogy „integráltan élünk itt, és nem akarunk antiszemitizmust importálni”, az, hogy „a toleráns, keresztény életformához ragaszkodunk, az otthonosság érzését nem veszíthetjük el”.

A miniszterelnök felvetette a kérdést, hogy ki döntötte el, kit kérdeztek meg, hogy idegen népeket beengedjenek a kontinensre, ki vállalja ennek a döntésnek a felelősségét. Mindez az európai emberek akarata ellenére, a megkérdezésük nélkül történik, miközben Magyarországon megkérdezik az embereket, az történik, amit a magyarok szeretnének – magyarázta.

Európának újratervezésre van szüksége

Az illegális migrációról azt mondta: „ha azt nem tudjuk megfékezni, ha engedjük, hogy lebontsák a kerítést (…), ha engedünk a kvótának (…), akkor az az optimizmus és lehetőség, amely ma egy karnyújtásra van, elenyészik”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek. Kiemelte: „Európa-párti politikusok vagyunk”. A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni. A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

Orbán Viktor úgy véli, a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle. A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangoztatta, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt, a régi uniós tagállamok valójában keresnek „a velünk való együttműködésen”.

Hozzátette azt is: a V4-eknek van egy közös szótáruk, amelyben olyan szavak vannak, mint szuverenitás, függetlenség, szabadság, Isten, haza, család, munka, becsület, biztonság és józan ész.

Mint mondta, most kell létrehozni gazdasági értelemben is Közép-Európát, mert most van erre energia és erőforrás. Arról beszélt: ha beletörődünk, hogy az összekapcsolódás Európában mindig kelet-nyugati irányú, azzal elfogadjuk, hogy sosem lesz Közép-Európa, csak Kelet- és Nyugat-Európa. Csak akkor jön létre gazdasági értelemben is Közép-Európa, ha az összekapcsolódás észak-déli irányban is megvalósul, különben „csak barátok leszünk”.

Orbán Viktor kiemelte továbbá az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába. Mint mondta, ha sikerül integrálni ezt a térséget, az Közép-Európát erősíti. Az uniós integráció témakörében a kormányfő úgy foglalt állást: az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Törökországnak is van stratégiája a Balkánnal kapcsolatban, csak az EU-nak nincs. Ha lenne ilyen, akkor Montenegrót azonnal fel kellene vennie a tagjai közé, majd amint lehet, Szerbiát is, amely kulcsország, mert ha Szerbia az unió tagjává válik, akkor azzal lényegében a Balkán stabilizálása is megtörténik – hívta fel a figyelmet.

Magyar kapcsolatok a többi V4-es országgal

Kérdésre Orbán Viktor közölte: történelmi léptékben is jelentős, amit az elmúlt években a magyar-szlovák kapcsolatok tekintetében Robert Ficóval elértek, a lehetőség korábban is adott volt, de személyfüggő, hogy kihasználják-e ezt.
Méltatta a kapcsolatok gazdasági tartalmát is, és azt mondta: a szlovák-magyar gázvezeték „életbiztosítás nekünk”, emellett nemrég egyeztek meg egy híd megépítéséről Komáromnál.

Csehországot illetően jól halad előre a hadiipari együttműködés, a magyar-lengyel kapcsolatokat illetően pedig a megvalósíthatósági tanulmányok megírásánál tart Varsó-Budapest gyorsvasút terve, amellyel a jelenlegi 12 óráról 4-re vinnék le az út időtartamát.

Egyetértés volt a migráció ügyében a kormányfők között

Az illegális migráció elutasításában, az európai uniós integráció felgyorsításában és a visegrádi együttműködés sikerességében is egyetértettek a visegrádi országok miniszterelnökei a pénteki budapesti csúcstalálkozójukat követő, a Várkert Bazárban tartott panelbeszélgetés során.

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt – jelentette ki Robert Fico. A szlovák miniszterelnök visszautasította azokat a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük, például a kötelező kvótákról.

„Emiatt nem tehetnek minket vakvágányra, nem vagyunk feketebárányok” – fogalmazott, hangsúlyozva: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni, reggeltől estig, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket.

Meg kell hallgatni a tagállamok véleményét

A kvótákkal kapcsolatban azt is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az Európai Unióban a belügyminiszterek tanácsán keresztül „megkerülték” az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.

Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök arról beszélt, hogy meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. Kiemelte: „depolitizálni” kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 „kitűnő projekt”, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

Andrej Babis elutasította a többsebességes Európa gondolatát, mert meglátása szerint az azt a látszatot keltené, hogy egyes tagállamok nem érnek annyit, mint a többi. A migrációt illetően elmondta: a tagállamoknak közösen kell tenniük az európai biztonságért. Magyarország volt az első, amely megoldotta a migrációs kérdést, mégis kritizálták, amiért felépítette a kerítést – emlékeztetett.

„Európa-vízió”

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta „Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki – fogalmazott a politikus. A közös katonai erőről azt mondta: nemcsak a „keleti agresszió”, hanem a terrorizmus és a migrációs válság miatt is szükség lenne rá.

Szorgalmazta továbbá annak a folyamatnak a megállítását, hogy Nyugat-Európa „mágnesként vonzza” a legjobban képzett közép-európaiakat. „A legjobb embereinket” vissza kell hozni, és akkor még gyorsabb lehet a fejlődés – mondta a lengyel kormányfő.

A panelbeszélgetésen külön téma volt az illegális bevándorlás, amelyet a kormányfők egyöntetűen elutasítottak, hangsúlyozva ugyanakkor a szolidaritás fontosságát.

Robert Fico kijelentette: Magyarország a migrációs krízisben azt tette, amit vártak tőle, védte a schengeni határt, és óriási hiba ezért kritizálni. A külső határokat kell védeni – sürgette, úgy fogalmazva: nem szeretné, ha muzulmán közösségek jönnének létre európai országokban, ez ugyanis az európai hagyományok, kultúra ellen van. Hangsúlyozta ugyanakkor a szolidaritás fontosságát. Javasolta ezért V4-es kollégáinak, hogy utazzanak közösen Líbiába, hogy ott, helyben tudjanak konkrét megoldásokat nyújtani. A kötelező kvótákat teljesen értelmetlennek nevezte.

Andrej Babis is arról beszélt, hogy Európán kívül kell megoldani a migráció problémáját, az pedig szerinte nem fordulhat elő még egyszer, hogy az uniós állam- és kormányfőket leszavazzák a belügyminiszteri tanácsban, az ugyanis nagyon káros lenne az EU „imidzsére”.

Helyben kell segíteni a migránsoknak

Mateusz Morawiecki közölte: Lengyelország kész pénzügyileg részt venni a rászorulók segélyezésében, de csak a helyszínen, vagyis ott, ahonnan az illegális migránsok útnak indulnak. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Lengyelország befogadott például háború elől menekülő ukránokat és csecseneket.

A miniszterelnökök az EU bővítéséről is kaptak körkérdést, amelyben szintén egységesen azt az álláspontot képviselték, hogy integrálni kell a Balkánt.

Robert Fico rossz nézőpontnak nevezte, hogy egyes uniós tagállamok úgy érzik, a további bővítés sértené az érdekeiket. Szerinte Montenegróval kellene kezdeni a nyugat-balkáni integrációt.

Andrej Babis szintén egyértelműnek nevezte a bővítés fontosságát, ahogyan lengyel kollégája is reményének adott hangot, hogy az érintett államok a közös Európa tagjai lesznek.

A kormányfők gazdasági jellegű kérdéseket is kaptak

A cseh ügyvivő miniszterelnök szerint országában nagyon jó a gazdasági növekedés, de ezt megfelelő infrastrukturális beruházásokkal tovább lehetne növelni.

Mateusz Morawiecki elmondta: nem baj, ha a V4-es országok egymással is versenyeznek, mert a fair verseny hozzájárul, hogy növekedjen a versenyképesség a gazdaságaikban.

A lengyel kormányfő is sürgette az új infrastrukturális kapcsolatok kiépítését észak-déli irányban, ami véleménye szerint megerősíti a visegrádi együttműködés jelentőségét.

Robert Fico hangoztatta: a magyar-szlovák kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint most, és ezt az állapotot továbbra is fenn kell tartani. Mint mondta, rengeteg tervük van a Magyarország és Szlovákia közötti infrastrukturális összeköttetések növelésére, fejlesztésére.

Orbán: Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy kérdésre az Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnökkel folytatott pénteki budapesti tárgyalása utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: Magyarország meg akarja védeni saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát.

A kormányfőt Soros György Davosban elhangzott szavairól kérdezték, amelyekre úgy reagált: Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani. Szerinte azonban ez egy „kampánynyitó” volt, Soros György bejelentette az igényét, hogy részt akar venni a magyar választási kampányban, és „hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon”.

A konfliktus mozgatórugója, hogy míg Magyarország meg akarja védeni a saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát, mondta.

„Ezt a harcot meg kell vívnunk” – jelentette ki Orbán

Azt is mondta, hogy Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett. A „Stop Soros” törvénycsomag parlamenti elfogadásának időpontját firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte: a javaslat megtárgyalásának, szavazásának részleteiről a kormánypárt parlamenti frakciója dönt majd.

A kormányfőt a sajtótájékoztatón kérdezték arról, elképzelhető-e, hogy Magyarország – hasonlóan az Egyesült Államokhoz – kilép az ENSZ migrációs egyezményét előkészítő tárgyalásokból.
[mnky_ads id=”10553″]
Orbán Viktor azt válaszolta: az ENSZ-főtitkár minapi írása hívta fel a figyelmet arra, hogy világszinten akarnak megfogalmazni olyan elveket és rendezési módokat a migráció kérdésével kapcsolatban, amelyek elfogadhatatlanok Magyarországnak.

Tanulmányozni kell magyar szempontból a készülő dokumentumot, aztán kell dönteni, függetlenül az amerikaiak elhatározásától – közölte, hozzátéve: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában. Emellett V4-es konzultációt is szorgalmazott az ügyben.

A csehországi parlamenti választáson győztes Andrej Babisról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagy szükség volt arra, hogy az európai és azon belül a közép-európai politika is kapjon új motivációkat, új szemléletmódot, és „kicsit visszatérjünk a józan ész talajára”.

A miniszterelnök köszönetet mondott cseh kollégájának, amiért a migránsválság és a nemzetközi támadások „kellős közepén” Prága határvédelmi erőket küldött a magyar-szerb határra.

Arról is beszélt, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn a két ország között. A magyar-cseh gazdasági kapcsolatokat méltatva Orbán Viktor kiemelte: Magyarország hetedik kereskedelmi partnere Csehország, a kereskedelmi forgalom meghaladta a 8 milliárd eurót, és tavaly 12 százalékos növekedést mutatott.

Magyarországon számos sikeres cseh társaság működik, és Csehországban is vannak Magyarországról érkezett befektetések, például a Mol benzinkúthálózat-vásárlása – fejtette ki. Megjegyezte egyúttal, a magyar kormány számít a csehekre a hadiipari együttműködésben is.

A kvóták megosztják Európát

Andrej Babis elmondta: nagyon jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, a két ország sok európai kérdésben is hasonlóan gondolkodik. Kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét.

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner – jelentette ki.

A cseh ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Magyarország ebben a kérdésben már példát mutatott, törvényes kereteken belül oldotta meg a problémát, bár sokan kritizálták – mondta.

Úgy látja, nagy létjogosultsága van a V4-nek, hiszen a partnerek például a kohéziós alapokat, a Brexitet és az uniós költségvetést illetően is egyetértenek.

Andrej Babis a kétoldalú kapcsolatokról kifejtette: sikerült a kereskedelmi kapcsolatokat növelni, egyre több cseh, illetve magyar cég fektet be a egymás országában, és nagyon fontos a hadiipari együttműködés is. Közölte: további jó együttműködési lehetőségeket kínál a gyorsvasúthálózat fejlesztése.

Kérdésre válaszolva a cseh ügyvivő miniszterelnök elmondta: szó volt egy regionális fejlesztési bank lehetőségéről, de meggyőződése szerint nem biztos, hogy szükség van erre, inkább konkrét beruházásokhoz kellene összeállítani egy közös pénzügyi tervet.

Magyarország a kettős mércét és az unfair eljárást nem fogadja el

Orbán Viktor hozzátette: cseh kollégája meggyőzte arról, hogy a projektekre kell összpontosítani, így először a projektekkel foglalkoznak, „utána jöhet minden más”.

Ugyancsak kérdésre Andrej Babis közölte: nem beszéltek arról, hogy Magyarország élne vétójogával Lengyelország ügyében. Feltehetően lesz megoldás a kérdésben – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország álláspontja szerint „a kettős mércét és az unfair eljárást nem fogadjuk el”, és minden ország, amellyel szemben kettős mércét alkalmaznak, számíthat arra, hogy Magyarország kiáll mellette, így Lengyelország is.
[mnky_ads id=”10553″]
(Forrás: MTI)

2 hozzászólás

 • Avatar
  2018.01.27 - 03:44
  Közvetlen hivatkozás

  Hehe, nyomorult hibbant, tolvaj cigany orban, csak szanni tudom ezt az isten barmat, a sajat erdekeben agyon kellett volna mar loni vagy 10 eve, teljesen elkoszont mar a valosagtol. Ez a v4 bohockodas meg mar tenyleg, EU schengeni hatarok es EU penz nelkul egyik sem elne meg egy honapot sem, es pontosan tudjak, csak a kreten szavazoik nem, akiket meg mi adozok tartunk eletben ideig-oraig. Remes a primitiv balkani szar ilyen szintu hullamzasa.

  Válasz
 • Avatar
  2018.02.10 - 17:18
  Közvetlen hivatkozás

  Utálom ezt az állandó fenyegetést, ezt a huhogást mivel ide legfeljebb az elmebetegek jönnének.Ő mi a fenét tudna tenni az Eu ellen, Neki mi is kellenénk, aki mellette ki áll.Ki hiszi el, hogy neki személyesen elmondják mi készül.Annál kecéssé becsülik, de meg is értem.Remélem okosodik a nép.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük