Orbán politikai hazárdjátékot játszik, Karácsony lezárásokról döntött

Lényegében a jogi veszélyhelyzet 30. napján nem csak azt kell kimondani, hogy a király meztelen, de azt is, hogy az ország miniszterelnöke folyamatosan felelőtlenül jár el. Orbán Viktor egész egyszerűen megszegi munkaköri kötelességét.

Azt világosan látjuk, hogy a koronavírus-járvány okozta válságra jószerével minden ország máshogy reagált, illetve, hogy az intézkedések hasonlósága mellett mindenhol vannak egyedi sajátosságok is.

Nézzünk csak körbe az európai országokban. Azt világosan látjuk, hogy ott ahol nagyon nagy a baj – Olaszországban, Spanyolországban – egyben talán a legnagyobb lett az összefogás is, míg a szerencsésebb és egyben fegyelmezettebb országok esetében (például Németország) szintén működik a szolidaritás és a politikai vezetők felelősség-vállalása. Ráadásul a demokratikus jogrend azt is garantálja egy-egy országban, hogy ne vízfej módjára minden a kormányzati központban dőljön el; tartományi, városi szinten is cselekvőképes politikai vezetők próbálják irányítani a folyamatokat.

Idehaza minden kicsit fordítva történik

A magát mindig, mindenben potensnek láttató magyar kormány képtelen dönteni és jó megoldásokat találni a kompetenciájába tartozó kérdésekben, míg ami nem feltétlenül a kormányzat dolga – lásd városok önkormányzatisága (adóbevételek, parkolási rend) – ott viszont mindenki feje fölött átnyúlva igyekszik irányítani.

Az Orbán-kormány sorra hozta a szükségtelen intézkedéseket, miközben a legegyszerűbb dologban képtelen volt dönteni.

Vegyük mindjárt, hogy a különleges jogrend bevezetése után azonnal szükségesnek látták katonai “vezetők” delegálást másfél száz magyar tulajdonban lévő vállalathoz, majd ugyanerre a sorsra jutottak a kórházak is.

Az intézkedés értelmetlenségét mindenki látja és tudja

Itt csak arról volt szó, hogy Orbán megmutassa ki az úr a háznál. Ám ágyúval verébre lőni nem a leghatékonyabb megoldás.

A kórházparancsnokok kinevezése helyett első körben kellett volna biztosítani az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók védelmét a szükséges eszközökkel.

A kormány késlekedett az iskolák bezárását illetően is, majd digitális tanrendet vezetett be, ami lényegében azt jelentette, hogy az oktatást irányító minisztérium bedobta a gyeplőt. Az csak az EMMI szerencséje, hogy a pedagógusok és szülők eszközök és jól működő rendszerek nélkül is alternatív módon vágtak bele ebbe a különleges távoktatásba.

A következő lépcső a kijárási korlátozások bevezetése volt, ami szintén felemásra sikeredett.

Nem sok értelme volt az idős embereket egy szűk sávban elküldeni bevásárolni, miközben mindenki más mehet amerre lát.

Szerencsére az embereknek több eszük volt és a “Maradj otthon” kampány jórészt sikeresnek mondható, ám éppen a puha korlátozás egyben lehetővé tette, hogy a jó idő beköszöntével az emberek egy része fittyet hányjon a figyelmeztetésre.

Ennek voltunk tanúi, amikor benépesült a Margitsziget, a Normafa vagy éppen a Városliget…

Rendőrök járőröznek a budapesti Szent Gellért téren. MTI Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

Mintha mi sem történt volna

Persze a “nagyhatalmú” Orbán Viktor tovább játszotta kisded játékait. Emlékezzünk: amikor március derekán Polgár DK-s polgármestere helyi kijárási tilalmat vezetett be, a kormányzati megmondóemberek és maga a Miniszterelnökség felhívta Tóth József figyelmét, hogy

“A hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult.”

Hogy is van ez?

Két héttel később, amikor már mindenki szigorúbb kijárási korlátozásokat várt, akkor a kormány visszakozott és Orbán Viktor bejelentette határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást.

De most jön a lényeg!

“Arról is határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be.”

Szóval ami tilos volt két héttel ezelőtt, az mostantól szabad a polgármestereknek.

Micsoda jó fej ez az Orbán Viktor. Ja, nem!

A kormányfő csupán politikai számításból eltolta magától a felelősséget és a Húsvéti ünnepkör előtti utolsó pillanatban a lasztit átrúgta a polgármesterek térfelére.

Kedves Orbán Viktor ezért nem fogsz Fair Play-díjat kapni!

Budapest főpolgármestere lépett a leggyorsabban

Karácsony Gergely csütörtök este facebook-bejegyzésében osztotta meg a részleteket.

“Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.

A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, elrendelem

péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben utasítottam a BKK-t, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.

Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé. Kérem a budapestieket, maradjanak otthon az ünnepek alatt is. Azzal tesszük a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Tudom, nehéz, de ha betartjuk a korlátozó intézkedéseket, akkor túl leszünk ezen is.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük