Orbán rosszindulata határtalan, de a főpolgármester ereje a város ereje, és az legyőzhetetlen — Lapzsemle

Interjút adott a vasárnapi önkormányzati választás előtti utolsó héten a Heti Világgazdaságnak Karácsony Gergely. (Tarlóst is felkérték, de az a jóember nem okozott meglepetést.) A Heti lapzsemlében azt a részletet emelem ki, amelyben a főpolgármester-jelölt kifejti: ha valaki október 13-án őt választja, bölcsen tenné, ha egyúttal nem bénítaná Budapestet egy Orbán-párti polgármester-jelöltre adott vokssal… „Ne csak engem válasszanak meg” címmel jelent meg a Karácsony-interjú a friss, nyomtatott HVG választási összeállításában.

 Ez Tarlós beszéde, tőlem ilyet nem hallottak…

KARÁCSONY: — Aki a saját adóbevételekben az utolsó helyen lévő kerületben (Zuglóban), közgyűlési többség nélkül, az elmúlt harminc év legnagyobb egészségügyi és zöldberuházását vitte véghez, és példaadó szociális rendszert hozott létre, joggal indulhat el egy nagyobb feladatért.

HVG (HAMVAY PÉTER):  —  És majd széttárja a karját, hogy nincs hozzá jogköröm, nem szavazta meg a közgyűlés, nem kaptunk állami támogatást…

KARÁCSONY: — Ez Tarlós beszéde, tőlem ilyet nem hallottak, mert szerintem nem a hatáskör, hanem a budapestiek érdekei határozzák meg, mi a dolga a főpolgármesternek. Isztambul ellenzéki polgármestere, amikor azt kérdeztem tőle, hogyan tud ellenállni az erdogani rendszernek, azt mondta: az ő ereje a város ereje, és az legyőzhetetlen. Én is csak ezt mondhatom. A Fidesz tudja, hogy nem fordíthatja maga ellen Budapestet, mert a főváros ellenében nem tud választást nyerni. Ezért fontos, hogy ne csak engem válasszanak meg, hanem az ellenzéki polgármestereket is: nem szabad a Fidesz kezébe zsarolási potenciált adni. Nem szabad bedőlni a fideszes polgármestereknek, akik most mikroszkópikus méretű pártlogóval kampányolnak, de ha megválasztják őket, akkor gondolkodás nélkül végrehajtják a pártközpont utasításait.

Elég ütésálló vagyok

HVG: — Azért van terve arra is, ha fideszes közgyűléssel kell vezetnie a várost?

KARÁCSONY: — Elég ütésálló vagyok, kibírom azt is, de a város számára ez egy rosszabb forgatókönyv lenne.

HVG: — Mi lesz, ha az ellenzéki koalíció esik szét?

KARÁCSONY: — Nem hiszem. Az ellenzéknek az az érdeke, hogy kormányzati tapasztalatot szerezzen, és kialakítson egy olyan ajánlatot, amit 2022-ben az országos politikában is képviselhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük