Orbán – Soros csörte újratöltve?

Ha valamit nem lehet elvenni Soros Györgytől az az, hogy mindent tud, amit a gazdaságról, a pénzről, és a makróválságok menedzseléséről tudni lehet, szabad és érdemes. A pénzmogul legújabb tervéről, az úgynevezett örökjáradék kötvényről is beszélt egy holland lapinterjúban, amellyel állítása szerint ki lehetne vezetni az EU-t a gazdasági válságából. 

Egy kis érdekesség

Április végén vetette fel először Soros György azt az ötletét, hogy az Európai Unió bocsásson ki örökjáradék kötvényeket, amelyekből finanszírozhatná a gazdasági újraindítás költségeit. A tervre reagálva Orbán Viktor azonnal lecsapott, és a már megfakult sorosozás így új lendületet vehetett. A magyar miniszterelnök szerint a kettes számú Soros-tervet nyugodtan lehet adósrabszolgaságnak hívni, a kormány mögött álló propagandagépezet pedig uzsorahitelként mutatta be a konstrukciót – írja az mfor.

Érdemes megjegyezni, -olvasható néhány sorral lejjebb- hogy a gyakorlatban ugyanakkor az „infláció megeszi” ezeket a papírokat, és ha a kibocsátó szempontjából elég sokat romlott az a fizetőeszköz, amelyben felvették a hitelt, akkor ajánlatot tesznek a sorozat visszavásárlására. 2014-ben a britek például visszavettek olyan örökjáradék kötvényt, amelyet még a Napóleon elleni háború finanszírozása miatt bocsátottak ki. De arra is van példa, hogy erre nem kerül sor, így néhány, több száz éve kibocsátott kötvény még ma is forgalomban van.

Vírus megy, válság jön?

Arról, hogy milyen mennyiségű pénz kellene a pandémia után az Európai Unió újraindításához, több szám is forog a köztudatban, de a legreálisabbnak az Európai Unió hivatalosan is kiadott becslése tűnik, amely szerint 1000 milliárd euróra lenne szükség ahhoz, hogy a közösség gazdaságát ismét fel lehessen pörgetni.

Ahogy arról április végén már értekezett -folytatódik a cikk- Soros György, az 1000 milliárd eurós összeget lehetne fedezni örökjáradék kötvényből, úgy, hogy annak éves kamata fél százalék lenne, vagyis az 1000 milliárd eurónyi tőke évi 5 milliárd euró ellenében lenne előteremthető. Ez a mostani piaci viszonyok között egyébként reális, és a németek által elérhető forrásoknál drágább, miközben a dél-európai országok ennél csak magasabb hozamokon tudnak pénzhez jutni.

Érdemes persze hozzátenni,

hogy a hét elején bejelentett Merkel-Macron terv után ilyen összegű forrásbevonásra már vélhetőleg nem kerül majd sor akkor sem, ha Brüsszel magáévá tenné Soros György ötletét. Talán erre is reagálva mondta azt a milliárdos a De Telegraaf holland újságnak adott interjúban, hogy a teljes kötvénysorozatot nem kell egyszerre kibocsátani, szerinte az is jó megoldás lenne, hogy a forrásigények felmerülése esetén tartsanak aukciókat.

A magyar kormány, ahogy azt fentebb is jeleztük, újabb lehetőséget lát a terveben a Soros György elleni támadás felelevenítésére, pedig hasonló extra-hosszú lejáratú kötvény kibocsátásán maguk is gondolkoznak már egy ideje, és ez nem más, mint a nyugdíjkötvény. A magyar verzió az eddigi hírek szerint 30 éves lenne. Más kérdés, hogy ez bár egy emberöltőnyi idő, mégsem vetődött fel ennek kapcsán az adósrabszolgaság gondolata…

(A teljes cikk az mfor-on olvasható)

csillagjegyek

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest