Orbán Viktor: a digitális megoldás csak tartalék

A magyar miniszterelnök bírja a tempót, hiába mondott kimerítő “ünnepi” beszédet augusztus huszadikán, másnap reggel sem hagyta cserben Nagy Katalint, aki éles kérdésekkel várta Orbán Viktort.

Nagy Katalin: Ahogy a hírekben hallottuk, Európában csak Norvégiában javul a járványhelyzet, a közvetlen környezetünkben, akár Ausztriában, akár Horvátországban pedig romlik. Köszöntöm a stúdióban Orbán Viktor miniszterelnököt! Lehet, hogy szükség lesz újabb óvó intézkedésekre, tiltó intézkedésekre? Hogy’ látja?

Orbán Viktor: “A helyzet úgy áll, hogy a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a helyzet, és ezért az a korábbi állításunk, hogy Magyarország számára a legnagyobb veszélyt most a fertőzés behurcolása jelenti, ez nemcsak hogy érvényes, hanem érvényesebb, mint korábban volt. Az is igaz, hogy nyár van, vakáció, nyaralás, de ennek mindjárt vége van, és kezdődik az iskola, és a családok szempontjából a legfontosabb az, hogy az iskola és az óvoda rendben meg tudja kezdeni a szokásos munkáját, működését.”

A digitális oktatásra való átállást sikeresnek láttam a járvány első szakaszában, talán még a vártnál is sikeresebbnek

“…amikor szeptemberben újraindul az iskola, akkor valószínűleg nagyobb lesz a tudásbeli különbség egy-egy osztályon belül, mint a járvány kitörése előtt volt. Tehát ismét egységes osztálymunkát kialakítani komoly szakmai kihívás lesz majd a pedagógusaink számára. Én hiszem, hogy meg tudnak birkózni ezzel, de nem lesz könnyű dolguk. Tehát én azt akarom ezzel csak mondani, hogy ne tekintsünk úgy a digitális oktatásra, mint a bohóctréfában, hogy van másik. Nem működik a rendes, elővesszük a másikat, és ugyanolyan jó, mint az előző volt. Nem ugyanolyan jó. Lehet, hogy egyszer majd ugyanolyan jó lesz, én nem akarom azt mondani, hogy nincs itt még óriási fejlődési lehetőség, de itt és most a személyes találkozáson alapuló oktatási rendszer a mi nevelési, pedagógiai céljainkat inkább tudja szolgálni, mint a digitális megoldás. Az csak tartalék.”

Azért ez egy érdekes fejlemény, hiszen korábban a digitálisnak mondott tanítást az osztálytermivel azonos minőségűnek és hatékonyságúnak mondták az oktatást irányító szakemberek ez EMMI-ben és a KLIK-ben is, ám úgy látszik a drága miniszterelnök nem elégedett az eredményekkel.

A behurcolással szemben föl kell lépni

Nagy Katalin: “Előfordulhat az, hogy ugyanúgy, ahogy Ausztriában, Franciaországban vagy Spanyolországban büntetik azt, aki az utcán vagy olyan helyen, ahol föl kell tenni a maszkot, nem vette föl?

“A nyáron átálltunk egy új rendszerre, ezt megengedte Ön nekem, hogy itt elmagyarázzam a rádióban. Piros, sárga, zöld és így tovább. Ez jó is volt, és ennyi volt. Tehát szeptembertől szerintem ez a rendszer már nem működik. Van még néhány nap a nyaralásból, én mindenkinek azt tanácsolom, hogy aki látni akarja és megteheti, az most nézze még meg a tengert, mert szeptember 1-jétől már más világ jön. Tehát azt nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni. Tehát szeptember 1-jétől, ahogy megkezdődik az iskola, nem lehet fönntartani a határátlépésnek azt a rendszerét, amivel a nyarat szerintem egész jól és ügyesen menedzselte az operatív törzs. Tehát szigorítások fognak jönni.”

A következő hosszú és szertelen gondolatmenetben Orbán eljut a lélegeztetőgépekig is

“Magyarország minden irányba kinyújtotta a csápjait, pontosan úgy, mint ahogy tettük ezt tavasszal. Ugye, visszatérő témája a politikai vitáknak, hogy a beszerzéseink célszerűek voltak-e, megfelelő helyről történtek-e, jó technológiai színvonalúak voltak-e, és így tovább, megfelelő áron történtek-e. Én most is azt mondom, ha háromszor ennyit kellett volna fizetni, akkor háromszor ennyit fizettünk volna lélegeztetőkészülékekért és védekezőeszközökért, mert amikor a magyar emberek életéről van szó, akkor persze nem szabad a józan eszünket magunk mögé hajítani, de akkor mindent meg kell tenni.”

Lélegeztetőgép-gyártásban például a világ technológiai élvonalába tartozunk már a saját gépeinkkel

“és lesz egy pillanat, amikor Magyarországon már minden egyes lélegeztetőkészüléket itthon gyártunk, itthon szervizelünk, saját fejlesztésű lesz, és így tovább, és így tovább. Tehát azt akarom mondani, hogy az országnak jó oka van arra, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban várjuk a vírus második hullámát, mint tettük márciusban.”

A következő részben Nagy Katalin “szembesíti” a miniszterelnököt a magyar gazdaság pocsék második negyedéves eredményével: “Európai összehasonlításban is olyan középmezőnyben vagyunk valahol ezzel a 13,5 százalékos csökkenéssel. Szükség lesz újabb gazdaságvédelmi intézkedésekre?”

Orbán nem esik ki ripacskodó szerepéből, jön az újabb felsorolás a gazdaságvédelmi tervekről, a sikerekről, majd kiböki:

“Tehát a védekezés megvolt, a munkahelyeket sikerült megvédeni, több munkahelyünk van ma, mint volt januárban.”

Nem nagyon lehet ehhez mit hozzátenni: szerény számítások szerint az első félévben 300 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma az “elsődleges” gazdaságban, miközben a koronavírus-járvány további több tízezer beszállító mikro- és kisvállalkozót tett tönkre.

Egy kétéves növekedési tervre van szükség

“Ennek jól megágyaztunk, mert már a védekezés egy részére szánt pénzt is úgy költöttük el, hogy jövendő beruházásokat finanszíroztunk belőle. Százmilliárdos nagyságrendben vették ezeket igénybe magyar befektetők, akik a 2021-es évben már meg fogják indítani az ennek a pénznek a segítségével létrehozott új befektetéseiket. De a lényeg, hogy úgy számolok, hogy szeptember közepére minden szükséges politikai és kormányzati döntéshozatali fórumon átmegy az a kétéves növekedést támogató terv, ami szerint a 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t irányítjuk majd.”

A miniszterelnök bizakodó, lassan ki- és feltöltik a harmadik hároméves és az első ötéves terv dossziéit is.

A végén Nagy Katalin előjött a farbával

“A kultúra területén itt legutóbb egy nagyon durva támadás érte ezt az összetartozást, ugyanis Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának azt az üzenetet küldte Gyurcsány Ferenc a blogjában, hogyha megbukik az Orbán-kormány, akkor ő és a hozzá hasonlók földönfutók lesznek. Mi erről a véleménye?”

“Miért vagyunk ezen meglepődve? Hát mégiscsak ezek kommunisták, nem? Ezt csinálták. Tehát amikor hatalomra kerültek Magyarországon, akkor elvették az emberektől, amijük volt. Hát ők csinálták a kuláklistákat, ők takarították ki a honvédségből a horthysta katonatiszteket, ők voltak azok, akik a rendőrség megalakításakor az egyébként fölkészült és szerintem jó minőséget képviselő korábbi rendvédelmet, a csendőrséget teljesen fölszámolták, ők voltak azok, akik megnyomorították a szellem embereit, ők vették el a szellemi szabadságot. Szóval miért gondoljuk, hogy megváltoztak? Szép keresztény gondolat, és ne is adjuk föl, hogy mindenki megváltozhat, meg természetesen bizakodjunk abban, hogy ez be is következik, de én emlékszem Tamás Gáspár Miklós, egykori harcostársam figyelemreméltó, provokatív, sokak számára egyébként akkor sértőnek hangzó mondatára valamikor ’89-ből, aki azt mondta, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Ezt nem én mondtam, nem a nemzeti oldal mondta, ezt a liberális oldal mondta a kommunistákról. Azóta persze egy összedolgozás jött létre a liberálisok és a kommunisták között, úgyhogy ma meg a fiatalok azt szokták mondani, jókat kuncogok, mikor hallom őket, hogy a liberális nem más, mint diplomás kommunista. Szóval így állunk. Ezt mondták, azért mondták ezt, mert ezt gondolták, és ha tehetnék, ezt is tennék. Az a kérdés, hogy mi mit mondunk. Mi fölütjük a Könyvet, ahova az van írva, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el.”

Köszönöm. Orbán Viktor miniszterelnököt hallották.

Forrás: kormany.hu

csillagjegy

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük