Óriási érvágás Róna Péter távozása

Sajnálom, hogy Róna Péter eltávolodik az LMP-től. Fontos és hiteles személy volt mellettünk, óriási érvágás a lépése – így reagált a Népszavának Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt politikusa, a közgazdász keddi döntésére.

Az LMP elindult az orbáni úton

Róna többek között azzal indolt, hogy teljesen jogszerűtlen volt Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos volt társelnök eltiltása. Az LMP programírója, pártalapítványának korábbi kuratóriumi elnöke szerint a párt az „orbáni” úton indult el azzal, hogy saját szabályait hatalmi megfontolások alapján alkalmazta.

A pártnak új irányra van szüksége

– Első fokon felmentett az LMP fegyelmi bizottsága, tehát nem követtem el vétséget azzal, hogy visszaléptem a III. kerületben. Az etikai bizottság azonban súlyosbításért fellebbezett, így másodfokra került az ügyem, erre utalhatott Róna Péter is – fogalmazott Ábrahám, aki egyébként a párt hétvégi tisztújításán a titkár pozícióért indult. – Az volt az álláspontom, hogy szükség van új irányt venni a pártban és azt gondoltam, ezt ebből a tisztségből lehet leginkább segíteni – indokolt a volt elnökségi tag. A posztra négyen jelentkeztek, az utolsó körben 64-44-re győzött Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője. – A szoros eredmény azt jelzi, hogy az LMP-ben a másfajta gondolkodásnak is erős a támogatottsága – hangsúlyozta a politikus.

Mi az elsődleges: az ökopolitika vagy Orbán leváltása?

Arra a kérdésre, hogy milyen LMP-t látott volna szívesen, ha őt választják titkárnak, Ábrahám azt mondta: nyitottabb, együttműködőbb és kompromisszumképesebb pártot. A politikus szerint egyébként leegyszerűsítve két irány van az LMP-n belül és mindkettőnek az az álláspontja, hogy hitelesen képviseljék az ökopolitikát, valamint megteremtsék a kormányváltás lehetőségét. – A két „tábor” között az a kérdés, hogy ki, mit tekint prioritásnak. Én azokhoz tartozom – mondta –, akik szerint mindent meg kell tenni az Orbán-kormány leváltásáért, az ökopolitikai képviselete is ezen keresztül lehetséges. Míg a másik oldal azt hangoztatja: az ökopolitikát minden körülmény között képviselni kell, a kormányváltás pedig nyilván fontos, de másodlagos szempont – magyarázta Ábrahám Júlia.

Ábrahám Júlia csalódott

Az még a politikus számára is kérdés, hogy a tisztújítás után marad-e az LMP-ben.

– A csalódásomat nem tudom és nem is akarom titkolni. Nem csak az én közvetlen kudarcom miatt, hanem mindazokért a tendenciákért, amelyeket a párton belül látok – mondta az ellenzéki politikus. – Kell egy kis idő, hogy helyükre kerüljenek a dolgok. Az is lehet, hogy pozitív irányba fog elmozdulni az LMP, bár ezt én jelenleg nem tapasztalom – fogalmazott.

(Forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük