Orbán valójában meghátrált a Stop Sorossal, de leplezi

Okafogyottá vált a Velencei Bizottság vizsgálata Stop Soros-ügyben, miután a két, ordítóan aggályos rész kikerült a javaslatból – mondja Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász, korábbi államtitkár. Aggályos pontok így is maradtak a tervezetben, de azok inkább Orbán belpolitikai keménykedéséhez kellenek.

Okafogyottá vált a vizsgálat

„Visszavonulót fújt a kormány, épp azt a két súlyos elemet húzta ki a Stop Soros törvényjavaslatból, amely a Velencei Bizottság vizsgálatának fókuszában állt, így nem lennék meglepve, ha azt okafogyottként zárná le a testület”

– mondta Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász.

Használt Merkel szigorú figyelmeztetése

Az új tervezetben ugyanis már nem kötik belügyminiszteri engedélyhez a migrációval foglalkozó civil szervezetek működését, és a 25 százalékos támogatás-elvonás sem szerepel benne. Ezeket az elemeket a korábbi gyakorlat alapján minden bizonnyal erősen kritizálta volna a Velencei Bizottság. A testület az eredeti Stop Soros törvénycsomagot kezdte vizsgálni, Orbán viszont szigorú figyelmeztetést kapott Angela Merkel pártjától: ha nem várja meg a törvény elfogadásával a Velencei Bizottság ajánlásait és nem fogadja meg azokat, repül az Európai Néppártból.

Tordai úgy véli, a civil szervezetek működésének belügyminiszteri engedélyhez kötését csak az államszocializmusban lehet elképzelni, ahogy egy jogállamban nem vonható el az NGO-k jogszerű bevételének negyede sem.

Azért maradtak aggályos elemek

Bár a Velencei Bizottság elvben még vizsgálhatja az új tervezetet is, de abban szimplán jogi szakmai szemmel nézve nincs olyan, ami a testület előzetes vizsgálatát indokolna – tette hozzá Tordai.

A javaslatban vannak aggályos elemek: például az, hogy bírói döntés nélkül, pusztán a jogellenes bevándorlás segítésének gyanúja miatt is automatikusan kitilthatnak bárkit a határsávból. Ezeket a lehetséges jogsérelmeket azonban a hazai, vagy végső esetben a strasbourgi jogorvoslati rendszer kezelni tudja. Ilyen jellegű, a legrosszabb forgatókönyv esetén bekövetkező sérelmekkel a Velencei Bizottság ritkán foglalkozik.

„Ami ordítóan és látványosan szembement az Európa Tanács értékrendjével, azokat a pontokat kihúzták. A javaslat olyan fajta tömeges, előre látható, és normál rendben el nem hárítható jogsértéseket nem okoz, mint a korábbi verzió.”

Nem használna a magyar kormány megítélésének

Tordai egyébként meglepődne, ha menekültügyben eljáró ügyvédek, civil szervezetek munkatársai ellen büntetőeljárások indulnának. Egyrészt a kormány megítélésének sem használna, ha kedves arcú fiatal ügyvédeket vinnének el bilincsben, másrészt ezek az ügyek valószínűleg a magyar bíróságok előtt, de legkésőbb Strasbourgban szerinte nyerhetőek is.

„Lehet, hogy lesz olyan ügyész, aki vádat emel mindenki ellen, aki a Szerbián át érkező menekülteknek jogi segítséget nyújt, de még a mostani törvényjavaslat is kifejezetten lehetővé teszi, hogy bármelyik menedékkérő hivatkozzon arra, hogy ha Szerbia általában biztonságos harmadik országnak is minősül, számára valamiért mégsem biztosított az üldöztetés elől védelmet. Az pedig fogalmilag nem lehet bűncselekmény, ha olyan dologban kap jogi segítséget egy menekülő, amire jogszabály kifejezetten lehetőséget ad.”

A Stop Soros – arcmentéssel

Tordai azt mondja, a mostani javaslat arcmentés a kormánynak. Egy ilyen kampány után nem tehet úgy, mintha első szóra „becsicskulna” a CDU akarata előtt. Belpolitikai okokból azt kell mutatnia, hogy kemény. Ezért maradtak a javaslatban az első ránézésre kemény, aggályos passzusok, de ha azokat alkalmazzák is a jogvédőkkel szemben, azokon csak veszít a kormány.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük