Lesznek-e oroszok a téli olimpián

Fura lesz ez a téli olimpia, néhány esélyes versenyző csak semlegesként léphet pályára.

Egy biztos: érdekesen vesz majd részt az orosz olimpiai csapat a téli játékokon. Ha ugyan egyáltalán részt vesz. Mert ez még nem dőlt el: de ha mégis mennek, csak semlegesként léphetnek pályára a sportolók, nem pedig nemzeti válogatottként. Olimpiai zászló és nem orosz lobogó alatt. Hogy aztán Moszkva emiatt nagyon megsértődött, az érthető – de ez a helyzet.

A NOB 15 millió dollár megfizetésére is kötelezi Oroszországot. Kifizettetik velük az ellenük folyó nyomozás költségeit, és ebből a pénzből költenek majd a globális doppingellenes harc finanszírozására is.

„Ez egy példa nélküli támadás volt az olimpiai játékok és sport integritása ellen. A NOB végrehajtó bizottsága a megfelelő eljárást követve, arányos szankciókat szabott ki rendszerszintű manipuláció ellen, miközben megvédte a tiszta sportolókat. Sportolóként nagyon sajnálom azokat a tiszta sportolókat, legyenek bármelyik olimpiai bizottság tagjai, akik áldozatai voltak ennek a manipulációnak. A sportolói bizottsággal azon fogunk dolgozni, hogy kárpótoljuk őket azokért a pillanatokért, amelyekről lemaradtak a célban vagy a dobogón” – nyilatkozta Thomas Bach, NOB-elnök.

Hát bizony. Nem kellett volna államilag, központilag doppingolni. De hát most már késő bánat, eb gondolat: Moszkva előtt két út áll, vagy indítja a versenyzőit semlegesként, vagy sértődötten távol marad. Én magam ez utóbbinak látom nagyobb valószínűségét, ugyanis a megszólaló illetékesek hangvétele nem diplomatikus hanem haragos. Lássuk csak, miket beszélnek?

Az orosz politikusok bojkottról beszélnek

Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába. A december 12-i orosz Olimpiai Gyűlésen a volt nemzeti csapat tagjelöltjei, a szövetségek vezetői és az edzők vesznek majd részt – és elvben ők hozzák meg a döntést.

Gyegtyarjov, a Duma Testnevelési Bizottságának elnöke az OKR felfüggesztését „az orosz társadalom megosztására irányuló kísérletnek” minősítette, és azokat az ukrajnai beavatkozás miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedésekhez hasonlította.

Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban minden bizonyíték nélkül eltiltottak az olimpiától és a sporttól.

„Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része” – mondta Melnyikov.

Az alsóház egy másik alelnöke, Igor Lebegyev az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) felfüggesztése miatt a téli olimpia bojkottjára szólított fel és szintén „megaláztatásról” beszélt. Oroszország nélkül ez nem olimpia lesz, mert Oroszország az egyik fő esélyes minden éremre, bármelyik sportágban – nyilatkozott.

„A zászló az a dolog, amelyért egy sportoló küzd az aranyéremért. A zászló az, amit a sportoló a feje fölé emel, ha kiharcolta az olimpiai aranyat, ezüstöt, vagy bronzot” – tette hozzá.

Pjotr Tolsztoj, az alsóház egy harmadik alelnöke elfogadhatatlannak nevezte a nemzeti zászló nélküli olimpiai szereplést, indoklása szerint azért, mert Oroszország „sportnagyhatalom”. Hangsúlyozta, hogy az orosz sportolók „nem fognak vezekelni” Thomas Bach NOB-elnök előtt.

Franc Klincevics, a Szövetségi Tanács (felsőház) védelmi bizottságának első elnökhelyettese szintén nem értett egyet azzal, hogy az orosz sportolók ne orosz zászló alatt szerepeljenek. Szavai szerint egy nagyhatalomnak nem illik “inkognitóban” kiutaznia az olimpiára.

Az Eho Moszkvi rendszerbíráló rádió hírösszefoglalójában emlékeztetett rá, hogy egy korábbi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin elnök is „megalázónak” nevezte azt a lehetőséget, hogy Oroszországnak semleges lobogó alatt kelljen majd szerepelnie az olimpián.

Ezt mondják a politikusok. De mit mondanak a sportolók? Jóval szelídebb dolgokat.

Az orosz sportolókat sokkolta a NOB döntése

Jelena Vjalbe, az orosz sífutók szövetségének elnöke úgy vélekedett, minden sportolónak magának kell eldöntenie, hogy elutazik-e Phjongcshangba. Vjalbe bevallotta, hogy „sokkolta” a NOB döntése.

Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai rúdugró bajnok és háromszoros volt világbajnok, Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ellnőrző tanácsának elnöke szavai szerint Oroszország nélkül „sánta” lesz az olimpia. Mint mondta, a NOB döntése nem volt váratlan, de ő mégis abban bízott, hogy a „tiszta” sportolóknak megengedik a saját zászló alatti szereplést.

Jolanda Csen volt atlétikai világbajnok arra figyelmeztetett, hogy a bojkott-felhívások miatt az Olimpiai Charta értelmében akár két ciklusra is eltilthatják Oroszországot.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter egyelőre csak annyit mondott, hogy Oroszország várja azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyek alapján a NOB végrehajtó bizottsága meghozta döntését. Szavai szerint részletes kommentár csak a dokumentumok ismeretében adható.

Hát, itt tartunk, kérem. Habár a sportolók az érintettek az ügyben – sőt, a legérintettebbek! – mégis a politikusok csörtetik a kardot.

Nem volna olyan nagy butaság semlegesként elindulni mégis. Jó alap lehetne a későbbi enyhüléshez…

Szele Tamás

Sport Mindig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük