Ötszínű egészségügyi ellátás – Ön tudja, melyikbe osztották be?

Július 1-jétől könnyebb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból, hívja fel rá a figyelmet az ado.hu. A legkiszolgáltatottabb réteget sújtó törvény tervezetét még decemberben fogadta el az országgyűlés.

Zöld-piros-barna-kék-sárga… melyik az Öné?

Az egészségügyi ellátásra való jogviszony rendezésére mind munkavállalóként, mind munkáltatóként érdemes fokozott figyelmet fordítani. Az egészségbiztosítási alapkezelő ötféle lámpaszínnel jelzi a különböző állapotokat az adóhivataltól érkező jelzés alapján, a taj-szám pedig lehet érvényes vagy érvénytelen.

A lámpaszínek a következők lehetnek:

  • zöld: a jogviszony rendezett, a tajszám érvényes;
  • piros: a jogviszony rendezetlen, a taj szám érvényes;
  • kék: az érintett személy az EGT területén biztosított, az orvosilag szükséges ellátást a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe, a taj szám érvénytelen;
  • barna: a jogosultság rendezetlen, a taj szám érvénytelen, az érintett személy az egészségügyi szolgáltatásokat csak térítés ellenében veheti igénybe;
  • sárga: korlátozott jogosultságot jelent, a tajszám érvényes, önkéntes megállapodás alapján, teljes körű ellátásra jogosult személy, ide nem értve, a transzplantációs ellátásokat, a külföldi gyógykezelést, illetve a térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közül kizárólag a sürgősségi fogászati ellátásra jogosult.

Az eddigi gyakorlat az volt,

hogy a rendszerben zöld és piros – érvényes tajszám – lámpánál megkaptuk az ellátást térítésmentesen, pirosnál e mellé járt egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék tajszámnál pedig fizetni kellett az ellátásokért.

Az új, július 1-én érvénybe lépő szabály szerint,

az adóhivatal

„ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a tajszámot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra.”

gondozottak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük