Kerítésen innen

Palkovics: Magyarországnak van elegendő vize

Palkovics

Faramuci helyzet, hogy miközben az előző köztársasági elnök tíz éven keresztül védte meg a vizeinket, Budapest pedig éppen másodszor rendezi meg a vizes világbajnokságot, addig Budapest közelében tucatnyi településen van vízhiány, de nem jobb a helyzet Túrkevén sem, igaz az alföldi város már nincs a médiaérdeklődés középpontjában.

Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka

Ráadásul egyöntetű vélemény, hogy miközben a rezsicsökkentés és az állami beavatkozás lassan padlóra küldte a vízműveket, addig sikerült sportcsarnokokat és stadionokat felhúuni szerte az országban. Most, hogy az első 2022-es hőhullám padlóra küldte a Duna Menti Regiionális Vízmű Zrt-t, kiderült, hogy a probléma súlyosabb, mint gondolnánk.

A térség országgyűlési képviselője, a sportriporterből lett külügyi államtitkár a vízhiány hírére szolgálatba helyezte magát, létrehozta a helyi operatív törzset és megtalálta a megoldást is. A területre vezényeltette a Magyar Honvédség két lajtoskocsiját.

Solved. Probléma megoldva.

Igaz, Menczer államtitkár azt is elárulta, hogy a térségi vízszolgáltatás fejlesztésére 16 milliárd forint kellene

Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja azt megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen.

„Az elsődleges célunk az, hogy krónikus vízhiány Solymáron többet ne alakuljon ki, tehát ne forduljon az elő, hogy valaki napokon keresztül nem jut vízhez, és természetesen szeretnénk a vízellátást minél folyamatosabban biztosítani”

– emelte ki a politikus.

lajtoskocsi

Beszámolt arról: folynak a tárgyalások a szakemberekkel arról, hogy hogyan lehet a problémát tartósan kezelni. A rövidtávú megoldást egy 500 millió forintos beruházás (egy plusz vezeték kiépítése) jelentené; ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne – fűzte hozzá.

Na, de a történetnek még korántsincs vége!

Szombat este befutott Palkovics László technológiai és ipari miniszter véleménye is, amit a “Víz, amit akartunk “elnevezésű ünnepségen mondott el.

A tárcavezető az Insula Magna programot, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában kiemelte:

a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozza, nem az, hogy nincs elég víz.

A miniszter a 2021-ben indult Insula Magna programról elmondta: az a felelősségünk, hogy legyen újra víz a Szigetközben és a Csallóközben. A program jövőképe az, hogy a Szigetköz ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással – szögezte le.

Kifejtette: a programmal azokat a lehetőségeket is próbálják megmutatni, a vizet miként lehet fenntartható módon használni a sportban, a turizmusban, az innovációban, vagy a kutatásban.

Palkovics László kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz deltája egy “csoda” a világban, a lehetőségeit pedig értelmes módon kell kihasználni.

A programot az Európai Unió és a kormány is támogatja – mondta.

Hozzátette, hogy a szlovák féllel is kiváló az együttműködés, a politikai támogatás “abszolút létezik”.

Forrás: MTI

Solymáron másodfokú vízkorlátozást rendeltek el, az FKF Pesthidegkútról szállít vizet

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!