Ki ne hallott volna Palmerstonról? Na nem a 19. századi viktoriánus aranykor legendás brit politikusáról, hanem az Egyesült Királyság külügyminisztériumának főállású macskájáról. Ha eddig nem tudott róla, most tájékoztatjuk.

Brexit és cica-casting

A Városi Kurírban olvashatott már a sikeres politikai pályára lépett állatokról – öszvérekről, disznókról, rinocéroszokról, kutyákról macskákról.  Nem véletlen, hogy Nagy-Britannia gyakran szerepel az efféle történetekben.
2016 tavaszán javában dúlt az EU-kilépésre uszító kampány, a britek azonban ennél sokkal fontosabb ügyre összpontosítottak. (Talán éppen ennek köszönhető a Brexit-népszavazás elcs…ett eredménye….) A brit közvélemény angolos hidegvérrel latolgatta az EU-tagság előnyeit és hátrányait, ám az valósággal lázba hozta a népet, hogy ki lesz a királyi külügyminisztérium (Foreign and Commonwealth Office) főegerésze?

Larry konkurenciát kapott

A szerencsés kiválasztott, egy gyönyörű fekete-fehér kandúr előléptetéséig a Battersea Dogs & Cats Home lakója volt. Palmerston megjelenése a brit külügy régi panaszát orvosolta. A Downing Street ugyanis már jó ideje alkalmazza Larryt, a miniszterelnökség főállású egerészét, amit Palmerston külügyminiszter késői utódai méltatlan kivételezésnek éreztek. Most már a hagyományaira büszke brit külügyet is egy teljhatalmú Chief Mouser szolgálja.

A külügyi főegerész térdre kényszerítette Britanniát

A brit sajtó becsületére légyen mondva, hogy a kormányzati macskák minden lépését, vakarózását és mosakodását különtudósítók hada figyeli. Nagy terjedelemben, és az ügy jelentőségéhez méltó súllyal számoltak be Palmerston nagyon gyorsan bekövetkezett első vadász-sikereiről is. Rövid idő alatt nem egy, nem két, de egyenesen három egeret fogott. A diadaljelentések alapján az is egyértelművé vált, hogy a külügyben egereket is alkalmaznak.

Palmerston azonban igazi, életerős macska, így nem csak az egerekre terjed ki figyelme. Egy alkalommal rendőröknek kellett eltávolítaniuk a Downing Street 10-ből, ahol nyitva maradt a híres fekete ajtó. A sajtó figyelmét nem kerülte el Palmerston és Larry véres összecsapása sem, amelyben a külügyi kandúr füle megsérült. Az efféle macskaharcok bolygónk minden szegletében közismertek és megszokottak, csakhogy itt egy világhatalom szívében, tekintélyes köztisztviselők viselkedtek kissé méltatlanul.

(Forrás: Wikipédia / Daily Telegraph / InquisitR)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét