Nyakó István Patyi András NVB-elnök összeférhetetlenségének megállapítását kérte

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntekig napirendjére tűzi a testület elnöke elleni összeférhetetlenségi beadványt – tudatta a testület elnökhelyettese kedden az MTI-vel.

Patyi András távollétében

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke előzőleg sajtótájékoztatón közölte, hogy beadványt nyújt be az NVB-hez, kérve, hogy a testület állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének tisztsége más tisztségeivel, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével.

Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese az MTI-vel közölte: a testület megkapta a kifogást, amelyet a törvényi határidőn belül, legkésőbb pénteken napirendre tűz. Hozzátette: az elnök érintettsége miatt Patyi András részvétele nélkül tárgyalják majd meg a beadványt.

Egyszer már elutasította az NVB az összeférhetetlenségi kifogást

Felidézte: a bizottság 2016 szeptemberében már egy magánszemély beadványa nyomán vizsgálta az elnök összeférhetetlenségének kérdését, és elutasította a kifogást.

Emlékeztetett, az NVB az elutasító határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság, sem a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság – amelynek szintén az elnöke volt Patyi András – nem minősül annak. Kitértek arra is, hogy Patyi András rektorként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony eleve kizárja az összeférhetetlenséget.

Bozsóki Éva hangsúlyozta: az NVB 2016. szeptemberi határozatát a Kúria is helybenhagyta.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük