Őrült ez a cigányégető? Dehogy, csak egy csákmáté a sok közül

Pócs János elképesztő videója még magyar viszonyok között is botrányos, az ügyről a Városi Kurír is többször beszámolt. Eszelős helyi zsarnokokkal azonban tele van a magyar vidék.

“Tréfás videók” mindenfelé

Grecsó Krisztián rovata az Élet és Irodalomban hű tükre a NER-világ szörnyűségeinek. Pócs János videójáról, amelyben állítólag “egy barátja kérésére”, állítólag “tréfából” kazánba zárta és az összes “rossz cigánnyal együtt” elégetéssel fenyegette áldozatát, eszünkbe juthat Grecsó remek kis esszéje, a “Négy üres szék“.  Egy videóról írt, amelyre egy másik helyi zsarnok épp annyira büszke, mint Pócs a magáéra…
Grecsó Krisztián azonban messzebbre lát: megmutatja, kik ezek a tehetséges zsarnokok…

Tombol a bunkóság a magyar vidéken

“Szerencsésebb helyeken a közösség ereje, az úgynevezett civil kontroll talán segíthet, de nálunk, különösen az elmúlt tíz évben, a tehetséges zsarnokok tort ülhetnek, hiszen folyton azt a könnyen dekódolható üzenetet kapják, szabad, még és még tovább mehetnek, nincs se határ, se következmény; eközben persze az őrület is erősödik, mind dermesztőbb kulisszák között zajlik a tombolás” — írja Grecsó.

Megaláztatás a városi képviselőtestületben

“Az Index szúrta ki az Abai Városi Televízió egyik műsorát, az Abai Hírekben – mi más lenne fontos a városban – a képviselőtestületi ülésről készítettek összefoglalót, melyről fegyelmezetten illik beszámolni. Örkény és Spiró zseniális abszurditása elevenedik meg a mogorva és szomorú képeken, a magyar zászlók előtt magyar emberek ülnek, és van négy üres szék is, mert Kossa Lajos polgármester az abai délutánba várta Széll Kálmánt, Mahatma Gandhit, Martin Luther Kinget és a dalai lámát is. A kép sajnos fix, egyetlen kamera veszi a jelenetet, nincs semmi mozgás, nem látni az arcokat, minden képviselő önmaga szobra, kínjukban mereven maguk elé néznek, miközben Kossa úr a láthatatlan világról beszél, és arról, hogy sok ismerőse van, aki másképpen tehetséges, mint ő, ők nem a megérzéseiken keresztül kommunikálnak a láthatatlan világgal. A testületi ülést nem szakítja semmi félbe. Mindezeket a polgármester gond nélkül elmondhatja, sőt a felvételre utólag büszke, azt közösségi oldalán posztolja. Az ellenzéki képviselők külön figyelmet és fantázianevet is kapnak, „Paprikajancsi”, „Sunyi Róka” és „Páváskodó Pulyka” ellen kövér gyertya ég az asztalon, és tibeti hangtál hangja védi tőlük az „igazságot”. Felnőtt, képzett emberek tűrik, hogy mételyezzék és rókázzák meg pulykázzák őket.”

Ezek a valódi uralkodótípusok

“Ha az ember némi Móriczot olvas, kap arról megerősítést, hogy a kiváló politikai érzékű, remek emberismerő, manipulatív, az erőviszonyokat remekül felmérő, a másik gyönge pontjaival rendre visszaélő ember karaktere akkor sem ritkább, ha a centrumtól távol lévő világokat szeretnénk megismerni. (…)
Igazán az az izgalmas az ilyen figurákban, hogy nem is vágynak ilyesmire. A saját világukat akarják megalkuvás, megyei, országos, intézményi vagy akármilyen kontroll nélkül vagy annak minimalizálásával uralni. És a cél maga a játék: a konkurensek megalázása, kinyírása, minél több tartós sebet okozva közben. Az efféle adottságokhoz nem szükséges iskolai végzettség, elég néhány elemi, vagy az sem, szakik, gazdák, háztartásbelik és kendős nagymamák között bújnak meg az igazi talentumok, akikben van egy közös érzékszerv, egy membrán, egy radar, ami fogja az „országos adást”. Éppen úgy, ahogy a jobbágyalázathoz szokott, tudat alatt félni vágyó tömegek találják meg szinte azonnal a hatalmi szót.”
Grecsó Krisztiánnak minden szava aranyat ér.

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián: ha már nem tudsz mindenről lemondani, ahogy Krisztus megtette, azért igyekezz méltósággal élni

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük