Orbán Ráhel nagy fogása? Elkelt a Bálna, a vevő: a magyar állam, vagyis megvesszük magunktól, amire már közpénz-milliárdokat költettek velünk

Ki vetett szemet a Dunaparti építményre? Hamarosan kiderül! Egyelőre az a biztos, hogy eladja a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot az államnak a fővárosi önkormányzat. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 18 igennel, 9 nem ellenében támogatta a Bálna eladását.

Újabb 11 milliárd 223 millió 970 ezer közforintot bokáztak el

A testület a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával úgy döntött: elfogadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. február 28-ai előzetes ajánlatát. Így nettó 11 milliárd 223 millió 970 ezer forintért eladja az államnak a Bálna kulturális központot, valamint a vele funkcionálisan egységet képviselő ingóságokat. A szerződés szerint a vételárat a birtokbaadás napján, de legkésőbb az azt követő munkanapon kötelesek átutalni a fővárosi vagyonkezelő központnak. A 3 milliárd 30 millió 472 ezer forint áfát az MNV fizeti meg közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

„Bálna sorsa végre teljes mértékben rendeződhet” – amíg nem kell újra egy kis pénzmag…

A birtokbaadásnak június 30-ig meg kell történnie, és addig a Budapest Történeti Múzeum, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az általuk birtokolt helyiségekre vonatkozó használati megállapodása megszűnik. A Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piac Igazgatóságával kötött üzemeltetési szerződés április 30-ig szűnik meg. Bagdy Gábor a szavazás előtt kijelentette: a határozattal a Bálna sorsa végre teljes mértékben rendeződhet.

Orbán Ráhel a turizmus lábára áll

Tokody Marcell (Jobbik)

közölte, nem tudja elfogadni az eladásról szóló javaslatot, valamint meglepőnek nevezte, hogy ugyannyira taksálják a Bálna mostani értékét, mint két évvel ezelőtt, miközben azóta jelentősen nőttek az ingatlanárak.

Gy. Németh Erzsébet (DK)

szégyenletesnek nevezte a Bálna eladására vonatkozó javaslatot, szerinte nem az a megfelelő megoldás, hogy a főváros lemond az ingatlanról.

Horváth Csaba (MSZP)

a ciklus egyik legfájdalmasabb döntésének nevezte, hogy eladják a Bálnát, a főváros egyik „legikonikusabb” épületét. Arra kérte Tarlós István főpolgármestert, vétózza meg a döntést.

Tarlós István

Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba szavaira reagálva arról beszélt, a képviselőknek nem lenne szabad elfelejteniük, hogy a Bálna épületét 2010 októbere előtt be kellett volna fejezni, de ez nem történt meg. Továbbá hét-nyolc pert a jelenlegi városvezetésre hagytak.

Ugyancsak a két ellenzéki képviselő felszólalására reagálva Bagdy Gábor azt mondta:

a jelenlegi városvezetés tette helyre mindazt, amit előtte elrontottak az ügyben.

A Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én érvényes ajánlat benyújtása hiányában eredménytelennek nyilvánította a Bálna értékesítésére kiírt nyilvános versenyeztetési eljárást. Hét érdeklődő volt, de a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, azonban a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 12-ei sajtóközleményében tudatta: sem az MNB, sem leányvállalata nem tesz ajánlatot, miután Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára.

Jól fekvő Fidesz-közeli emberekre bízzák a turizmus felfuttatását

A 2018. január 24-i közgyűlési ülésen – arra figyelemmel, hogy a kormány bejelentette az ingatlan megvételére irányuló szándékét – a testület felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna állam részére történő értékesítéséről.

Háttér

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán szombat délután az M1 csatorna Itthon vagy! című műsorának vendége volt, és első alkalommal beszélt részletesen arról, hogy kik és milyen formában fognak majd hozzá a magyar turisztika nagy reformjához.

A “kiemelkedő szakember”

Guller szerint „saját területükön kiemelkedő szakemberek” segítik a stratégia kialakítását. Az igazgató kiemelte Csák János egykori londoni nagykövet, a korábban állami tulajdonú Design Terminál egyik tulajdonosának szerepét, akire gazdasági kérdésekben támaszkodik majd, a divatszakember Zoób Katit, és Káel Csabát, a kulturális kérdésekért felelő Müpa vezérigazgatóját is.

Ami igazán érdekes, hogy Guller Vági Bence és Berecz István mellett fiatal segítői közt említi Orbán Ráhelt is. A kormányfő lányának turisztikai érdeklődése persze nem újdonság, de ez az első alkalom, hogy az ügynökség vezetői elismerik, hogy Orbán Ráhel is részt vesz a stratégiaalkotásban. Orbán Ráhel szerepe valójában több mint említésre méltó: a turisztikai szakma, fesztiválszervezők és a kabinetiroda életének ismerői közt rég óta nyílt titok, hogy a miniszterelnök lánya jelentős befolyással bír az MTÜ-n belül, személyi kérdésekben és egyéb döntésekben egyaránt. (forrás: 444.hu)

One thought on “Orbán Ráhel nagy fogása? Elkelt a Bálna, a vevő: a magyar állam, vagyis megvesszük magunktól, amire már közpénz-milliárdokat költettek velünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük