Pokorni: a Turul hivatalosan megszűnik II. világháborús emlékműnek lenni, de...... - Városi Kurír

Sorting by

×

Pokorni: a Turul hivatalosan megszűnik II. világháborús emlékműnek lenni, de……

Hivatalosan megszűnik II. világháborús emlékműnek lenni a Turul-emlékmű, de egy kiállítás része lesz. Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki önkormányzat polgármestere a Spirit Fm Aktuál című műsorában beszélt erről.

Hirdetés

Beszéljük meg…?

Pokorni Zoltán azt mondta, az új emlékműre már ki is írták a pályázatot, amelyre több mint harmincan jelentkeztek. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a szobor sorsa, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere azt mondta, volt javaslat arra, hogy a Turul-emlékmű legyen I. világháborús szobor, de szerinte inkább be kell mutatni a történelmi hátterét.

„Ne eltakarjuk, eltüntessük a Turul körüli vitákat, a szép és szégyenteljes éveit, hanem inkább mutassuk be a gyerekeink ezt a mögöttünk hagyott több száz évet, ami után a Turul is szimbólum szerepet játszott. Volt amikor fölemelő és fantasztikus pillanatokat okozva a magyarságbak, volt amikor szörnyű gyilkosságokat elkövetők szimbóluma volt, a nyilasok is használták ezt”

– mondta Pokorni Zoltán.

A polgármester szerint ezt a történetet bemutatni nagyon bonyolult,

de az a céljuk, hogy a turul szobor körül megjelenjen egy állandó kiállítás, ami ezt elmagyarázza.

„Most dolgozik ezen egy történész bizottság, hogy a tartalmát összeállítsa, és hamarosan fölkérünk 3-4 építész, tájépítész csapatot, hogy erre különböző verziókat dolgozzanak ki, ezt a parkot jelentősen át akarjuk alakítani, hogy kifejezze ezt”

– tette hozzá Pokorni Zoltán.

Kapcsolódó

 

pokorni

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.