Mondja már meg nekem Polt Péter, hogy mit akar vetni a szántóföldjébe

Nem aggasztja, hogy ilyen véleménnyel vannak önről? Megmondaná, hogy miért az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal feljelentései kellenek ahhoz, hogy korrupciós ügyek tucatja miatt idehaza eljárást indítsanak?

Kérdez az ügyészségi fogalmazó

Ügyészségi fogalmazóként veszem a bátorságot, hogy megszólítsam, és egyben kíváncsiságomat kielégítve kérdezzem is önt.

Legfőbb Ügyész Úr! Szándékosan kerülöm a megszólítással járó udvariassági köröket. Tudja, nincs okom kételkedni abban, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF komoly szabálytalanságokat tárt fel az akkoriban, 2011-15 között még Tiborcz István, Orbán Viktor vejének cége, az ELIOS tenderei ügyében. Bár én sem vagyok híve a médiában megjelent hírek alapján büntető ügyekben állást foglalni.

Az persze érdekelne, hogy mennyiben változott a történeti tényállás az ELIOS viselt dolgait illetően a korábbi nyomozás megszüntetéshez képest. Figyelemmel a korábbi hasonló súlyú ügyek nyomozási idejére azt gondolom, évek múlva csak kiderül majd ez is.

Mint jogvégzett ember Ön is tudja, hogy a történeti tényállásnak van elsőbbsége az anyagi jogszabályokkal szemben, hiszen csak annak alapján lehet az anyagi jogszabályi elemeket alkalmazni.

Mellékesen mondja már meg nekem legyen szíves, hogy a belügyi államtitkár gyermekéből miért lett előbb ügyészségi titkár majd ügyész is, mint a nagy átlagból, a többiekből, akik kivárják sorukat, mint én? A házban már mindenki erről beszél.

Névtelenül

A nevemet is csak egy okból nem közlöm, tekintettel vagyok arra az utasításos, egymásra épülő rendszerre, amiben dolgozom és nem bolondultam meg, hogy elássam magam egy életre a szakmában és én legyek az első nyugdíjas fogalmazó, akit bazári majomként mutogatnak majd az igazságszolgáltatás leendő panoptikumában!

Így aztán bátran megkérdezhetem azt is öntől, hogy nem érzik e rosszul magukat odahaza attól, hogy kedves felesége ötszörösét keresi meg havi jövedelemként, egy nála jóval idősebb, évtizedes gyakorlattal rendelkező egyetemi tanárnál?

Tudja, engem nem érdekel az, hogy a letartóztatott Tarsolynak a volt személyi titkára kinek a lányával jár és miként, hogyan került annak a közelébe. De az már, mint ügyészségi alkalmazottnak is basszusgatya a csőrömet, hogy miért visznek önnek, mint első számú vezetőnek műanyag gerincet a hivatalához, szóban hozzátéve, hogy az öné egy fonálféregével vetekszik. A küldött bilincset már meg sem említem.

Nem aggasztja, hogy ilyen véleménnyel vannak önről? Mert engem nagyon. Megismerkedtem már első és másodfokú eljárásokkal, készítettem már vádirat tervezeteket is, tanulmányoztam a törvényességi és nyomozás felügyeleti gyakorlat módszereit. Részt vettem nyomozásokban is, elsajátítottam az ügyészi óvás, felszólalás és figyelmeztetés fortélyait, az értesüléseket fejben tartva, de azért a már említetteken kívül van még más is, amit az istennek sem értek.

Ügyek mellékesen és a személyi konzekvenciák

költségvetési csalással gyanúsított hódmezővásárhelyi Holman Endre ügyében miért nem vizsgálták Lázár János akkori felelősségét?

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó unokatestvérei is jól jártak két V. kerületi ingatlan eladásakor – közölte az RTL Klub Híradója. Ez vajon miért nem képezi vizsgálat tárgyát?

Tudom én legfőbb ügyész úr, hogy a médiában megjelentek nem elégségesek hivatalos eljárás megindítására, de mégis, nem lehet, hogy ezekkel függ össze a múltkori műanyag gerinces történet?

A miniszterelnököt letrutymózza a közismert nagyvállalkozó volt iskolatárs, önnek meg műanyag gerincet visznek a hivatalába! Nem gondolja, hogy itt valami nem stimmel?

Megmondaná, hogy miért az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal feljelentései kellenek ahhoz, hogy korrupciós ügyek tucatja miatt idehaza eljárást indítsanak?

Megmondaná, hogy hol volt az ügyészség akkor, amikor az USA hivatalos közlése kellett ahhoz, hogy korrupciós cselekedeteket fedjenek fel és emiatt kitiltsanak kormány közeli magas beosztású személyeket? A tucatnyi hasonló témákat már nem is érintem.

Csak a rend kedvéért kérdezem retro, hogy az 500 ezer darab karórát venni 70 millió forintért, majd egy vanuatui off-shore céget is közbeiktatva eladni című 350 milliós történet már elévült-e?

Sorolhatnám napestig a kétes ügyeket, olyanokat, melyek miatt a netadónál is többen mennének utcára az emberek. De szolgálati titkot nem sérthetek még így ismeretlenül sem.

Nem attól tartok, hogy csókos megbízható, mindenre kapható beosztottjai annyira jók, hogy képesek lennének kinyomozni kilétemet. Inkább hivatástudatból nem teszem. De azért még egyet végezetül megkérdeznék. Mi a fenének kell önnek a bárdudvarnoki szántó? Csak nem akar vetni bele valamit? Ha elárulja mit, akkor én is megígérem, ha már nem lesz ebben a beosztásban és az ügyészség közelében sem, akkor megmondom majd a nevemet. Igaz, még az is lehet, hogy addigra én ülök majd a maga székében, és akkor meg pláne!

Kapcsolódó:

Polt a „democsokrácia” egyik tartó oszlopa

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük