Rasovszky Kristóf negyedik 5 kilométeren

Rasovszky Kristóf címvédőként a negyedik helyen végzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon.

Rakovszki “éppenhogy”

A Lupa-tavon rendezett szerdai versenyen a szám világbajnoka 55:47.3 perces idővel csapott célba. A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte a francia Marc-Antoine Olivier és az olasz Dario Verani előtt.

A mezőny két másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 12., Székelyi Dániel pedig a 17. helyen ért célba.

A verseny elején a mezőny három kiemelkedő egyénisége, Rasovszky, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 10 kilométeren, valamint a leghosszabb medencés távon, 1500 méteres is győztes német Florian Wellbrock és a riói olimpián 1500 méteren aranyérmes Paltrinieri állt a mezőny élére.

Ebből a trióból Rasovszky váltott elsőnek tempót bő fél óra úszás után, így jó egy testhossznyi előnnyel vághatott neki a harmadik, egyben utolsó körnek. Nem sokkal később a 2017-es budapesti világbajnokság győztese, a francia Marc-Antoine Olivier is “megérkezett”.

Az élboly elképesztő csatát vívott az elsőségért, egyszerre hatan vették körbe Rasovszkyt, aki az utolsó pillanatokat már nem bírta és végül a negyedik lett.

A győztes olasz Gregorio Paltrinieri a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

“Jó verseny volt, ráadásul ezúttal mindenki ott volt az öt kilométeres mezőnyben is, aki számít. Éremért jöttem természetesen, de ez nem sikerült, az utolsó egyenesnél egy kicsit beragadtam. Azzal, hogy az élre álltam, nyugodtan tudtam menni, de így a többieknek csak követniük kellett a tempót, ez egy kettős dolog így. Ugyanakkor amit akartam, megcsináltam, a végén kicsit gyorsabbnak kell lenni” – mondta az M4 Sport kamerái előtt Rasovszky Kristóf.

Nyíltvízi úszás, férfi 5 km, Európa-bajnok:

Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 55:43.3 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1.8 másodperc hátrány
3. Dario Verani (Olaszország) 3.3 mp h.
4. RASOVSZKY KRISTÓF 4 mp h.
…12. Betlehem Dávid 17.1 mp h.
…17. Székelyi Dániel 1:17.7 p h.

Sharon van Rouwendaal. Fotó: Deepbluemedia

Sharon van Rouwendaal megvédte címét 5 kilométeren

Az olimpiai bajnok klasszis a Lupa-tavon rendezett viadalon a táv egyharmadánál állt az élre, onnantól kezdve pedig nem is veszélyeztette senki a sikerét.

Az ezüstérem az olasz Giulia Gabbrielleschi nyakába került, míg a harmadik a francia Oceane Cassignol lett.

A mezőnyben két fiatal magyar versenyző volt ott, akik egymás után csaptak célba

A 17 esztendős Szimcsák Míra a 14., a 21 éves Vas Luca pedig a 15. helyen zárt.

“Ifiként van mit tanulnom, ezért nagyon-nagyon hasznos volt ez a verseny. Egyértelmű, hogy iszonyúan kell figyelni végig – én csak egy pillanatra lankadtam el, és máris egy méterrel előttem volt az, aki még mellettem úszott”

– idézte a Magyar Úszó Szövetség közleménye Szimcsák Mírát, aki több ütést is kapott a viadalon, de a végén még a hajrára is volt ereje.

Szimcsák Míra és Vas Luca

Vas Luca elmondta, első felnőtt versenye kiváló tapasztalatszerzés volt, sokat tanult belőle.

“A nyíltvízi alapvetően olyan sportág, ahol tizedmásodpercek alatt kell döntést hozni. Az nem fér bele, hogy most majd átúszom a túloldalra, aztán meglátjuk, mi lesz. Azonnal le kell követni a történéseket, és dönteni, aztán később kiderül, vagy jó lesz, vagy nem.”

A Lupa-tó 17 Celsius-fokos vízében a 20 fős mezőnynek három kört kellett megtennie.

Nyíltvízi úszás, női 5 km, Európa-bajnok:

Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 58.45.2 perc
2. Giulia Gabbrielleschi (Olaszország) 4.1 másodperc hátrány
3. Oceane Cassignol (Franciaország) 6.1 mp h.
…14. Szimcsák Míra 2:02.7 perc hátrány
…15. Vas Luca 2:02.8 p h.

Forrás: MÚSZ/MTI

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük