Rasszista merénylet

Szombaton tüzet nyitott autójából a járókelőkre a közép-olaszországi Macerata városban  egy rasszista férfi,  kizárólag afrikai bevándorlókra célozva. Hatan sebesültek meg – közölte a rendőrség.

Egy bűnt nem lehet ideológiával igazolni

A lövöldözés elkövetőjének őrizetbe vételét követően, Paolo Gentiloni kormányfő  sajtótájékoztatón felelősségteljes magatartásra szólította fel az olasz politikai erőket. Semmilyen bűncselekményt nem lehet ideológiával igazolni – mondta az olasz miniszterelnök. Hozzátette:

„az olasz állam különösen keményen fog fellépni azok ellen, akik erőszakot terjesztenek, állítsuk meg ennek veszélyét, a gyűlölet és erőszak nem oszthat meg bennünket”.

A merénylő Macerata gépkocsijából adott le lövéseket. A férfi szándékosan színes bőrű embereket vett célba. Hat közép-afrikai bevándorló sebesült meg, öt férfi és egy nő, 21 és 33 év közöttiek: négyüket már kiengedték a kórházból, kettőjük állapota súlyosabb, mivel a lövések végtagjaikat érték.

A lövöldözés nyomán Macerata polgármestere kijárási tilalmat rendelt el, amelyet már feloldottak.

A férfi végül kiszállt a kocsiból és megadta magát. a rendőröknek, olasz nemzeti színű zászlót terített a vállára, és magasba lendítette a karját az olasz fasizmus idejéből ismert köszöntéssel.
A hatóságok közlése szerint a 28 éves elkövető büntetlen előéletű. 2017-ben az Északi Liga párt önkormányzati jelöltje volt, de nem választották meg.

Elszabadultak a politikusok

A lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában pár nappal ezelőtt egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak két bőröndben. A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok. Az áldozat és a gyilkossággal vádolt nigériai férfi is drogfüggő volt. A meggyilkolt lány még működő Facebook-profilján számos idegengyűlölő, migráns-ellenes komment jelent meg. A szombati lövöldözés szemtanúi a támadó autóját azon a környéken is látták, ahol az olasz lány holttestét megtalálták.

A Maceratában élő nigériai közösség szombat délutánra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére. Ezt a lövöldözés miatt elhalasztották.

A történtek heves politikai vitához vezetett miután Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kijelentette, hogy a „féktelen migráns invázió teremtett társadalmi feszültséget ” Olaszországban. Később Salvini hangsúlyozta, hogy elítéli a lövöldözést.

A szélsőjobboldali Új Erő (FN) védelmébe vette az elkövetőt hangoztatva, hogy az olasz állam kizárólag a migránsokat védi.

Roberto Saviano olasz író azzal vádolta meg Matteo Salvinit, hogy migráns-ellenes jelszavaival „felbújtója” volt a lövöldözésnek. Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) volt miniszterelnöke nyugalomra és felelősségre szólította fel politikustársait.

Itthon:

Nyomozást rendelt el a fideszes főügyész Dietmar Clodo nyilatkozatai miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük