BlogbazárKiemelt hírek

“Rettegőknek és zsákba varrt idiótáknak minimum kétszeri olvasásra!”

Tudatlanságalapú társadalom, avagy 1 év katonaság több pontot ér a felvételinél, mint a felsőfokú nyelvvizsga!

Nem tudom, hogyan vezessem fel a mondanivalómat, így írom, ahogy történt.
Tegnap kaptunk privátban egy megkeresést egy Somogy megyei kistelepülésről.

Arról szólt a történet, hogy van a faluban egy gólyafészek, ami ott van a játszótérhez, így a gyerekekhez közel, ami fészket jó lenne most mielőbb leszedni, mert mi van, ha a nemsokára hazatérő gólyák Korona-vírust hoznak.

Vagy más fránya fertőzést

Pár percig csak nézegettem az írást. Emésztettem, újra és újra elolvastam. Rágtam magamban, hogy erre mit és hogyan válaszoljak. Majd úgy döntöttem, mivel érezhető volt a sorok között ugyanaz az esztelen, zsigeri pánik, a nem kontrollálható rettegés, ami miatt a rémült emberek üresre vásárolták a boltok polcait, hogy legyen otthon mit enni, mert itt a világvége…, szóval nekiültem, és írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ, hogy nyugalom, a gólya nem hoz Korona vírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a gólyától a játszótéren. Fecskétől se. Más vonuló madártól sem. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se.

Aztán egész nap ez járt a fejemben

Ijesztő, hogy a Korona-vírus miatti pánik elért oda, hogy gólya fészkét akarja aggódó szülő leszedetni, nehogy a hazatérő gólya vírust hozzon. Aztán továbbgondolva az egészet, úgy döntöttem, megosztom itt a történetet, mert biztos, hogy mások fejében is megfordul hasonló, csak lehet, hogy nem kérdez, csak leveri a gólya, fecske fészkét, csúzlival, puskával fogadja a hazatérő vonuló madarainkat.

Nekik mondom: NE TEGYÉK

Azon felül, hogy embertelen, erkölcstelen s törvénytelen dolog ilyet tenni, totál értelmetlen, indokolatlan is. Egyrészt:

a gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából, távol-keletről. Az is messze van, de másik irány.

Másrészt

a hosszútávú vonuló madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben (Korona vírusban nem is tud, de bármi mást, ha összeszed), akkor legyengül, meghal útközben, esélye sincs hazajutni. A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük.

Harmadrészt

a madarak és az emlősök (kutya, macska, és mi, emberek) genetikája olyan mértékben különbözik egymástól, hogy a madarak és emberek közt “átjáró” betegségek száma (azaz zoonózisok lehetősége) nagyon csekély, töredéke annak, amit például egy kutyáról, macskáról átmehet egy emberre, mégis háztartások ezreiben élünk kutyákkal, macskákkal gond és betegségek nélkül. Ami átjár betegség, azok jó részével is csak akkor fertőződhetünk meg, ha megesszük a madarat, vagy a tojását. Ráadásul nyersen (brrr)
Olyanról, hogy gólyától, vagy fecskétől ember betegséget kapott volna, nem hallottam, nem olvastam.

Tudom, a csapból is Korona-vírus folyik,

mindenki meg van ijedve, sokan már inkább pánikban vannak. De kérem, ne essünk már túlzásba, ne higgyük, hogy a gólya, a fecske veszélyt jelent ránk. Nem. Ezek a madarak a mi közös kincseink. Vigyáznunk kell rájuk. Ha bárki a környezetében ilyesmi félelemről, aggodalomról hall, mint ami miatt ezt a posztot írtam, kérem, nyugtassa meg az illetőt, e miatt nem kell aggódnia. Ezere más dolog miatt lehet, de a gólyától félni fölösleges. Nem hoz Korona-vírust.

(Márton András * Fióka- és Madármentés)

(A címben felhasznált idézet Vavyan Fable közösségi oldaláról való. A fenti hírt osztotta meg ezekkel a szavakkal)

https://www.facebook.com/fioka.es.madarmentes/posts/1655999704543201

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

About Author

Comments (1)

  1. Patartics László

    Évszázadok óta a tél vége felé mindig volt influenza járvány, és annak többezres – ha nem több tízezres halottai. Csak ritkán csináltak belőle hisztériát. Ez mindenkor valakiknek az érdeke lehetett. Előbb csak feltűnősködésre gondoltam, aztán meg nyerészkedésre. Most azonban eszembe jut az is, hogy még aljasabb politikai-gazdasági érdek indíthatta el a kamut, csak sokkal jobban szervezve, mint kb 6 évvel ezelőtt a madárinfluenzát. Nagyon jól emlékszem az akkori állatorvosra a tévében, aki visszakérdezett a riporternek, hogy mi a fenét hisztiznek, hiszen madárinfluenza mindig is volt, meg lesz is. És akkor kb 2800 halott volt – a 6,5 milliárdból.
    A koronavírusról is most kiderítették (itt a neten olvastam tegnap), hogy már 80 évvel ezelőtt is volt ilyen, sőt akkor ki is találták az ellene alkalmazott vakcinát. Most meg kutatják??! Na ne!
    Attól tartok, hogy valakiknek ez nagy hasznot hajt.

Szólj hozzá!