Connect with us

Kerítésen innen

Rogán: amíg Orbán van, én is vagyok – Ilyen egyszerű ez kérem….

Rogán: amíg Orbán van, én is vagyok - Ilyen egyszerű ez kérem....
Megosztás

A Financial Times brit gazdasági lap külön cikket szentelt a kormányzati propaganda és a titkosszolgálatok fölött őrködő Rogán Antal magyar miniszternek, akit a cikk szerint az ellenfelei Orbán Richelieu bíborosának tartanak.

Rogán, a minden titkok tudója….

A Magyarországon kívül kevéssé ismert Rogán igyekszik távol tartani magát a rivaldafénytől, és saját elmondása szerint a »kormányzati backoffice« feladatait látja el. Ám eközben fokozatosan egyre nagyobb hatalomra tett szert a médiában és a közigazgatásban, továbbá befolyást gyakorolt olyan ágazatokra is, mint a bankszektor és az informatika

– áll az FT cikkében, amely a 2022-ben létrejött, Rogán által felügyelt titkosszolgálati ernyőszervezetről, a Nemzeti Információs Központról is említést tesz. Rogán a lapnak nyilatkozva megvédte az NIK munkáját, és elmondta, hogy a magyar titkosszolgálatok átszervezése a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt vált indokolttá.

„A miniszterelnök szorosabb kontrollt akart, így újra egységbe szerveztük a hírszerzést és a kémelhárítást”.

A miniszter tagadta a Magyar és mások által ellene felhozott korrupciós vádakat, megjegyezve, hogy egyetlen vád sem állná meg a helyét a bíróságon. Azt is vitatta, hogy Orbán miatt védve lenne egy esetleges büntetőeljárástól.

Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem

– mondta Rogán. A FT egy meg nem nevezett kormányzati forrást idézve azt írta, Rogánnak megvan az a képessége, hogy függővé tegyen másokat magától, ami alól Orbán sem kivétel. A forrás szerint a kormányfő is tudja, hogy ha megválna a miniszterétől „saját magát lőné lábon”. Egy másik forrás szerint a Richelieu-párhuzam „tűpontos”. Maga Rogán a cikkben ezt visszautasította, mondván, a „vörös eminenciás” XIII. Lajos mentora volt, miközben ő kilenc évvel fiatalabb Orbánnál.

„Egy olyan embert láttam, aki képes megújítani a konzervatív politikát, amit aztán végre is hajtott”

– mondta Rogán az Orbánnal való első találkozásáról a kilencvenes évek elején.

A kegyelmi ügy

Az FT cikke szerint a Rogán által működtetett médiagépezet hiányosságaira utal, hogy nem tudták a szőnyeg alá söpörni a kegyelmi ügyet, ahogy Magyar üstökösszerű előretörését sem tudták megfékezni.

„A mostani a Fidesz eddigi legmélyebb válsága, és ugyanez igaz Rogánra is”

– vélekedett a lap egyik forrásra. Rogán nem volt hajlandó beszélni a kegyelmi ügyről, de elismerte, hogy politikai karrierje Orbán hivatali idejéhez van kötve.

Addig leszek politikai pályán, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök

– jelentette ki Rogán, aki évek óta nem ad interjút a kormánytól független médiának.

A Magyar-ügyről….

Kormányon nem lehet mindig győztes pozícióban lenni. Gyakran előfordul, hogy jön valaki más, aki erősebben kommunikál

A miniszterelnök kabinetfőnöke hozzátette, hogy a Tisza politikusa nem jelent veszélyt Orbán hatalmára, és magabiztosan állította, hogy 2026-ban is a Fidesz fogja megnyeri az országgyűlési választást.

Forrás

izrarael,

Szerző