Rohamtempóban olvad az Antarktisz

Már csaknem háromszor olyan gyorsan olvad az Antarktisz jege, mint ahogyan szokott – mutatta ki egy nemzetközi tanulmány.

Az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás már majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét. A jégolvadás 2012 óta gyorsult fel érezhetően.

A kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint. A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje 7 ,6 millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben.

Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, akár 60 méterrel is megemelné a tengerek szintjét.

A londoni Imperial College klímaváltozással foglalkozó intézetének professzora szerint súlyos a helyzet:

“Az Antarktisznak annyi jege van, hogy ha mind elolvadna, a tengerek szintje több mint 60 méterrel emelkedne meg világszerte. Ez a folyamat elkezdődött. Lehetséges, hogy a jégolvadás még ebben az évszázadban több tíz centiméterrel megnöveli a tengerszintet.”

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a kutatók szerint a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak. A tengerszint-emelkedés számos nagyvárost veszélyeztet New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

Fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását

Jéghegybe vésnék Donald Trump arcát

Segítek Trumpnak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük