Romániai forradalom “helybőlnézetből”

Vásárhelyi Mária szociológus az egykori demokratikus ellenzék fontos tagja, tett közzé egy nem minden keserűséget nélkülöző bejegyzést, a valós és mára hangszerelt romániai forradalomról annak 30. évfordulóján.

A romániai forradalom 30. évfordulóján

egymás után olvasom a szép, bátor és megrendítő posztokat a a kormány propaganda szerint a “határon túl élők sorsa iránt közönyös, liberális politikusoktól” – Bálint Magyar, Demszky Gábor, Rajk Laci, Zoltán Bretter – akik biztonságukat, esetleg életüket kockáztatva indultak neki a Karácsony előtti napokban, hogy élelmiszert, gyógyszert, kötszert vigyenek a forradalmároknak és a nélkülözőknek. És persze a “nemzetellenes” Soros Alapítvány is minden rendelkezésére álló eszközzel kivette a részét a segítségből. Akik akkor elindultak Romániába komoly kockázatot vállaltak.

Ám akárhogy keresem, egyetlenegyet sem találok a mai szájtépő

mélymagyarok közül azok között, akik vállalták a veszélyt. És azokon a listákon sem találom a nevüket, amelyeken magyar értelmiségiek vállaltak szolidaritást a határon túl élő ellenzékiekkel, és tiltakoztak az üldözésük és jogfosztásuk ellen a Kádár-rendszer idején. Ami ugyancsak kockázatos vállalás volt akkoriban. Ők csak akkor nagyon elkötelezettek a magyarság sorskérdései iránt, ha az színtiszta méznyalás és politikai haszonszerzés. És hosszabb távon jóvátehetetlen károkat okoz a határon innen és túl élők viszonyában.

Forrás: Vásárhelyi Mária közösségi oldala

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük