Rovarokat lehet kóstolni a Szent István Egyetemen

Az elmúlt 24 órában óriási karriert futott be Fazekas Sándor földművelési miniszter kijelentése, miszerint “rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember”.

Sajnos rossz hírem van a miniszter számára, ázsiai mintára már egy évtizede kutatják a minél egészségesebb fehérjebevitel módját, amit a rovarok fogyasztása tökéletesen kiszolgálhat. Thaiföldön gyakran kerülnek a tányérra különféle tücskök, bogarak.

Nem is kell sokat keresgetni az interneten és máris olyan ínyenc receptekre bukkanhatunk, amelyek fő alkotórésze valamilyen rovar vagy bogár.

Lássuk csak: itt van a New Orleans-i sztárchef Aarón Sanchez bacönös, grillezett szöcskereceptje vagy Zack Lemann rántott szitakötői és Julian Medina szöcske tacója.

Ráadásul pénteken a Szent István Egyetem Deák Tibor Szakkollégiuma a budai campuson rendezi meg az I. Magyar Rovaripari Konferenciát.

A konferencia előadásai betekintést nyújtanak a rovarok felhasználhatóságára takarmányozási és élelmiszeripari vonatkozásban a magyar piacon az alábbi témákban: jogi szabályozás, rovartenyésztés, ipari felhasználhatóság, érzékszervi tényezők, fogyasztói fogadtatás, marketing, stb.

A rendezvény időtartama alatt lehetőség lesz különböző rovar eredetű termékek kóstolására.

Az előadók között van Antonovits Bence, aki a Little Food SCRL élelmiszertücsök tenyésztő startup termelésvezetője. A jelenleg jelenleg Belgiumban élő agrármérnököt elmondása szerint az élelmiszerrovarokhoz környezet- és természetvédő elkötelezettsége vezette.

Antonovits Bence: “Kollégáim elmondása szerint nagyon sokat változott a fogyasztói hozzáállás az elmúlt 5 évben. A téma ma már közbeszéd tárgya, a termékek ott vannak a nagy boltok polcain, és a kereslet rohamosan nő. Ugyan a rovarok még mindig kuriózumnak számítanak, ez jelentős részben az áruknak és a kínálat szűkösségének köszönhető.”

Antonovits elmondta: “Mivel a rovarok biológiai adottságukból adódóan sokkal alacsonyabb input és emisszió mellett állítanak elő adott mennyiségű fehérjét, így egyértelműen versenytársai lesznek a hagyományos gazdaságai állatainknak.”

A agrármérnök kifejtette, hogy: “minél több információval szolgálunk a fogyasztók számára, annál jobban nő a termék elfogadottsága. Alapvetően nagyon bizakodó vagyok a hazai piaccal kapcsolatban, jelenleg nem a fogyasztói attitűdöt látom a legnagyobb akadálynak.”

A tücsök nagyon ízletesen elkészíthető, és remek alapanyag feldogozott termékek előállításához. Íz szempontjából talán a lisztkukacot (Tenebrio molitor) és a bambuszférget (Omphisa fuscidentalis) említeném kedvencemként, olajon pirítva.

A Rovaripari Konferenciatámogatói között van az Eisberg és a Spar, valamint a Gödöllői Természetkutató Egyesület is.

Forrás: Deák Tibor Szakkollégium

Gábor György: Túlteljesítő, megfelelni igyekvő, szolgalelkületű tahók…..

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük