Salim Omar az első magyar világbajnok tekvondóban

Világbajnoki címet szerzett a tekvondós Salim Omar a mexikói Guadalajarában, a magyar színekben versenyző 19 éves sportoló az 54 kilogrammosok mezőnyében diadalmaskodott.

Salim Omar öt győzelmet aratva nyerte meg kategóriájának küzdelmeit, s lett a koreai eredetű sportág első magyar világbajnoka

A magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezett döntőben a Los Angelesben élő és készülő, de az MTK klubszíneit viselő tekvondós a vb-házigazdák reprezentánsát, Cesar Rodriguezt verte 2-0-ra úgy, hogy az első két percet 14-3-ra, a második menetet pedig 11-9-re nyerte.

A döntőben jól kezdődött számunkra az összecsapás, egy testütés után alaposan megsorozta ellenfelét Omar és 8-0-ra, majd 11-3-ra is vezetett, mikor még egy perc sem telt el a mérkőzésből. Érezhető volt, Omar innen kivárásra játszik és egy adandó alkalommal bebiztosítja első menetbeli sikerét. Jöttek is a pontok, 14-3-as magyar részsikernek örülhettünk az első menet végén.

Omar álomszerűen kezdte a második menetet is és fél perc alatt 6-0-ra vezetett. A hazai publikum persze hajszolta Rodriguezt, aki a tudott is szépíteni (6-3), de gyorsan tett arról Omar, hogy visszaálljon a nagyobb különbség (11-3). Egy videózás után megadták a mexikói fejtalálatát (11-6), így meccsben tudott maradni az utolsó percre.

Fél percnél az újabb “meg challengelt” fejtalálatot nem adták már meg, így maradt az ötpontos fór a hajrára. Rodriguez ment előre, de Omar aktív védekezésével távol tartotta ellenfelét, aki csak intéspontokkal tudott zárkózni (11-9). De elkerülni nem tudta a vereséget, Salim Omar Gergely világbajnokként ugorhatott édesapja, Salim Gergely nyakába!

Salim Omar
Fotó: World Taekwondo

Salim Omar, aki a tavalyi tokiói olimpián az 58 kilogrammosok között ötödikként végzett, a sportág első magyar világbajnokának vallhatja magát. Ő szerezte e küzdősport első magyar Európa-bajnoki címét is, 2021-ben, s titulusát idén tavasszal megvédte az 54 kilósok kategóriájában.

Forrás: wtftaekwondo.hu