Mi vagyunk kiakadva az orbán-kultusz miatt? Sehol nem vagyunk Türkmenisztánhoz képest! - Minden relatív.... - Városi Kurír

Sorting by

×

Mi vagyunk kiakadva az orbán-kultusz miatt? Sehol nem vagyunk Türkmenisztánhoz képest! – Minden relatív….

Nap, mint nap azon pörgünk, hogy “ezt már biztosan nem merik!”, majd az észhez terítő “de, merik!” után újult erővel kezdjük hinni az első variációt. Holott, ha körül néznénk a regnáló köreiben közkedvelt keleten, -esetünkben Türkmenisztánban- akkor megértenénk, hogy minden relatív.

Hirdetés

Kipcsak tananyag?

Le kellett borotválniuk a fejüket a gyász jeléül az állami alkalmazottaknak és a nagyvállalatok igazgatóinak is Türkmenisztánban, miután elhunyt az elnök apja. Gurbanguli Berdimuhamedov erős személyi kultuszt épít, amiben főszerepet játszanak felmenői

– adta hírül helyszíni szerkesztőségére hivatkozva a Szabadeurópa.

Türkmenisztán teljhatalmú elnökének apja, Mjalikguli Berdimuhamedov áprilisban halt meg, 88 éves korában. Az idősebb Berdimuhamedov korábban a rendőrség alezredese volt, és a szovjet időkben többféle kormányzati pozíciót is betöltött.

Negyvennapos gyász

Berdimuhamedov halála után az asgabati kormány negyvennapos országos gyászt rendelt el. Az állami alkalmazottaknak és a vezető cégek igazgatóinak is gyászruhát kellett ölteniük. A férfiaknál ennek része a hagyományos türkmén sapka, amelyet leborotvált fejre kell feltenni az elnöki parancs szerint.

A nőknek ugyan nem kell levágniuk a hajukat, de a gyász ideje alatt nekik fekete mintás kendőt kellett viselniük.

A kormány bejelentése szerint a gyászidőszak leteltével nagyszabású megemlékezéseket terveznek, amire már

el is kezdték gyűjteni az „adományokat” az állami dolgozóktól.

Családi kultusz

Gurbanguli Berdimuhamedov 2006 óta Türkmenisztán elnöke, a hatalmat a korábbi vezető, a Türkménbasinak nevezett Szaparmurat Nyijazov halála után vette át. Berdimuhamedov elődjéhez hasonló személyi kultuszt kezdett kiépíteni maga körül:

a türkmén iskolákból 2009 tavaszán eltávolították Nyijazov könyvét, a Ruhnamát, és helyette Berdimuhamedov könyveit tették kötelező tananyaggá.

2015-ben Asgabatban felállíttatta saját, 20 méter magas aranyozott lovasszobrát, tavaly pedig az elnök kedvenc kutyafajtája kapott masszív szobrot.

A család az első

A Berdimuhamedov által épített személyi kultuszban kiemelt helyet kap az elnök családja, ez az oka a közelmúltban elrendelt nemzeti gyásznak is. Az elnök nagyapjáról, aki a Vörös Hadsereg tisztje volt, múzeumot és tiszti iskolát, áprilisban elhunyt apjáról pedig korábban katonai egységet és kulturális központot neveztek el.

 

türk

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.