Antall Péter, a NER-nyertes

A Kádár-korszakban a népi, vagy a szocialista volt a fosztóképző, ami elé odarakták, annak biztosan az ellentéte volt a valóság, lásd szocialista erkölcs, népi demokrácia. Most ugyanez a funkciója a „polgári”-nak, ami igazi (ki)fosztóképzővé alakult az utóbbi évtizedben – jutott eszébe az Antall Péter nevével fémjelzett Antall József Tudásközpont kapcsán nyilvánosságra kerülő információkról Pikó Andrásnak.

Munkanélküliből Orbán-támogatott…

Antall József néhai miniszterelnök kisebbik fia sokáig nehezen talált magának stabil egzisztenciát biztosító munkát. Az 1964-ben született Antall Péter a rendszerváltás éveiben sajtófotósként dolgozott, és csak 40 évesen szerzett diplomát. Évekig munkanélküli volt, majd apja pártja, az MDF révén kapott állást, előbb Dávid Ibolya miniszter titkárságán, később pedig a párt alapítványánál.

Az elmúlt tíz évben azonban nagyot változott vele a világ. Ő vezeti az Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítványt, amelyet eddig több mint négymilliárd forinttal támogatott az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből.

-adott háttérképet a 444 az Antall gyerekről.

A Direkt36 számos belső dokumentumot szerzett meg a Tudásközpont pénzügyeiről, amik segítségével többek között a következőket derítették ki:

  • Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál eltöltött időszakban meredeken emelkedtek: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.
  • Az AJTK egyfajta családi üzletként is működik Antall Péter számára. A felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.
  • A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében. 2019-ben az USA legmagasabb felhőkarcolói közül kettőben is megszálltak az AJTK utazó delegációi.
  • Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el. A Direkt36 által megszerzett belső iratokból kiderül, hogy időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.
  • Több százezer forintot költöttek Samsonite bőröndökre, és alapítványi pénzből jutott magánkórházra, két professzionális fényképezőgépre, de előfordult, hogy néhány zacskó Dunakavicsot vagy párezres minibár-fogyasztást is elszámoltak költségként.
  • Antall Pétert és AJTK-s rendezvényeket népszerűsítő PR-cikkekért legalább 20 millió forintot fizettek.
  • 6,5 milliót fizettek egy tanulmányért egy olyan cégnek, amely korábban egy falusi turkálót üzemeltetett, egyik volt tulajdonosa pedig ma egy benzinkút alkalmazottja.
  • Az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült. Az alkalmazottak többször heteket-hónapokat vártak arra, hogy fizetést kapjanak. Ez 2021-ben is megtörtént.
  • Miközben az alapítvány 2016-ban olyan nehéz helyzetben volt, hogy folyószámlahitelből fizette a béreket is, egy háromfős delegáció skandináv körútra ment, amelynek során útba ejtettek egy festői fjordot is.
 • A kiadások 2018-ra annyira megszaladtak, hogy a kormánynak az éves támogatáson túl további 250 millióval kellett megtámogatnia a szervezetet. Papíron egy másik kormánypárti alapítvány adta a pénzt, költségvetési támogatást ugyanis tilos adósságkezelésre fordítani.

-írta a portál.

Miniszterelnökségi reakció

vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

Pikó András a fentiekről

„Szép példája ennek az Antall József Tudásközpont nevű politikai kifizetőhely, a néhai, konzervatív idolnak tartott, miniszterelnök leszármazottjának családi biznisze, melyet több millirádos állami pénzzel béleltek ki, hogy a fiú havi 4 milliós fizetést kaphasson, körbeutazza a világot a feleségével és familia más illusztris tagjaival. A pénzégetés nem ismert határokat, a kedvencem az a szerződés, melyet 6,5 millióért egy falusi turkálót üzemetető cégtől rendeltek meg, a benzinkutas társtulajdonos legnagyobb örömére.

Polgári kultúra, konzervatív szemlélet, hagyományos értékek… na persze, és mindezt tudásközpontba szervezve, ahogy disztingvált polgároknál szokás.

Mindenütt ugyanez a minta, csak a lépték más. Józsefvárosban a fideszes „polgárok” egymással kötöttek szerződéseket arra a feladatra, mely munkaköri kötelességük volt, Iphone-okat selejteztek le maguknak, 10 milliós lelépési pénzeket fizettek és önkormányzati lakásokat osztogattak egymásnak. Szerencsére tudásközpont alapítására már nem jutott idejük.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Lattmann Tamás hozzáfűzte

„Némi adalék az Antall József Tudásközponttal kapcsolatos cikkhez : 2019 nyarán sipákolt szegény Antall Péter itt a Facebookon, hogy hát nem lehet eljutni Brüsszelbe, mert a Brussels Airlines menetrendje neki épp valamiért nem jó. Gondoltam, segítek neki, mert áldott jó ember vagyok, vagy mifene.
Hát megtudtam, hogy a különböző fapados légitársaságok nekem, tudományos fokozattal meg franc tudja hány és milyen fajta nyelvvizsgával, azok nekem jók, de az ő főméltóságú búbánatos valagának, ahhoz, hogy másfél óráig üljön rajta, amíg kiér oda, ahol aztán csinálja a baromi nagy semmit, marha sok közpénzből, na annak az büdös. (Amúgy nekem tényleg teljesen jó általában, a másikban nem vagyok egészen biztos.) Az a tragédia, hogy – ahogy azt már korábban valamikor leírtam – a Fidesz egyfajta fordított Midasz királyként működik: minden, amihez hozzányúl, szarrá változik, köszönhetően az odapakolt és közpénzekből agyontömött minionoknak.

Az Antall József Tudásközpont lehetett volna tök jó is.

Volt benne lendület, fantázia, fiatal kollégák kaptak lehetőséget, akik nagy része élt is vele, értékes munkát tettek le az asztalra. A kezdetektől még néhány hallgatói programban magam is részt vettem, segítettem a központot, bármi ellentételezés nélkül, csupán azért, mert úgy gondoltam, hogy érdemes támogatni.
De mára sajnos ez lett belőle. Köztörvényesség közelébe csúszott közpénztemető, egy mindenre teljesen alkalmatlan figura privát játszótere, ami még a mai fidesz-verte mércékkel is nevetséges. Antall József többet és jobbat érdemelt volna.”

 

3 thoughts on “Antall Péter, a NER-nyertes

 • A Kádár korszak a maihoz képest , nyugati szabad ország és demokrácia volt…..Orbánia a legaljasbb mocskos sötét balkáni diktatúra….

 • Ez az eset is engem igazol, amikor évek óta azt állítom, hogy a mi országunk úgy lett a globális kapitalizmus része, hogy művi úton, a nép pénzéből és az EU -s támogatásokból a kormány megalkotott egy magyar oligarchikus tőkés réteget a 10 év alatt, úgy, hogy alkotmány helyett alaptörvényt és fejünk felett, meghatalmazás nélkül illiberális államot hozott létre, a népet pedig lenullázta mind szellemileg, mind anyagilag.Ezt az állításomat a legutóbbi 30 év, de még inkább az utóbbi 10 év újságcikkei visszaigazolják. Későn ébredtünk fel a megtévesztő hazafias szólamok miatt.Majd az unokáink nem hagyják ezt annyiba, mert nekik is jár a létbiztonság a XXI.században.Becsüljük meg egymást, fogadjuk el a másik ember véleményét tisztelettel, még akkor is, ha nem az ő véleménye a döntő, mert szabad országban lehet csak alkotni, felülről diktálva élni a kis embernek is méltatlan. Egy vezetőt nem uralkodásra választ egy modern ember, hanem szolgálatra. Legyünk büszkék őseinkre, a Petőfi reformerekre és álljunk be a mai hozzájuk hasonló szellemi reformerek mögé, ne hagyjuk, hogy hülyét csináljon a kormány a kisemberből.5-10 kg krumpli ajándék nem old meg semmit, ráadásul akit megbíztak a romák felzárkóztatásával, az visszaélt a bizalommal és megúszta az elszámolást, a felelősségvállalást.Ez a kormány azért hülyíti a népet, mert gyáva, nem tudja a felelősséget vállalni, ezt soha nem gondoltam volna egy szabadságharcos tipusú vezetőről, hogy megcsinálja a gondokat, majd több száz milliárdos médiával védi magát, hamis információkkal, míg az ellenzéket meg verbális eszközökkel nyírja, úgy, hogy a nemzeti egységet meg szét morzsolja.Hiszek a karma törvényében és a szentírásban, hogy a nem ártás törvénye az örök törvény a civilizációban, és aki vét ellene, annak az a szenvedés jut, amit megérdemel a tettének következtében.

 • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük