Semjén elmagyarázta, mi a közös a focistadionban és az egyházban

A Szeged-Csanádi Egyházmegye már most megkezdte a felkészülést a 2030-as ezeréves évfordulóra. Kaptak is 20 milliárd forintot, aminek közel a fele stadionra ment. Erre jött a semjéni logika.

12 esztendővel az emlékév előtt

Arató Gergely DK-s képviselő megkérdezte, mi indokolta, hogy 12 évvel az emlékév előtt már támogatást kellett nyújtani. Arra is kíváncsi volt, milyen tervek alapján döntött a kormány a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásáról. Végül feltette a kérdést Semjénnek:

Értelmezze, miként járul hozzá az egyházmegye millenniumának megünnepléséhez, az egyházmegye hitéleti tevékenységéhez, társadalmi szolgálatához a stadionépítés?

Semjén ízléstelen, kioktató válasza

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válaszolt. Kioktatta Aratót: tudatosság a kormány részéről, hogy idejekorán elkezdenek foglalkozni a 2030-as évfordulóval. „Ez a fajta tudatosság alighanem idegen az Ön számára, hiszen a Medgyessy-, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány államtitkáraként valószínűleg nem ehhez szokott. A gyalázatos őszödi beszédből megtudhattuk, hogy Önök nemhogy nem terveztek előre, de gyakorlatilag nem is kormányoztak. Helyette hazudtak reggel, éjjel meg este – ahogyan egykori kedvenc miniszterelnöke, jelenlegi pártelnöke és frakcióvezetője megfogalmazta.”

Bezzeg!

Semjén hozzátette: a kormány ezzel szemben értékalapú és stratégiai szemléletű kormányzást folytat. A KDNP első embere szerint az egyházmegye reálisan felmérte és a költségvetési kihatásokra tekintettel időben jelezte a kormánynak elképzeléseit, támogatási kérelmét. Jelezte ugyanakkor, hogy a támogatásból nemcsak egyetlen beruházás valósul meg, a millennium és a fejlesztések az egyházmegye hívő közösségén túl, a Szegeden élőket és az egyházmegye területén élő több százezer embert is pozitívan érintik.

Nemcsak stadion épül, hanem egy rendezvényközpontot, szabadtéri színpadot, sportcentrumot és sportszállót is magában foglaló ifjúsági centrum. A létesítmény helyet fog adni az egyházmegye köznevelési intézményeiben tanuló, valamint állami gondoskodásban részt vevő fiatalok programjainak is, ami társadalmi szempontból hasznos és tiszteletreméltó kezdeményezés.

Sajnálom, ha Ön nem érti, mi köze a sportnak egy egyházmegye életéhez. Bíztam benne, hogy a kommunista utódpártoknak sikerült meghaladniuk azt a torz szemléletmódot, amely szerint az egyházaknak maximum a templomokban van helyük.

A miniszterelnök-helyettes szerint a DK-nak is az egyházakat kéne támogatni

Kétezer éves történelme során a Katolikus Egyház mindig a teljes embert kívánta szolgálni, segíteni. Ennek részét képezi az egészséges életmódra nevelés és az aktív sport is, amely egyébként hatékony közösségépítő és nevelési eszköz. Magyarországon a kommunista diktatúra éppen 70 évvel ezelőtt államosította az egyházi iskolákat és verte szét az egyházi közösségeket.

Sajnálattal érzékelem, hogy a DK a választási kampányban tett sikertelen kirohanásai után sem kíván változtatni egyházellenes politikáján. Pedig jobban tennék, ha – mindezeken felülemelkedve – inkább a nemzet közösségét építő egyházak sokrétű szolgálatát támogatnák.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük