Svindal megkoronázta a pályafutását 0 237

Aksel Lund Svindal nyerte az alpesi sízés királyszámát, a férfi lesiklást a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján. Kékesi Márton az 57 indulóból 53. lett.


A norvég sztár a 2010-es, vancouveri olimpián ugyan már nyert egy aranyérmet szuperóriás-műlesiklásban, de a leggyorsabb szakág kétszeres világbajnokaként ez a medál nagyon hiányzott a gyűjteményéből. Mögötte honfitársa, Kjetil Jansrud lett a második, míg a másik nagy favorit, a svájci Beat Feuz a harmadik.

Svindal lett az első, aki mindkét gyorsasági számban szerzett olimpiai aranyat, továbbá

az első norvég, aki lesiklásban a csúcsra ért.

Az elmúlt hat olimpián négy ezüst és egy bronz jutott a skandináv nemzet képviselőinek férfi lesiklásban.

Az elmúlt napok szeles időjárása után, amely lehetetlenné tette az alpesi számok megrendezését, végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás. Tökéletes körülmények várták a versenyzőket a dzsongszoni pályán, amely közel három kilométer hosszú volt. Mivel a pályatűzés kissé kanyargós volt, már-már a szuperóriás-műlesiklásra hajazott, így Svindal és Jansrud előzetesen előnyben volt az abszolút lesiklókkal szemben. Az egyedüli, ami beárnyékolta a versenyt, az a síversenyeken megszokott kevés néző, ugyanis legfeljebb negyedház volt a 6500 férőhelyes lelátón. Egyedül a norvégok és a svájciak próbáltak kisebb csoportokban olyan hangulatot teremteni, mint ami Európában megszokott.

Elsőként a kombináció lesikló futamában leggyorsabb német Thomas Dressen indult el az 1370 méteren lévő rajtból, de az ő idejét hamar felülmúlta az olasz Dominik Paris. A legnagyobb favoritok közül elsőként a világbajnoki címvédő Feuz vette birtokba a lejtőt és már a sebességkülönbségből látszott, hogy nem lehet kérdéses az első helye. Előnyét fokozatosan növelve simán átvette a vezetést. Innentől biztos volt: aki nyerni akar, ezt az időt kell felülmúlnia.

Svindal menete nem úgy indult, hogy ő lesz ez az ember, akinek sikerül. A pálya felső részén, kifejezetten idegesen síelt, többször lesodródott az ideális ívről, vagy megbillent, így háromtizedes hátrányban volt. Csakhogy a pálya középső részén olyan íveket talált, olyan szűken siklott a kapuk között, hogy a célba 18 százados előnnyel ért. Viszont látható volt, nem volt hibátlan menet, azaz a pálya felső részén legyőzhető Svindal, ha valaki az alsón nem veszti el az ott megszerzett előnyt.

Bár még sok kiváló síző volt hátra, de tulajdonképpen csak Jansrud járt közel a bravúrhoz. Szocsi szuperóriás-műlesikló bajnoka egészen fantasztikus és hibátlan pályát síelt a pálya felső kétharmadán, viszont a cél előtt – ahogy az edzéseken is – többször hibázott, így sebességet vesztett, több mint négytizedes előnyéből pedig 12 százados hátrány lett mire áthaladt a célvonalon.

Svindal súlyos sérülés után diadalmaskodott

Svindal sikere azért is szenzáció, mert a 35 éves síző három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza.

A magyar síző viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett, amivel a leérkezett versenyzők között a legrosszabb volt.

“Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok” – értékelt az MTI-nek Kékesi Márton, akire a lassabb számok előtt még csütörtökön vár egy szuperóriás-műlesiklás.

Alpesi sí, férfi lesiklás, olimpiai bajnok:

Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:40.25 perc
2. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:40.37
3. Beat Feuz (Svájc) 1:40.43
…53. Kékesi Márton 1:51.72

Hozmann Szonja (b) és Maróty Mariann Mimi alpesi sízők a női óriás-műlesiklás versenyszáma után az Alpensia Sport Parkban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Shiffrin nyerte az óriás-műlesiklás

A favorit amerikai Mikaela Shiffrin nyerte a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyét csütörtökön a phjongcshangi téli olimpián.

A műlesiklásban címvédő, még csak 22 éves klasszis mögött a norvég Ragnhild Mowinckel végzett a második helyen, míg a harmadik az olasz Federica Brignone lett.

A magyarok közül az első futamban Hozmann Szonja az 54., Maróty Mariann pedig a 65. helyen ért célba, a másodikban aztán előbbi a 49., utóbbi pedig az 57. időt síelte, de Marótyt végül – az MTI információi szerint nem megfelelő sícipője miatt – utólag kizárták.

“Nagyon jeges és rázós volt a pálya, emiatt nagyon izgultam az elején, de rájöttem, mentem már ilyenen, ez is egy verseny, csak nagyobb, olimpiai körítéssel, meg lehet csinálni. Most csináltam olyan pályát először, ahol vannak piros csíkok részidőknél, amikor azok mellett elmentem, egy plusz motivációt éreztem. Voltak ugyan hibáim, de megpróbáltam úgy kijavítani, hogy megmaradjon a sebesség” – mondta még az első futamot követően Hozmann Szonja, aki összességében nem volt megelégedve.

“Nagyon kemény volt a pálya, és mint 77. induló úgy éreztem, a kanyaroknál már sok vájat volt. A lapos részen viszont egész jó maradt a hó, de nagyon szét volt tűzve az összes kapu, ezért nem volt könnyű a vonalvezetés. A pálya első felében egész jól sikerült mennem, persze ott is van még mit javítani, a meredeket viszont nem sikerült jól megsíelnem, mert elkezdtem lekésni a kapukat” – értékelt Maróty Mariann, aki tavaly indult már a világbajnokságon, az olimpia pálya azonban a keménységét és jegességét, s legfőképpen a meredekségét nézve sokkal nehezebb volt véleménye szerint.

Alpesi sí, női óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:

Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:20.02 perc (1. futam: 1:10.82 perc/2. futam: 1:09.20 perc)
2. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) 2:20.41 (1:11.17/1:09.24)
3. Federica Brignone (Olaszország) 2:20.48 (1:10.91/1:09.57)


(MTI)

Kékesi Márton: az életemért küzdöttem

Előző cikkKövetkező cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + tíz =

A verseny, amin mindenki nyert – “paraindulók” a londoni jiu jitsu megmérettetésen 0 0

parasportolo

Amikor azt halljuk nyakra-főre, hogy a nemzeti sport nálunk a foci, amibe milliárdjainkat öli bele a regnáló teljesen feleslegesen, hiszen eredménytelenségbe és érdektelenségbe fullad, akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele, hogy a parasportolók mekkora elszántságról, akaraterőről tesznek tanúbizonyságot és mennyire nem foglalkozik velük az, akinek a dolga lenne.

“…a sport eredeti és valódi értelme: magunkat legyőzni és a démonainkat…”

Az alábbiakban Ágoston László közösségi oldaláról idézünk:

“Nézd meg közelebbről ezt a képet. Sportolókat látsz rajta, a legeslegnagyszerűbbeket: “paraindulók” a londoni jiu jitsu versenyen. Van köztük vak, akit kézen fogva vezettek fel a tatamira. Van, akinek a lába hiányzik térd alatt. Van, akinek a keze.

Ne legyen kétséged felőle: jó eséllyel bármelyikük legyőzne egy “egészséges” átlagembert.

Amíg a verseny összes kategóriájából csak az első három helyezett kapott érmet és állhatott dobogóra, ők mind kaptak. És mindannyiukat zúgó tapssal ünnepelte a közönség. Mert ők már akkor elképesztő energiát, munkát és odaszánást tettek bele a sportba, amikor egyáltalán felvállalták magukat és lementek egy jitsu-terembe verekedni.

Ők a nulladik pillanatban már nagyobb bajnokok voltak, mint a csarnokban a legtöbben valaha lesznek: a saját démonaikat győzték le először.

Talán ezért is kaptak mind érmet

És tapsot. És ünneplést. Ezért kéne támogatni sokkal jobban a parasportolókat. Ezért volt óriási az olimpián a menekültválogatott teljesítménye.

Ez a sport eredeti és valódi értelme: magunkat legyőzni és a démonainkat. Az ellenfél csak segít ebben. Ha helyesen értelmezzük.”

Adalék

Izgalmas évnek ígérkezik a magyar parasport szempontjából 2019, ugyanis több hazai rendezésű világverseny mellett idén lehet a legtöbb kvótát gyűjteni a 2020-as tokiói paralimpiára.

Ahogy Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke az MTI-nek elmondta, az itthoni viadalok “ékköve” a nyári férfi és női ülőröplabda Európa-bajnokság lesz, amelyre júliusban kerül sor Budapesten.

“Két szempontból is nagyon fontos ez a verseny, egyrészt sportdiplomáciailag, hiszen ez már a parasport versenyek élvonalába tartozik, sem megszerezni a rendezési jogot, sem megrendezni a versenyt nem egyszerű. Másrészt ez egy olyan szakág, amelynek a fejlesztésében nagyon elkötelezettek vagyunk, és úgy érzem, belátható időn belül fel tudunk zárkózni a világ élvonalához.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozta januárban:

a felkészülés, versenyeztetés feltételei döntően adottak, de 2019-re hiányzik még 250 millió forint plusz támogatás, amely nemcsak a paralimpiához, hanem a Speciális Olimpiai Játékokhoz, a Hallássérültek Világjátékához és a Szervátültetettek Világjátékához szükséges – erről már folynak a tárgyalások.

Egy hajszállal nyert Babos Ádám 0 0

Pontazonosság miatt csak a magasabb kiviteli pontszám döntött Babos Ádám javára talajon a tornászok szerenkénti országos bajnokságán.

A fővárosi Központi Tornacsarnokban megtartott viadalon a nőknél ugráson Bácskay Csenge (Postás SE) 13.850 ponttal bizonyult a legjobbnak. Mögötte két klubtársa Péter Sára (13.600) és Székely Zója (13.100) végzett.

Bácskay Csenge (Postás SE): “Nagyon bíztam benne, hogy meg tudom csinálni ezt az ugrást, hiszen ez nagyon rizikós volt tavaly is az ifjúsági olimpián is. Megmondom őszintén, a bemelegítés alatt úgy éreztem, hogy nem lesz meg, de szólításkor mégis sikerült összehoznom, és jól bemutatnom a gyakorlatot, nagyon örülök ennek.”

Fehér Nóra győztes felemáskorlát-gyakorlata. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Felemáskorláton a Győri AC tornásza, Fehér Nóra (13.100) nyakába került aranyérem, második a békéscsabai Makra Noémi (12.600), harmadik helyen pedig a Postás SE kiválósága, Székely Zója (11.500) zárt.

Fehér Nóra (GYAC): “Ezen a versenyen még a tavalyi gyakorlatommal indultam, ugyanis ezt magabiztosan végre tudom hajtani. Egy plusz „C” elemet kellett betenni a végére, ami feldobta a kiinduló pontszámomat, emiatt nagy öröm számomra, hogy élesben is jól sikerült.”

A férfiaknál talajon az FTC-Telekom versenyzője, Babos Ádám (12.900) első lett. Ezüstérmet a BHSE sportolója Csorvási Soma (12.900) szerzett, bár pontszáma azonos volt a győztes Baboséval, de a kiviteli pontszám alacsonyabb volt, mint a ferencvárosi sportolónak. A bronzérmet a győri Kardos Botond (12.450) vehette át.

Babos Ádám (FTC-Telekom): “Jó érzés aranyéremmel, bajnoki címmel kezdeni a versenyszezont különösen úgy, hogy a csütörtökön megrendezett csapatbajnokságon nem úgy tudtam teljesíteni, ahogyan azt elvártam magamtól. Sok munka van még előttem, de nagyon élvezem azt, hogy jól mennek a gyakorlatok.”

Vecsernyés Dávid győztes lólengésgyakorlata. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lólengésben a Honvéd válogatott tornásza, Vecsernyés Dávid (13.800), Babos Ádám (13.400), illetve Vecsernyés klubtársa, Kiss Balázs (12.650) az első három sorrendje.

Vecsernyés Dávid (BHSE): “Összességében elmondhatom, hogy jó volt a felkészülésem, és előzetesen reméltem, hogy jó gyakorlatot tudok majd bemutatni, ami sikerült, minden elem a helyén volt lólengésben. A későbbiekben szeretnék még majd néhány nehéz elemet beletenni, de pillanatnyilag nagyon örülök az aranynak.”

Kiss Balázs győztes gyűrűgyakorlata. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyűrűn Kiss Balázs (13.100) megvédte tavaly szerzett bajnoki címét, második Babos Ádám (12.800), harmadik a ferencvárosi Boncsér Krisztián (12.550) lett

Kiss Balázs (BHSE): “Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a mostani megmérettetésen, és egészségesen tudtam kezdeni az évet. Az külön élmény, hogy másodéves felnőtt versenyzőként meg tudtam védeni gyűrűn tavaly megszerzett bajnoki címemet. Kicsit fáradt voltam a csütörtöki csapatbajnokság után, de elégedett vagyok.”

Prolan Országos Szerbajnokság:

Nők, Ugrás

1. Bácskay Csenge (Postás SE) – 13.850; Edzők: Osztie Géza; Gondos-Arató Orsolya
2. Péter Sára (Postás SE) – 13.600
3. Székely Zója (Postás SE) – 13.100

Nők, Felemáskorlát

1. Fehér Nóra (Győri AC) – 13.100; Edzők: Draskóczy Imre, Kelemen Márta
2. Makra Noémi (TC Békéscsaba) – 12.600
3. Székely Zója (Postás SE) – 11.500

Férfi, Talaj

1. Babos Ádám (FTC-Telekom) – 12.900; Edző: Janik Pál
1. Csorvási Soma (BHSE) – 12.900
3. Kardos Botond (Győri AC) – 12.450

Férfi, Lólengés

1. Vecsernyés Dávid (BHSE) – 13.800; Edző: Kelemen Zoltán
2. Babos Ádám (FTC-Telekom) – 13.400
3. Kiss Balázs (BHSE) – 12.650

Férfi, Gyűrű

1. Kiss Balázs (BHSE) – 13.100; Edző: Fazakas Csaba
2. Babos Ádám (FTC-Telekom) – 12.800
3. Boncsér Krisztián (FTC-Telekom) – 12.550

Négyes döntőben a Sopron Basket 0 0

Az előző idényben ezüstérmes Sopron győzött a francia Bourges vendégeként pénteken a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén, ezzel 2-0-ra megnyerte a párharcot, és ismét bejutott a négyes döntőbe.

A friss Magyar Kupa-aranyérmes és az NB I-ben alapszakaszgyőztes Sopron a pályaelőnyt kihasználva érkezett Bourges-ba az egyik fél második sikeréig tartó párharc folytatására, miután kedden óriási csatában 66-65-re nyert a Novomatic Arénában.

A pénteki mérkőzést remekül kezdte a magyar csapat,

több lepattanót szedett ellenfelénél, és főként a szerb Tina Jovanovic révén előnnyel zárta a nyitónegyedet. A házigazdák a folytatásban sem tudták lerázni Roberto Iniguez együttesét, és a kemény védekezést jelzi mindkét oldalon, hogy a második játékrészben négy perc alatt csak öt pont született. A nagyszünetig a szintén szerb Aleksandra Crvendakic vitte a prímet a vendégeknél, így 20 perc elteltével 29-34 volt az állás.

Térfélcsere után a Sopron már 11 ponttal elhúzott (36-47), majd beleerősített Olivier Lafargue együttese, és legjobbja, Marine Johannes kosaraival az utolsó játékrész 45-51-ről indult. Ekkor a magyar bajnok még mindig csak egy triplánál tartott. A Bourges mindent egy lapra feltéve rohamozott, de Crvendakic hármasával 57-68 állt a nagyórán három perccel a vége előtt, majd 15 pontra meglépett a Sopron. A hajrára már teljesen szétesett a francia gárda, így a Sopron 2-0-ra megnyerte a negyeddöntőt, és 2009, illetve 2018 után harmadszor bejutott a Final Fourba.

Női kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, 2. mérkőzés:

Bourges Basket-Sopron Basket 64-74 (18-19, 11-15, 16-17, 19-23)
Bourges Basket: Ouvina 12/6, Johannes 11/3, Raincock-Ekunwe 10, Chartereau 9/9, Plouffe 10. Csere: Michel 7/3, Ruprt 2, Sharp 2, Godin 1.
Sopron Basket: Fegyverneky 6, Turner 8, Crvendakic 16/6, Zahui 8, Dupree 13. Csere: Jovanovic 18, Casas 5

Továbbjutott: a Sopron, 2-0-s összesítéssel.

Amanda Zahui, Alesandra Crvendakic és Candice Dupree örömünnepe. Fotó: FIBA

Roberto Iniguez: “Nehéz most megszólalni! Amikor két éve idejöttem Sopronba, és beszélgettünk az ügyvezetővel a célokról, akkor ő azt mondta, hogy reményei szerint a második év végére eljuthatunk az Európa Kupa legjobb négy csapata közé. Erre csak annyit mondtam, hogy én világ életemben nagy Euroliga célokért küzdöttem, ezért jöttem ide is. Most pedig elmondhatjuk, hogy két egymást követő évben ott lehetünk Európa legjobb négy csapata között! Felfoghatatlan eredmény! Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, ez életem legjobb szezonja! Volt már nagyobb kvalitású, erősebb csapatom, több is, de sehol nem hittek ennyire a munkában, és sehol nem dolgoztak olyan keményen a játékosok, mint ebben a klubban. Elismerésem a Bourges csapatának is, ők is megérdemelték volna, hogy ott legyenek a FINAL4-ban. A FINAL4-t ügyvezetőnknek, Török Zoltánnak ajánlom, aki nem lehetett itt velünk!”

A másik három negyeddöntő ugyancsak két mérkőzésig tartott: a címvédő Jekatyerinburg, a szintén orosz Dinamo Kurszk és a cseh USK Praha is idegenbeli sikerrel harcolta ki a négyes döntőt.

Riga (lett)-Jekatyerinburg (orosz) 55-77
Továbbjutott: a Jekatyerinburg, 2-0-s összesítéssel.

Polkowice (lengyel)-Dinamo Kurszk (orosz) 77-81
Továbbjutott: a Kurszk, 2-0-s összesítéssel.

Fenerbahce (török)-USK Praha (cseh) 65-77
Továbbjutott: a Praha, 2-0-s összesítéssel.

A sorozat végjátékára április 12. és 14. között kerül sor az egyik résztvevő csapat otthonában.

Forrás: MTI/wb-sopron.com

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás