Szabály, az szabály? – Akkor is, ha embertelen?

Egy hete történt, hogy nem engedte a zsámbéki busz sofőrje felszállni a buszra a kisiskolást, aki a csúszós úton elesett, sáros lett a ruhája. Felettesei azt nyilatkozták, hogy ez az ukáz, ezt kellett tennie a buszvezetőnek. Már akkor felfordult a gyomrom. Úgy tűnik, az emberség vs. szabály csatájában vesztésre áll a jóérzés.

Most a vasutas tartotta be a szabály…..

Felvetődik a kérdés: miért kell olyan előírásokat hozni, amit – feltehetően a félelem okán a kirugástól – csak úgy tud megoldani a munkavállaló, hogy vagy szabályt sért, vagy elembertelenedik?

A történet….

A közösségi oldal remek terep ahhoz, hogy a nap közben ért sérelmeket, méltánytalanságokat kibeszélje magából az ember. Egy ilyen következik:

“Sziasztok! Ma hazafelé utaztunk Budapestről a negyed 5-ös vonattal mikor egy kedves kalauz hölgy lerakta a vonatròl a 74 éves nénit, mondván mivel nincs nála érvényes fényképes igazolvány, ugyanis lejárt szegénynek! Közölte a nénivel, ha nem vesz a helyszìnen jegyet pòtdìjjal, akkor addig nem indul tovább a szerelvény, amìg le nem száll! Szegènykének nem volt annyi pénze!

A párom fogta meg induláskor az ajtòt, és hùzta fel a nénit, mi vettünk neki jegyet, hogy hazautazhasson Tápiògyörgyére! Pedig egyértelmű ránézésre is, hogy ingyen utazik! Máv-start, köszönjük! A vonat koszos, késik, a wc bűzlik, és a nyugdìjast le kell rakni!”

A kommentekből:

“Az ilyen jegyvizsgálót azonnal mindenhol felnyomni!!! A vasutas szakma régen egy megbecsült állás volt, a vasutasok köztiszteletben álltak. Követelni kell az ügy haladéktalan kivizsgálását, az ilyen minden emberi vonásokat mellőző alkalmazott felelősségre vonását precedensértékű ítélettel! Tényleg itt tart a világ, hogy egy ilyen utolsó kis senki olyan idős embert vegzáljon primitív hatalomfitogtatásból aki a nagymamája lehetne? Szégyen, szégyen vagy. Eridj inkább dolgozz a szalag mellett az való neked….”

“Értem én, hogy a munkáját végezte, de továbbra is tartom. Nem a hibáink miatt vagyunk emberek, hanem az emberségért, a szívünkben rejlő jóságért…hol volt ez ebben a kallerban?! Nektek pedig köszönöm, hogy ott voltatok Emberként!”

“Nem szoktam hozzaszolni altalaban semmifele olyan poszthoz amihez nincs kozom,de ami kiba..za a biztosítekot az kiba..za!!
Puszta emberisegbol a kalauz helyeben fogom es leultetem a holgyet egy helyre es megnyugtatom hogy nincs nagy baj,de ha van ra lehetosege hosszabbitsa meg a szemelyiet!
A kalauzt nem szeretnem minosíteni de lehet rola is kellet volna kepet csinalni,csak hogy barki aki olvassa es arrajar egy halk ,,szegyen vagy” szavakkal illesse!
Gratulalok es orulok hogy vannak meg ilyen emberek mint TI(nem veletlen a nagybetu)vagytok!”

“Jó én értem szemétség de nem a kalauzt kell szidni hanem aki hozza a törvényeket… O a munkáját félti normálisan járt el hidd el legbelül neki ugyan úgy rossz volt a kalauznak meg hozni ezt a döntést de biztos neki is gyereke van biztos családja nem játszhat a megélhetéssel.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük