“Szégyen és gyalázat” – értékelte a DK egészségpolitikusa a hazai tesztelést – járványhelyzet

A gyanú alapján is diagnosztizálhat a háziorvos, ennek azonban megvannak a kritériumai. Komáromi Zoltán foglalta össze az ATV Egyenes beszéd című műsorában, milyen bonyolult jelenleg járványhelyzet logisztikája.

“Valóban, én azt mondhatom, hogy ön beteg, koronavírusos beteg” – nyilatkozta a DK egészségpolitikusa, hogy most akkor adhat-e diagnózist távolról is a háziorvos vagy sem.

Szó esett arról is, hogy a mentősöknél sem egyszerű az adminisztráció: Komáromi Zoltán azt mondta, hogy bár van egy egyszerűsített, generálható PDF-fájl, ami alapján kiküldheti a mentősöknek a mintavételhez szükséges formanyomtatványt, de a mentősök később jelezték, hogy ne ezt, hanem a kézzel kitölthető dokumentumot használják.

Hasonló fejetlenséggel találkozott a bejelentett tizenhét ambuláns mintavételi pontnál is:

több szerv mutogat egymásra, kitől lehetne információt szerezni, hogy pontosan hogy fog működni a tervezet

Komáromi Zoltán szerint nem bírja a rendszer a terhelést.

“Gyalázat, hogy van egy olyan Országos Mentőszolgálatunk, aminek Gábor Aurél óta, az 1970-es évek óta csodájára jár a világ. Olyan szakemberek ülnek a mentőautókon, akik ténylegesen a helyszínen mindent meg tudnak csinálni. Nem úgy, mint az amerikai filmekben, hogy gyorsan jönnek, felrakják a hordágyra a beteget, és nyomják a gázpedált. Ezeket a szakembereket használjuk most mintavevésre, ahelyett, hogy sürgős eseteket látnának el – az egészségpolitikus szerint az elmúlt 10-15 évben is szakemberhiánnyal küzdött ez a terület, és most is azzal küzd. Vidékről rendelnek fel a fővárosba kocsikat személyzettel együtt, akiknek helyismerete sincs.”

Nem győzi a rendszer, így azt sem fogjuk tudni pontosan, hány beteg van

Komáromi elmondta, hogy ne csodálkozzon senki, hogyha napi hatezer tesztet csinálnak, akkor leesik az új betegszám ötszáz körülire, amikor meg 13 ezret, akkor ezer körüli újonnan regisztrált fertőzött jön ki.

Magyarországon a tesztpozitív (a tesztek számához viszonyított pozitív eredmények aránya) arány nagyon magas, tíz százalék körüli.

Ezt a körülményes tesztprocedúrát akkor lehet elkerülni, ha a háziorvos betegnek nyilvánítja a pácienst, és elrendeli az elkülönítést. De ilyenkor senki nem ellenőrzi azonnal, hogy tényleg otthon maradt-e az illető, sőt, Komáromi arra is felhívta a figyelmet, hogy akár fel is jelenthetik károkozásért, ha valakit nem engedett be dolgozni.

Végül azzal zárul a beszélgetés, hogy a DK egészségpolitikusa úgy látja, minderre a nyáron fel lehetett volna készülni.

Forrás: ATV

járványhelyzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük