Szél Bernadett mosakszik

Az LMP  miniszterelnök-jelöltje, az Indexnek adott interjút. Nem egészen két héttel a parlamenti választások előtt, alighanem úgy érezte itt az idő a megkezdeni a mosakodást is. Újabb részletek az Index interjúból.

Állítja cél a kormányváltás

Abban nem foglalt egyértelműen állást, hogy ki alakíthat majd kormányt:

” Nehéz megmondani, de olyan feszültséget érzek az országban az Orbán-kormány ellen, hogy benne van a levegőben, hogy egy-egy ellenzéki párt a vártnál sokkal jobban szerepel. Azután lehet látni, milyen kormány alakulhat.” /…./  ” Ezt az egészet két lépésben lehet megcsinálni. Ha az ellenzékiek elmennek szavazni, és ellenzéki pártok jól szerepelnek, olyan helyzet állhat össze, hogy a Fidesz kisebbségbe szoruljon.”

Szél kizárta a Fidesszel való együttműködés bármilyen formáját:  ” Nincs együttműködés a Fidesszel semmilyen szinten.”

Hangsúlyozta,  a Fidesz egyenként rúgta ki a demokrácia építőelemeit, de bármennyire is igyekeztek, nem tudtak teljes munkát végezni: a szavazófülke még az ellenzéké:

”  De ettől még a verseny nem demokratikus. Nem egyszerűen úgy alakították ki a választási rendszert, hogy lejt a pálya a Fidesznek, hanem konkrétan egy hegyre építették, az ellenzék pedig zuhanhat a szakadékba. Ezen kell változtatni azonnal, mert ez így nem demokrácia.” /…../  “

„A Szél-kormánnyal lennék természetesen elégedett.”

Kiemelte,  főleg március 15. után látható, mennyire elengedhetetlen, hogy a Fidesz ne alakíthasson kormányt:

” A Szél-kormánnyal lennék természetesen elégedett. De hatalmas előrelépést jelentene, ha olyan eredmény születne, amelyben esély nyílik a demokrácia helyreállítására.”

Kitért arra, hogy több tárgyalást is folytattak az ellenzéki pártokkal,, és szerinte  látszott, hogy a pártok egyéni stratégiákat játszanak:

”  Nem egymás ellen használnák a puskaport, ha a kormányváltás lenne a cél. 17 nappal a választás előtt is komplett műsorok szólnak arról, hogy baloldali politikusok Szél Bernadettet szidják ahelyett, hogy Orbán Viktorral foglalkoznának.” /…/ “ Mi nem egyéni stratégiára játszottunk, hanem a kormányváltás forgatókönyvét raktuk le az asztalra. Széles körű együttműködést próbáltunk létrehozni ebben az országban. Akkora visszhangot kapott, hogy már egy benzinkutas találkozó helyszínéből is nagy felhajtás lett. ”

Szél Bernadett, nem túl ízléses mosakodása

Úgy vélte, Hódmezővásárhely  megadta a receptet, egy jó ellenzéki jelölt simán le tudja győzni a Fideszt, de ez a hajó elment, és nem miattuk:

” Az egyenkénti visszalépésekkel alapvetően az a probléma, hogy a veszteségminimalizálás az üzenete. Miközben széles körű koordinációval nagyon pozitív üzenetet küldhettünk volna mindannyian.” //…/  ”  Az LMP átlépte a saját árnyékát, tárgyalásokat kezdeményeztünk mindenkivel. A többiek maradtak a komfortzónájukban.”

Kikerülhetetlen volt, hogy beszéljen Schiffer András szerepéről is:

” A széles körű együttműködésről beszéltünk, és András egyetértett azzal, hogy ez működhet.” /…/  ” Mindig suttognak ilyeneket, mióta András hátralépett. Ez a sztori logikailag azért hibás, mert a visszalépésekkel épp az a koordináció valósul meg, amely ellen állítólag tiltakoznak. Szóval nem történt ilyen, és mi mindannyian a teljes körű együttműködésben gondolkodtunk.”

A retinájába égett, ahogy a miniszterelnök az elégtétellel fenyegetőzött. A jogi elégtétel volt a legdurvább:

” Akár börtön. Hogy Orbán Viktor börtönbe zár, mert kitalálja, hogy amerikai kém vagyok például. Bármi megtörténhet, hiszen nincs jogállam. Emlékezzünk, az ellenzéki pártokat mondvacsinált okokból kezdte végigbüntetni az Állami Számvevőszék, ami anyagilag lehetetlenít el pártokat.”

Beperelte a rezsibiztost

Elmondta, nem találkozott   se Simicska Lajossal, se Soros Györggyel. A rezsibiztossal szemben jogi lépéseket tett:

 Bepereltem. Azt állította, én szervezem a migrációt. Téboly, agyrém kategória. De elég volt, hogy miatta gyakorlatilag mínuszról indulok egy vidéki kampánykörúton. Mert először azt kell elmagyarázni egy kocsmában, hogy nem vagyok Soros embere.”

Az LMP miniszterelnök-jelöltje úgy véli, a választáson lehetnek óriási meglepetések. A számok mutatnak egy képet, de érez  olyan feszültséget  a felszín alatt,  hogy itt egy földcsuszamlásszerű eredmény is lehet:

” Mi nem készülünk koalícióra sem az MSZP- vel, sem a Jobbikkal. Ezt nagyon fontos kimondani, mert ott már egy elvi együttműködésről van szó. Amit lehetségesnek tartok, az a demokrácia helyreállítása. Addig együttműködés és utána a demokratikus választások kiírása. Ezt látom járható útnak.”

Szerkesztőségünk nem kívánja az LMP miniszterelnök-jelöltje által mondottakat minősíteni. Magyar állampolgárként, választóként, szerényen és halkan annyit tennénk a leírtakhoz hozzá, hogy a magyar választók azon része, amelyik  le akarja váltani Orbánt, azt várja valamennyi ellenzéki párttól, hogy ne egymásra mutogassanak, hárítsák előre el magukról a felelősséget, hanem azon dolgozzanak, a nyilvánosság előtti üzengetések helyett, hogy a Fidesz -KDNP jelöltjével szemben lehetőleg egy esélyes ellenzéki jelölt maradjon. Ezen, minden érintett pártnak – József Attilát idézve kicsit szabadon- túl kell lépni e mai kocsmán. Ellenkező esetben a választóiknak kell tetteikkel, vagy éppen a nem cselekvésükkel elszámolniuk.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó

Szél Bernadett: csak egy erős LMP-vel lehet lezárni a múltat

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük