200 ezren szedik a szennyezett vérnyomáscsökkentőt

Egy kínai hatóanyaggyártó által előállított hatóanyag szennyeződése miatt vonták vissza a valsartant tartalmazó vérnyomáscsökkentők jelentős részét.

Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, főigazgató-helyettese. A hatóanyag szennyeződött, “ami egészségkárosodást okoz.”

Mégsem szabad abbahagyni a szedését, amíg nincs új gyógyszer helyette

A valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét vonták vissza, az Unió egész területén. Ezeket nem a betegektől, a gyógyszertárakból kell visszavonni.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondja, 200 ezer beteg szedheti az érintett készítményeket. A beteg akkor van a legnagyobb egészségkárosodásnak kitéve, ha elhagyja a vérnyomáscsökkentőt helyettesítő gyógyszer nélkül. Azt javasolják, az orvosok egy hónapon belül írjanak új recepeket a betegeknek. Egy helyettesítő listával segítenek, amelyet eljuttatnak az orvosokhoz.

“A szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg sztrókot kaphat.” Szolyák Tamás hozzátette azt is, a hazai készítmények háromnegyede érintett, az egynegyede nem.

A felfüggesztett készítmények listáját itt érhető el.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Gyógyszerkísérlet alanyai lettünk? – Mindent beveszünk!?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük