Szenteltvíz automata – nincs többé nyúlkálás

Így a vasárnap reggeli mise környékén érdemes megemlíteni egy gyorsan terjedő újítását amivel a templomba járók egyre több felé találkozhatnak, és ez a szenteltvíz automata.

Egyház és haladás, medencétől a szenteltvíz automatáig

A katolikus egyházat is váratlanul érte a koronavírus-járvány, ezért a biztonság érdekében kénytelenek voltak több évezredes hagyományokkal szakítani, és egyre több helyen vezetik be a szenteltvíz adagoló automatát, amit még a H1N1 vírus idején fejlesztettek ki Olaszországban.

“Egyes templomoknál ugyanis érintésmentes szenteltvíz-adagolót helyeztek ki, de olyan templom is van, ahol elvitelre lehet kérni a szenteltvizet. Ezeknek használatához útmutatást is adnak: a kézfertőtlenítős adagolónál érdemes kezet mosni, majd a szenteltvíz-adagolóból – ami szintén lábbal helyezhető üzembe – egy keveset a kézre csorgatva kell keresztet vetni a templomba lépéskor.”(BLIKK)

A katolikusok  a templomba belépéskor általában megmerítik kezüket szenteltvízben, és utána vetnek keresztet. Tartva a járványtól azonban sokan felhagytak ezzel a szokással, nem akarják megkockáztatni, hogy az összefogdosott szenteltvíztartó közvetítésével betegedjenek meg, ez a félelem  a magyarázata a találmány hihetetlenül gyors világméretű elterjedésének.

Hírhullám>>>>>>>>>>>

Nincs új a nap alatt

Bármilyen hihetetlen is, de tény, hogy az automaták, és éppen a szenteltvíz automatáé,  időszámítása korábbra tehető, mint a mi Gergely naptárunk origója. Az automaták őse, egy szenteltvíz adagoló automata volt Alexandriában. Működését Krisztus előtt 215 kezdte meg és a templomi lopásokat és a pazarlást volt hivatott megfékezni azzal, hogy érméért cserébe egy adag szenteltvizet mért ki a vevőnek- olvasható egy érdekes blogbejegyzésben  ami a védőeszköz automaták történetével foglalkozik.

szenteltvíz

Kapcsolódó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük