Szenzáció! Japán legyőzte Németországot!

A japán labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a német csapatot a katari világbajnokság E csoportjának szerdai nyitómérkőzésén.

A német válogatott játékosai kezüket szájuk elé téve álltak össze a meccs előtti csapatképre

Ezzel üzenve a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek, amely sárga lapos büntetést helyezett kilátásba, ha szivárványos kapitányi karszalagot visel egy játékos. 

A Nationalelf hivatalos Twitter-oldalán közölte, hogy a kapitányi karszalaggal a sokszínűség és az egymás iránti tisztelet mellett akartak kiállni, ez pedig nem politikai üzenet. 

Az emberi jogok nem képezik alku tárgyát, azoknak maguktól értetődőknek kellene lenniük, de sajnos még mindig nem azok. Az, hogy megtiltották nekünk a karszalagot, olyan, mintha befogták volna a szánkat” – írták.

Az esélyesebb németek az első perctől kezdve magukhoz ragadták a kezdeményezést, de a középpályán elveszített labdákból a japánok több veszélyes ellentámadást vezettek, egy ízben be is találtak, azonban a gólt les miatt érvénytelenítették. A játékrész derekától fokozódott a Nationalelf fölénye, jószerivel csak idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést, erre végül 33 percet kellett várni, amikor 11-esből került előnybe. 

A 33. percben Kimmich nagyszerűen passzolt a 16-os bal oldalán felfutó Raumnak, aki visszafele cselezve elhúzta a labdát Gonda mellett, de elesett, azonban a japán kapus hátulról rávetődött. A megítélt 11-est Ilkay Gündogan a kapu közepébe lőtte (1-0).

A japánok játékát a térfélcserét követően is teljesen megbénította a németek letámadása, így az ázsiai csapat a félpályát is csak ritkán lépte át, igaz, ha megtette, akkor viszonylag veszélyes akciót tudott vezetni. Ettől függetlenül a 2014-es világbajnok jóval közelebb járt a második gól megszerzéséhez, számos helyzete volt, Gündogan pedig a bal kapufát találta el.

A 75. percben Minamino egy bal oldali akció végén adott középre, ezt Neuer a kapujából kivetődve még kiütötte, de éppen a csereként beállt Doan Ricuhoz, aki 7 méterről a kapu közepébe lőtt (1-1).

Nyolc perccel később Aszano Takuma kapott labdát a jobb oldalon, betört a 16-osra, majd éles szögből Neuer felett a keresztléc alá bombázott (1-2).

Japán
Fotó: EPA/Tolga Bozoglu

E csoport, 1. forduló:

Németország-Japán 1-2 (1-0)
al-Rajjan, Halifa Stadion, 42 608 néző, v.: Ivan Barton (salvadori)
Gól: Gündogan (33., 11-esből), illetve Doan (75.), Aszano (83.)
Németország: Manuel Neuer – Niklas Süle, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck, David Raum – Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan (Leon Goretzka, 67.) – Serge Gnabry (Youssoufa Moukoko, 90.), Thomas Müller (Jonas Hofmann, 67.), Jamal Musiala (Mario Götze, 79.) – Kai Havertz (Niclas Füllkrug, 79.)
Japán: Gonda Suicsi – Szakaj Hiroki (Minamino Takumi, 75.), Itakura Ko, Josida Maja, Nagatomo Juto (Mitoma Karu, 57.) – Endo Vataru, Tanaka Ao (Doan Ricu, 71.) – Ito Junya, Kamada Dajcsi, Kubo Takefusza (Tomijaszu Takehiro, a szünetben) – Maeda Dajzen (Aszano Takuma, 57.)

Forrás: M4 Sport

Olivier Giroud duplázott Ausztrália ellen