Kerítésen túl

Szerbiában Putyin a legnépszerűbb politikus

Putyin

A szerbiai polgároknak már csak egyharmada szeretné, ha Szerbia az Európai Unió tagja lenne, valamivel több mint a fele, 51 százaléka ezt kifejezetten ellenezné. A megkérdezettek 80 százaléka a katonai semlegességet tartja fontosnak és nem szeretné, ha Szerbia szankciókat vezetne be Oroszország ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában

Szakértők szerint ez leginkább amiatt van így, mert az EU évek óta egyre több akadályt gördít az ország európai útja elé, miután maga sem tudja eldönteni, akarja-e vagy sem Szerbiát a tagjai között látni. De hozzájárult az orosz elnök szerbiai népszerűségéhez a jelenlegi kormány orosz- és Putyin-barát propagandája is.

Az is figyelemre méltó, hogy arra kérdésre: “Melyik ország Szerbia legnagyobb barátja?”, 40% válaszolta egyértelműen, hogy Oroszország. Kína 6, Görögország 4, Észak-Macedónia 3, Németország 2, az Egyesült Államok, Franciaország és Románia 1-1 százalék. Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics elnök nagy barátsága ellenére a megkérdezettek kevesebb, mint egy százaléka tarta Magyarországot Szerbija barátjának!

Jovan Komšić, az Újvidéki Egyetem nyugalmazott szociológia professzora a Beta hírügynökségnek nyilatkozva úgy véli, a polgárok már belefáradtak a több mint egy évtizede tartó hitegetésekbe, nem hisznek az Európai Uniónak, de a mindenkori szerbiai hatalom sem mutat teljes és őszinte eltökéltséget ezen a téren.

Mint mondja, a hatalom deklaratívan elkötelezett az EU mellett

Ám, a hatalom által irányított közszolgálati média, illetve a nemzeti frekvenciával rendelkező médiumok, amelyek befolyásolják az állampolgárok hangulatát, folyamatosan Európa-ellenes üzeneteket küldenek.

“A polgárok EU-val szembeni viszonya közvetlen következménye annak a kettős játéknak, amelyet a szerbiai hatalom játszik, amikor az európai integrációról van szó” – véli Komšić, hozzátéve, a hatalom elhallgatja a polgárok elől azokat a közvetlen eredményeket, amik az európai segítségből, illetve az EU-val való együttműködésből származnak. Ezeket a tényeket elnyomják azok a hírek, amelyek Szerbia Oroszországgal és Kínával való együttműködését magasztalják.

Mint mondja, a kormánynak elvileg lenne bizonyos mozgástere a polgárok Európa-párti hangulatának újraélénkítéséhez, amennyiben a következetesebb Európa-párti politikát szorgalmazná, ám ez egész sor intézkedést jelentene, beleértve legalább bizonyos Oroszország elleni szankciók bevezetését is – áll a Demostat ismertetésében.

Forrás: Demostat.rs / vajma.info

A Kreml támogatásáról biztosítja Belgrádot a koszovói konfliktusban

Friss híreink

About Author

Comments (1)

  1. […] az európai szankciókat Oroszország ellen, sőt Alexader Vucsics Moszkva kegyeit (is) lesi. Nem véletlenül Szerbiában Vlagyimir Putyin orosz elnök a legnépszerűbb politikus. Így ér össze a Moszkva-Budapest-Belgrád triangulum és ebből is látszik: az illegális […]

Szólj hozzá!