Szerves vegyületeket találtak a Marson

A NASA magyar idő szerint csütörtökön este 8 órakor kezdte meg sajtótájékoztatóját, ahol ismertette a Curiosity marsjáró legújabb felfedezését. Curiosity a Mars kőzeteit és atmoszféráját vizsgálva izgalmas felfedezésekre jutott. Az új bizonyítékok nem igazolják, hogy a vörös bolygón minden kétséget kizáróan jelen volt az élet, de így is hozzájárulnak az égitest lakhatóságának megismeréséhez.

Az új eredmények olyan szerves molekulákhoz köthetőek, amelyeket 3 milliárd éves, felszínhez közeli üledékes kőzetekben azonosítottak. Az érintett vegyületek szenet, hidrogént, és talán oxigént, nitrogént és egyéb elemeket tartalmaznak.

Bár a szerves vegyületeket sokszor kötik az élethez, az anyagokat nem csak organizmusok állíthatják elő.

Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Missziós Igazgatóságának munkatársa szerint az új felfedezések azt jelentik, hogy érdemes folytatni az élet nyoma utáni kutatást az égitesten.

Mai tudásunk szerint a Mars felszíne napjainkban alkalmatlan az élet befogadására. A távoli múltban, évmilliárdokkal ezelőtt ugyanakkor jelen lehettek a felszínén bizonyos létformák. A Curiosity azt ugyan nem derítette ki, hogy a szerves vegyületek hogyan alakultak ki, a talaj felső 5 centiméterben történt kimutatásuk viszont így is komoly áttörésnek számít.

A marsjáró adatait felhasználva a szakértők a bolygó légkörét is elemezték. A marsi atmoszféra metántartalma szezonális ingadozásokat produkál. Elképzelhető, hogy a metánt a marsi víz és a helyi kőzetek közti interakciók hozzák létre, ugyanakkor a biológiai eredetet sem zárták ki a tudósok.

A Curiosity 2012 augusztusában érkezett meg a vörös bolygóra, és azóta rengeteg értékes adatot gyűjtött a Marsról.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Soha nem látott fotókat közölt a NASA a Mars felszínéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük