„Szét fogunk szedni Emília” – a fenyegetések hatására bezárt az online lap —  egy mai történet

Az alábbi történet helyszíne bármely magyar kisváros lehetne, ahol a “bennszülöttek” mindenkit ismernek, a boltban, az utcán, a kávézóban pontosan tudják egymásról, hogy ki kinek a kije és manapság azt is, milyen a világnézete.

Aki kilóg a sorból, annak nem egyszerű az élete

Ilyen helyzetben próbált meg hősünk közéleti magazint írni, amiben tervei szerint pártatlanul szándékozott hírt adni a helyi közösséget érintő kérdésekről.

A helyszín Törökszentmiklós,

ahol dr. Sebők Emília közgazdász-ujságíró tavaly tavasszal elindított egy közéleti magazint a (torokszentmiklosi.hu), de idén májusban, megunván a sorozatos verbális fenyegetést, egyszerűen letörölte a honlapot a szerverről – írta meg a MUON. Sebők Emíliával a Szolidaritás helyi csoportjának irodájában találkozott a portál újságírója. A helyszín azért is különleges mert itt dolgozik Elek Erzsébet, aki a Facebookon gondoz egy miklósi oldalt, ő is kapja a fenyegetéseket napi szinten, és szolidáris Emíliával.

Miért éppen Törökszentmiklós? Az alföldi kisváros és környezete annak a fideszes országgyűlési képviselőnek, BOLDOG ISTVÁNNAK a kiskirályságaként működött, amíg el nem kezdett ellene az ügyészség nyomozni. Azzal gyanúsítják, hogy megkárosította az államot. Lopásnak lehet ezt nevezni? Majd a bíróság megmondja.

A helyi fideszesek már évekkel ezelőtt létrehoztak egy Miklós holnap nevű Facebook-oldalt, ahol a központi gyűlöletre építő hazug propagandát játsszák le kicsiben. Itt nincsenek migránsok, nincsenek Soros Györgyök, vannak viszont Emíliák és Erzsikék, akikre lehet lövöldözni névtelenül, arc nélkül, és így persze bátran…

“május végén írtam egy anyagot a büntetőügyekben gyanúsított Boldog István és Fehér Petra, helyi és megyei önkormányzati képviselő jogi helyzetéről, ami után olyan fenyegetés jelent meg a Facebook-on a Miklós Holnap oldalon, hogy azonnal lekapcsoltam az oldalt, elég volt”

Hogyan képzeljünk el egy ilyen fenyegetést?

Erre mutathatnánk képernyőképet bőven. De nem reklámozzuk tovább a fenyegetőket. Természetesen nem lehet tudni, hogy kik állnak a fenyegetők személye mögött, de a helyi ismeretek alapján nagyjából azonosíthatók. Hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy ezek a szövegek “csak” szövegek, de amikor folyamatosan jönnek a “szét fogjuk szedni őket” típusú fenyegetések, az kitesz egy orrbavágást, vagy egy lábtörést is. Vagy akár egy közlekedési veszélyeztetést, amilyenről beszélnek a helyiek. Ha már hasonlítgatunk, akkor játsszuk le, a verbális, szóbeli erőszak ugyanolyan, mint a fizikai, és ezek büntetőjogi kategóriák is!

“Megijedtem!”

– mondja a város közösségének tájékoztatásában elkötelezett újságíró

Emília ezután a helyi rendőrséghez, a megyei kapitánysághoz és a polgármesterhez fordult,

nem feljelentést írt, csak egy szimpla levelet, amiben részletezte mi történt, és védelmet kért a fenyegetetteknek. Ezekre egy hónap alatt semmilyen választ nem kapott, de informális csatornából úgy tudja, hogy megkapták a levelét, és talán nem egyszerű közlésnek, de feljelentésként kezelik. Különösen a polgármester némasága nehezen elfogadható számára, de már ez a sérelem is kezd elmúlni.

Így áll hát a lokális sajtószabadság manapság,

irtó nehéz igazi közszolgálatiságot találni a kisvárosokban, a városi fenntartású lapokban a hivatali közlemények uralkodnak, a lelkes lokális fb-csoportok is betöltenek ilyen szerepet, de ott nincs olyan elvárás, amit a szakmában alapnak tekintünk. Az országos sajtóorgánumokat központilag ölik meg, lásd példakánt a Népszabadság, a kormánykritikus Magyar Nemzet, az origo.hu áthangolása, most az index.hu körüli keverés. A helyi közszolgálati tájékoztatási kísérleteket pedig személyes támadásokkal, fenyegetéssel, mocskolódó lejáratással, hiteltelenítéssel hallgattatja el a Fidesz-birodalom.

Emília vajon meddig bírja honlap nélkül?

Bár elmondta többször, hogy ennek vége, mégis valamiért úgy érzem, hogy vissza fog ő térni. Amit az is segítene, ha hamarosan eredménnyel járna az a bojkott, amelyet világcégek hirdettetek a Facebook ellen a gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések megengedése miatt.

A Munkások Újsága elkérte és megkapta az ominózus májusi írást másodközlésre, bíznak benne, hogy nem csak azt, hanem a szégyenletes Boldog-ügyet is tudják folytatni, amúgy közszolgálatilag.

Forrás

MTA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük