Már Gyurcsány a stróman

A Ripost szerint a „pápai proligyerek” saját eszéből nem sokra vitte volna. A „nagy leleplezéshez” mindent bevetnek zsidó áldozatoktól Dobrev Klára („Klárika”) csecsemőkori képéig.

Nem ereszti a kormánysajtó Gyurcsány Ferencet: a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülése után pár órával arról kezdtek cikkezni, a volt miniszterelnöknek eltitkolt bécsi bankszámlája van, amelyen 150 milliót „rejteget”. Hétfői számában a Ripost szintet lépett, már strómanként emlegeti Gyurcsány Ferencet. Mit hoznak fel, hogy bizonyítsák, a DK elnöke valójában a kommunisták Mészáros Lőrince?

Apró elvtárs lánya az igazi főnök

Ezzel az állítással indít címlapról a Ripost. A hétfői cikkben arra keresik a választ, „honnan vannak a milliárdok, kinek a strómanja Gyurcsány Ferenc?” A lap szerint a „pápai proligyerek”, „csóró fiú”, “az országot tönkretevő politikus saját eszével nem sokra ment volna.” Majd hosszan részletezik Dobrev Klára szüleinek múltját, anyja, a „dúsgazdag kommunista Apró Piroska”, apja, Apró Antal pedig Kádár János legközelebbi munkatársa volt. A lapban közölnek egy képet a csecsemő „Klárikáról”, Gyurcsány Ferenc későbbi feleségéről. A lap felháborítónak tartja, hogy

„az izgága vidéki kiszes fiú családos, kétgyerekes (!) apaként udvarolt Klárikának.”

A cikkben többször is leírják, Gyurcsány ma is a „zsidóktól elkobzott, soha ki nem fizetett villában él”. Azt már persze nem teszik hozzá, ami Ungváry Krisztián egy korábbi cikkéből tudható: 1952-ben államosították az ingatlant, majd kiutalták Apró Antalnak. Az épület 1992-ben a II. kerületi önkormányzat tulajdonába ment át, három évvel később – a kor gyakorlatának megfelelően, meglehetősen kedvező áron, kevesebb, mint 9 millió forintért – eladták a korábbi tulajdonosoknak. Nem sokkal később Gyurcsány és Dobrev közös cége, a Fittelina vette meg a lakást, kétszer annyiért.

A Ripost további tényfeltárása azt feszegeti, hogyan szerzett Apró Piroska közbenjárására Gyurcsány timföldipari cégeket. Ez sem nevezhető új sztorinak: korábban a részleteket feltárták – parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott vele, bár az inkább volt a cirkusz része, mint valódi oknyomozás –, a Motim ügynek az ügyészség is nekifutott, de sokra nem mentek.

Vajon lesz-e újabb nekifutás, újabb részletekkel?

A lap mindenesetre keretesben kiszámolta: képviselői fizetésből annyit, mint amennyi Gyurcsánynak van, 345 év alatt sem lehetne összerakni. Talán a Ripost munkatársának segít az a vagyonnyilatkozatban is fellelhető információ, hogy Gyurcsány Altus Kft.-je szépen fial, 2016-ban 1 milliárdos osztalékot vett fel, tavaly újabb 223 milliót.

A február 1-én megírt nagy leleplezés ügyében eddig nem lett okosabb a nyilvánosság. A 150 millió forint ugyanis lényegesen kevesebb, mint a vagyonnyilatkozatban bevallott megtakarítása. A volt kormányfő szerint az általa beírt 605 millióban benne van az osztrák bankban tartott 500 ezer euró. Annyi tény, hogy Gyurcsány nem részletezte, mit hol tart.

Gyurcsány azzal érvel, magáról a számláról már beszélt korábban, azzal viszont nem akar foglalkozni, honnan derülhetett ki a számlán tartott befektetésének pontos összege, ami banktitoknak minősül. Gyurcsány szerdán a hvg.hu-nak elküldte a részletes befektetési listáját, hétfőn egy újabb részletezésben is közzétette azt. Közben vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett maga ellen.Ugyanezt kezdeményezte Gyurcsány ellen Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője is. Gyurcsány a bizottság elnökének nevét elrontotta, ami az Origo cikke szerint „hatalmas tévedés”, amire felhúztak egy újabb cikket.

(Forrás: HVG)

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük