Találtak egy lengyel hírportált, ami szerint Donald Tusknak kell bocsánatot kérnie a magyaroktól

Sikerült olyan internetes okdalra lelni, amelyik szerint nem az volt a felháborító, hogy a Pesti Srácokon megjelent egy cikk „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt” címmel, az elvtársmédiák nyomban visszanácizták Tuskot, amit egy hamis képpel illusztráltak egy kamu lengyel portálról.

Előzmény

Az Orbán Viktorral feszült viszonyban lévő volt lengyel miniszterelnök, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak elnöke a magyar felhatalmazási-törvény elfogadása után élesen bírálta a jogszabályt, a korábbiaknál is határozottabban szorgalmazta a Fidesz kizárását a Néppártból, majd azt írta, hogy Carl Schmitt is nagyon büszke lenne Orbán Viktorra (Schmitt tekintélyes konzervatív jogtudós volt, aki 1933-ban csatlakozott a nácikhoz).

Nem a magyar médiának kell bocsánatot kérnie Donald Tusktól, hanem az Európai Néppárt elnökének a magyaroktól

– áll abban a szerkesztőségi cikkben, mellyel a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál egy lengyelországi bulvárlap csütörtöki, magyar vonatkozású anyagára reagált – írta az MTI közleményében csütörtök este.

A Jacek Karnowski által jegyzett írás

azt követően jelent meg, hogy a német-svájci tulajdonú lengyel bulvárlap, a Fakt csütörtökön címoldalán magyar nyelven bocsánatkérésre szólította fel azokat a magyar újságírókat, akik Tusk nagyapjának második világháborús szerepéről cikkeztek, és ezt egy lengyel forrásból átvett hiteltelen fotóval támasztották alá. Az Európai Néppárt elnöke korábban a német sajtóban a magyar kormányt támadta, és politikáját az 1930-as évekbeli Németországéhoz hasonlította.

A wpolityce.pl szerkesztői szolidaritásukat fejezték ki magyarországi barátaikkal.

Hangsúlyozzák, hogy Tusk

“egyedül van álláspontjával”.

A lengyel patrióták teljes mértékben értik Orbán Viktor miniszterelnök politikájának lényegét,

és tudják, milyen nehéz feladat a kommunizmus, majd a posztkommunizmus és a “gyermekded” liberalizmus okozta károk után az ország újjáépítése

– írják, hozzáfűzve: a magyar miniszterelnök sikerei

“fontos inspirációt jelentettek a lengyelek számára a (2010-es) szmolenszki tragédia utáni nehéz időszakban”.

Azt, hogy Tusk lengyel politikusként

a német sajtóban fogalmazta meg a magyar miniszterelnökkel szembeni vádakat, a portál az

“erős baráti kötelékekkel egymáshoz kapcsolódó lengyelek és a magyarok összeugrasztására”

tett kísérletnek minősíti.

“Ez azt a benyomást kelti, hogy a volt lengyel miniszterelnök az Európai Unió főbb politikai döntéshozóinak, köztük Berlinnek az elvárásait teljesíti, akik botrányos vádjaikat a kontinens keleti részéről származó személyekkel mondatják ki”

– írják a hírportálon.

A lengyel szerkesztők szerint Donald Tusknak bocsánatot kell kérnie a magyaroktól a náci Németországgal való elfogadhatatlan összehasonlításért,

és egyértelműen fel kell hagynia a Kelet-Közép-Európa érdekeivel összhangban nem álló tevékenységével.

(Forrás: MTI)

Mielőtt még elhinné bárki, hogy ez a lengyel nemzet meghatározó részének vélemény, érdemes rákattintani a fent idézett portálra és böngészni picit a cikkeik hangvétele között. Rögvest érthető lesz minden.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük